Τρίτη, 02 Ιουλίου 2019 01:28

Ευκλείδης στην Παραλία: Μιλάει ο Μητσοτάκης για το Δημόσιο ενώ η οικογένειά του έχει διορίσει τους περισσότερους…

Γιώτα Κοζομπόλη, Στέλιος Σπυρόπουλος, Πέτρος Κωνσταντινέας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Αλέξης Χαρίτσης, Γιούλα Ζαχαροπούλου, Αγγελική Κελεπούρη, Νίκος Πατσαρίνος Γιώτα Κοζομπόλη, Στέλιος Σπυρόπουλος, Πέτρος Κωνσταντινέας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Αλέξης Χαρίτσης, Γιούλα Ζαχαροπούλου, Αγγελική Κελεπούρη, Νίκος Πατσαρίνος

Για υποκρισία και απόκρυψη των πραγματικών τους σκοπών, που είναι η ευεργεσία των πλουσίων και η επιπλέον επιβάρυνση των μεσαίων και φτωχότερων στρωμάτων, κατηγόρησε με τον δικό του χιουμοριστικό και καυστικό τρόπο, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την ομιλία του, το βράδυ της Δευτέρας, στο λιμάνι της Καλαμάτας. Μεταξύ άλλων είπε χαρακτηριστικά: “Ακούω για κράτος ουσίας. Ακούω για μια συγκεκριμένη οικογένεια που διεκδικεί πολλές θέσεις και η οποία έχει κάνει περισσότερους διορισμούς στο Δημόσιο, στον ΟΤΕ, στη ΔΕΗ, από όσες πατάτες τηγανιτές έχω φάει εγώ απ’ όταν ήμουν πέντε ετών... Δεν το ξέρετε αυτό για τον πατέρα Μητσοτάκη; Για την κ. Μπακογιάννη; Για τον κ. Μητσοτάκη;”...

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συνέχισε σημειώνοντας: “Ξέρετε πόσους συμβούλους είχε ο Μητσοτάκης όταν ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης; Πενήντα! Ξέρετε πόσους έχει ο Αλέξης Τσίπρας, που δεν είναι υπεύθυνος μόνο για ένα υπουργείο αλλά για πολλά; Πενήντα. Ξέρετε ότι η τελευταία πράξη που έκανε ο κ. Μητσοτάκης φεύγοντας από το υπουργείο ήταν να αλλάξει όλους τους γενικούς διευθυντές; Παρότι υπήρχε σύστημα αξιολόγησης, άφησε τον πρώτο σε μόρια και έβαλε γενικό διευθυντή τον 9ο ή τον 8ο στη σειρά…”. 

Ήταν η κεντρική προεκλογική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμάτα και πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι, στην προκυμαία μπροστά από το παλιό ξενοδοχείο “Αμέρικα”, όπου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εκτός από την ομιλία που έκανε παρουσίασε και το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία και συγκεκριμένα τη Γιούλα Ζαχαροπούλου, την Αγγελική Κελεπούρη, την Γιώτα Κοζομπόλη, τον Πέτρο Κωνσταντινέα, τον Νίκο Πατσαρίνο, τον Στέλιο Σπυρόπουλο και τον Αλέξη Χαρίτση, για τον οποίο έκανε και επαινετικά σχόλια και συγκεκριμένα τόνισε ότι βοήθησε ιδιαίτερα κατά τις διαπραγματεύσεις της διαπραγματευτικής ομάδας της χώρας με τους εκπροσώπους των θεσμών. 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τη γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Βεργινάδη, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ομιλία του υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ανέλαβε την κυβέρνηση η κοινωνία και η οικονομία ήταν σε κατάσταση καταστροφής. Με τη δουλειά που έκανε η κυβέρνηση, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, η κατάσταση για την κοινωνία και την οικονομία έχει βελτιωθεί πάρα πολύ, όμως, πρόσθεσε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Νέα Δημοκρατία με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική τους είναι έτοιμοι να φέρουν την πλειοψηφία των πολιτών πάλι πίσω στην καταστροφή και αντίθετα να ευνοήσουν τους ισχυρούς. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κάλεσε τους υποστηριχτές του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την Κυριακή των εκλογών να πλησιάσουν τον κόσμο, να του δείξουν τι έχει πετύχει η κυβέρνηση και να τον πείσουν να δώσει και πάλι τη ψήφο του στο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να συνεχιστεί το έργο υπέρ της πλειοψηφίας των πολιτών. 

