Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2019 03:58

“Φιλουμένα Μαρτουράνο” ή η διεκδίκηση της ευτυχίας

Αντώνης Κατσάς, Μαρία Τούμπουρου, Κώστας Χαλκιάς, Αποστόλης Ασημακόπουλος Αντώνης Κατσάς, Μαρία Τούμπουρου, Κώστας Χαλκιάς, Αποστόλης Ασημακόπουλος

Η ΝΕΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Αύριο, Πέμπτη 7 Φλεβάρη, στις εννιά το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο, κάνει πρεμιέρα η “Φιλουμένα Μαρτουράνο (Γάμος αλά Ιταλικά)” της Θεατρικής Διαδρομής. Είναι ένα αγαπημένο έργο του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο, το οποίο έχει παιχτεί σε 200 θέατρα σε όλο τον κόσμο και το έχει σκηνοθετήσει ο Κώστας Χαλκιάς. Οι συντελεστές της παράστασης και οι εκπρόσωποι της Θεατρικής Διαδρομής, στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του έργου, τόνισαν ότι η “Φιλουμένα Μαρτουράνο” είναι το 26ο έργο του θεατρικού σχήματος που μετράει ήδη 25 χρόνια ζωής με μεγάλες διακρίσεις σε φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου…

Ο Κώστας Χαλκιάς παρομοίασε τη Φιλουμένα Μαρτουράνο με μια τρικυμισμένη θάλασσα που διεκδικεί ακάθεκτη την ευτυχία της. Επικαλούμενος μάλιστα τον Ιψεν σημείωσε ότι η διεκδίκηση της ευτυχίας είναι μια μεγάλη ανταρσία.

Ο Αντώνης Κατσάς, παλιός πρόεδρος της Θεατρικής Διαδρομής, κατά το ξεκίνημα της συνέντευξης Τύπου έκφρασε τα θερμά συλλυπητήρια όλων των μελών του ερασιτεχνικού θεατρικού σχήματος για τον τραγικό θάνατο των τριών γυναικών στο εστιατόριο της Παραλίας την Κυριακή το βράδυ. Σημείωσε μάλιστα ότι η μία από τις γυναίκες που χάθηκαν, η Ελένη Μπιτσώνη, ανήκε στη θεατρική οικογένεια της πόλης. Τέλος ευχήθηκε στους ανθρώπους των θυμάτων να βρουν τη δύναμη και να ξεπεράσουν τη μεγάλη συμφορά.

Στη συνέχεια ο Αντώνης Κατσάς τόνισε ότι η Θεατρική Διαδρομή συμπλήρωσε ένα τέταρτο αιώνα ζωής όμως νιώθει την ίδια ορμή όπως στο ξεκίνημά της και θα συνεχίσει να υπηρετεί την τέχνη του θεάτρου για τουλάχιστον άλλα 25 χρόνια με την προϋπόθεση ότι ο κόσμος θα συνεχίσει να αγκαλιάζει το θεατρικό σχήμα.

Σε ό,τι αφορά την επιλογή του έργου, ο Αντώνης Κατσάς σημείωσε ότι η “Φιλουμένα Μαρτουράνο” είναι ένα έργο αντάξιο της ιστορίας της Θεατρικής Διαδρομής, ενώ κάλεσε τον κόσμο να αγοράσει έγκαιρα εισιτήρια διότι η ζήτηση είναι ήδη μεγάλη.

Η Μαρία Τούμπουρου, πρόεδρος της Θεατρικής Διαδρομής, η οποία έχει το ρόλο της Φιλουμένα, είπε ότι το έργο είναι ένας ύμνος στη μητρότητα, βαθιά λαϊκό, το οποίο ο κόσμος οπωσδήποτε θα το ευχαριστηθεί. Ακόμη ευχαρίστησε τον σκηνοθέτη Κώστα Χαλκιά, με τον οποίο η Θεατρική Διαδρομή συνεργάζεται πέντε χρόνια, σημειώνοντας ότι πρόκειται για έναν πολύ σεμνό άνθρωπο που διδάσκει θέατρο με εξαιρετικό τρόπο.

Από την πλευρά του ο Κώστας Χαλκιάς σημείωσε ότι το έργο γράφτηκε από τον Εντουάρντο Ντε Φιλίππο το 1947, αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έγινε θρύλος μέσα σε μόλις ένα χρόνο γιατί οι φανατικοί καθολικοί ζήτησαν από τον Πάπα να το αφορίσει, καθώς εμφάνιζε την πόρνη Φιλουμένα Μαρτουράνο να μιλάει με την Παναγία.

Το μεγάλο θέμα του συγκεκριμένου έργου, συνέχισε ο Κώστας Χαλκιάς, είναι ο πρώτος ρόλος και τόνισε ότι η Μαρία Τούμπουρου ήταν το ιδανικό πρόσωπο για τον ρόλο αυτό.

Επίσης ο σκηνοθέτης ανέφερε ότι για την ετοιμασία της παράστασης έγινε μια πολύ κοπιαστική προσπάθεια πέντε μηνών, ενώ, τέλος, ευχαρίστησε θερμά τη Θεατρική Διαδρομή σημειώνοντας ότι αντιμετωπίζει το θέατρο με τόσο μεγάλη σοβαρότητα ώστε να συγκινείται και να αισθάνεται ότι σε αυτό το θεατρικό σχήμα βρίσκει το πεδίο να αγωνιστεί για την ουτοπία που είναι η δική του πραγματικότητα.

Τέλος ο Απoστόλης Ασημακόπουλος σημείωσε ότι οι παραστάσεις θα παίζονται καθημερινά από την Πέμπτη 7 Φλεβάρη μέχρι τις 24 του μήνα, εκτός της Δευτέρας. Εισιτήρια προπωλούνται στο Πνευματικό Κέντρο με 10 ευρώ, ενώ πριν την παράσταση η τιμή του εισιτηρίου είναι 12 ευρώ. Τέλος, η τιμή του εισιτηρίου για Συλλόγους και για άτομα από ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού είναι 8 ευρώ.

Στ.Μ.