Δευτέρα, 07 Ιανουαρίου 2019 11:20

“Τορπίλες” Τατούλη σε Νίκα και στο αφήγημά του για το λιμάνι της Καλαμάτας

ΟΧΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ, ΟΧΙ ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΤΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ 
Έπληξε σοβαρά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, το αφήγημα του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, σχετικά με το λιμάνι στην πόλη και τη σημασία του για την τοπική,  περιφερειακή και εθνική οικονομία. Μέσα στην έδρα του δημάρχου Καλαμάτας, στο Κεντρικό Λιμεναρχείο, στο οποίο ήταν πλήθος συνεργατών του Παναγιώτη Νίκα για την κοπή της πίτας, ο Πέτρος Τατούλης αμφισβήτησε ξεκάθαρα το σχεδιασμό της δημοτικής αρχής για το λιμάνι. Είπε ότι δεν μπορούν αυτοδιοικητικοί και άλλοι παράγοντες να υποβαθμίζουν τις δυνατότητες και το χαρακτήρα του λιμανιού για να του δώσουν ένα μονοδιάστατο τουριστικό προσανατολισμό. Επιπλέον είπε ότι ο κατακερματισμός της διαχείρισης των λιμανιών με τα κατά τόπους Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία δεν μπορεί να υποστηρίξει τον αναπτυξιακό ρόλο αυτών των λιμενικών υποδομών και γι’ αυτό, τόνισε, η διαχείριση πρέπει να περάσει σε ένα περιφερειακό λιμενικό ταμείο…

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, στον χαιρετισμό του κατά την εκδήλωση κοπής της πίτας του Κεντρικού Λιμεναρχείου, υπογράμμισε ότι η συνεργασία και η συνέργεια του Δήμου και του Λιμεναρχείου είναι “τέλεια”. Αναφέρθηκε μάλιστα και σε τεχνικές δυσκολίες που δημιουργούνται από το νομικό πλαίσιο, οι οποίες σημείωσε ότι ξεπερνιούνται χάρη σε αυτή τη συνεργασία.

Ο κ. Νίκας σημείωσε ακόμη ότι ο Δήμος Καλαμάτας, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν έχει καμία αντίρρηση για την ανάπτυξη του λιμανιού, με χαρακτήρα κυρίως τουριστικό, μέσα από ιδιωτικά κεφάλαια.

Στη συνέχεια ο περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, ουσιαστικά απάντησε σε όσα ανέφερε ο δήμαρχος και συγκεκριμένα τόνισε ότι θα πρέπει να σταματήσει ο κατακερματισμός των φορέων διαχείρισης των λιμανιών και τα δημοτικά λιμενικά ταμεία να αντικατασταθούν από ένα περιφερειακο. Τόνισε ακόμη ότι τα λιμάνια μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν ιδιαίτερο ρόλο για την ανάπτυξη της οικονομίας και γι’ αυτό κατέκρινε αυτοδιοικητικούς και άλλους παράγοντες που υποβαθμίζουν τον εμπορικό και μεταφορικό χαρακτήρα του λιμανιού της Καλαμάτας για χάρη της υποστήριξης του τουριστικού του χαρακτήρα. Τέλος ο Πέτρος Τατούλης τόνισε ότι είναι ενάντια στις λογικές ιδιωτικοποίησης υποδομών, όπως το λιμάνι της Καλαμάτας, όμως είναι θετικός στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε τομείς που αφορούν στη λειτουργία και ανάπτυξη του λιμανιού.

Στ.Μ.