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι αυτά που λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία τα έλεγαν τα συντηρητικά δεξιά κόμματα και στην Αγγλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και σε άλλες χώρες, όμως αυτό που τελικά έκαναν ήταν να θεσπίζουν φοροελαφρύνσεις για τους λίγους και να συνεχίζουν τη λιτότητα για τους πολλούς. Αυτή η πολιτική όμως, πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος, οδήγησε στο αποτέλεσμα αυτά τα συντηρητικά δεξιά κόμματα να έχουν γίνει πλέον μικρά, να μην απολαμβάνουν της στήριξης των πολιτών.

Ειδική αναφορά έκανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο θέμα των προτάσεων της Νέας Δημοκρατίας για τις συντάξεις, τονίζοντας ότι η ανάθεση της επικουρικής σύνταξης σε ιδιωτικές εταιρίες θα οδηγήσει τον κόσμο στο να χάσει τα χρήματά του. “Προφανώς δεν έχουν ακούσει ποτέ στη ζωή τους τις δύο λέξεις: Ασπίς Πρόνοια”, σχολίασε χαρακτηριστικά. Επιπλέον ανέφερε ότι “η Νέα Δημοκρατία λέει πως πρέπει να πάμε σε ένα ανακεφαλαιοποιητικό σύστημα. Αυτή τη στιγμή οι νέοι εργαζόμενοι και εργαζόμενες πληρώνουν τις συντάξεις των νυν συνταξιούχων. Τι λέει η Ν.Δ. στα νέα παιδιά; Θα συνεχίσετε να πληρώνετε τις συντάξεις των νυν συνταξιούχων και συγχρόνως θα πληρώσετε επί πλέον για τις δικές σας συντάξεις. Και όταν ρωτάς τον κ. Σταϊκούρα ή τον κ. Χατζηδάκη “και τι θα γίνει με τις κοινωνικές εισφορές, πως δεν θα αυξηθούν;” Δεν λένε τίποτα. Τα ελληνικά τους είναι χειρότερα από τα δικά μου. Δεν λένε απολύτως τίποτα όταν προσπαθούμε να τους βάλουμε να απαντήσουν σε αυτό το ζήτημα. Είναι τεράστιο το θέμα των συνταξιούχων. Κρύβονται”. 

Επίσης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που έδωσε σε κανάλι της Κρήτης ανέφερε ότι οι μειώσεις στη φορολογία θα ισχύσουν σε βάθος χρόνου, μετά από το 2020. Σχολίασε δε καυστικά: “Δεν ξέρω αν είναι στο ακροατήριο κάποιες κοπέλες αρραβωνιασμένες αλλά αν έλεγε ο αρραβωνιαστικός “θα δούμε για το γάμο σε βάθος χρόνου” μάλλον δεν θα έμεναν πολύ ικανοποιημένες”...! 

Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε επίσης για τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπογραμμίζοντας ότι με την αποκάλυψη της επιστολής του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, στον πρόεδρο των ΗΠΑ, ότι “η ονομασία Μακεδονία-Σκόπια ήταν μέρος της λύσης και όχι βάση συζήτησης” αναδεικνύει το πόσο θετική ήταν η συμφωνία της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα με το γειτονικό κράτος. Όπως σχολίασε “είχαν το θράσος για πέντε μήνες να μας λένε ότι εμείς είμαστε οι προδότες. Μια λύση που όχι δεν λέει Μακεδονία-Σκόπια αλλά λέει Βόρεια Μακεδονία και για μέσα στη χώρα και για έξω από τη χώρα. Και έγινε και αλλαγή του Συντάγματος. Μέσα μου το έχω εντελώς σίγουρο ότι είναι μια καλή λύση, ιδιαίτερα για τη Μακεδονία. Εκείνο που με στεναχωρεί περισσότερο είναι ότι εγώ δεν πιστεύω ότι μέσα τους ο κ. Δένδιας, ο κ. Χατζηδάκης, ο κ. Μητσοτάκης θεωρούν ότι είναι κακή συμφωνία ούτε θεωρούν ότι είμαστε προδότες, ούτε θεωρούν ότι δεν έχει αναβαθμιστεί η χώρα. Αντέδρασαν όμως όπως αντέδρασαν για να κάνουν ένα αντισυριζέικο μέτωπο. Αλλά αυτός δεν είναι τρόπος να αλλάξει η Ελλάδα”.

Στ.Μ.