Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012 11:09

Σαν πας στη Νέα Υόρκη…

Σαν πας στη Νέα Υόρκη…

Του Γιάννη Γκλεγκλέ
… και γιατί παρακαλώ να μη γίνουμε Μανχάταν; Κάπως έτσι, πιθανολογώ, σκέφτονται ο κ. Νίκας και οι σύμβουλοι του, καθώς στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αποφάσισαν ότι η Καλαμάτα μας, χρειάζεται ένα, όχι οποιοδήποτε άγαλμα, αλλά ένα Άγαλμα της Ελευθερίας για να τη χαρακτηρίζει και από τη στιγμή μάλιστα που αποτελεί και δωρεά ακόμα καλύτερα!

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Μια συμπολίτης μας, ομογενής (το από πού το καταλάβατε σίγουρα), αποφάσισε να κάνει μια δωρεά στον τόπο της. Πράξη ευγενής και άξια πολλών συγχαρητηρίων, καθώς κανείς φυσικά δεν θα μπορούσε παρά να επαινέσει μια τέτοια κίνηση και να ευχηθεί να υπάρχουν πάντα τέτοιοι άνθρωποι με διάθεση να προσφέρουν στον τόπο καταγωγής τους.
Κάπου εδώ όμως αρχίζουν τα ευτράπελα…
Αποφάσισε λοιπόν, επιλέγοντας τον γλύπτη και ζητώντας σαν χώρο εγκατάστασης το ιστορικό κέντρο (όπως αναφέρει στην αίτησή της ‘αποτελεί προσωπική της επιθυμία’), να δωρίσει στο δήμο Καλαμάτας ένα άγαλμα που να απεικονίζει την Ελευθερία με τη μορφή μιας γυναίκας, της οποίας τα υψωμένα χέρια κρατούν μια φλόγα. Τι και αν ήδη υπάρχει άγαλμα που απεικονίζει την Ελευθερία στη κεντρική μας πλατεία; Λεπτομέρειες! Ο κ. Νίκας αποφάσισε όχι μόνο να αποδεχθεί τη δωρεά (γιατί άλλωστε να μην την αποδεχθεί;) αλλά επέλεξε να τοποθετηθεί το εν λόγω μνημείο σε κεντρικότατο σημείο της πόλης και συγκεκριμένα στην οδό 23ης Μαρτίου στο τμήμα μεταξύ των οδών Αρτέμιδος και Νέδοντος, στη θέση που σήμερα υπάρχει το περίπτερο. Μάλιστα, κατά την προχθεσινή συνεδρίαση εξήγησε ότι, λόγω της κατασκευής του περιμετρικού της Καλαμάτας και δεδομένου ότι ο κύριος όγκος των επισκεπτών θα εισέρχεται στη πόλη από το κόμβο του Νέδοντα, η τοποθέτηση του αγάλματος στο συγκεκριμένο σημείο θα το καταστήσει ορατό σε όλους, ‘χαρακτηρίζοντας τη πόλη και αναβαθμίζοντας την περιοχή’. Εξάλλου, όπως δήλωσε ‘η πόλη έχει ανάγκη από μνημεία’!
Κατά τον δήμαρχο λοιπόν, από την πόλη λείπει ένα Άγαλμα της Ελευθερίας συνολικού ύψους 5,80 μέτρων (μπορείτε να φανταστείτε τον όγκο!) ώστε επιτέλους η πόλη να αποκτήσει χαρακτήρα. Για το πώς το συγκεκριμένο έργο χαρακτηρίζει την Καλαμάτα (αυτό θα αποτελέσει το σήμα κατατεθέν της πόλης;;) και για το πώς θα ‘αναβαθμίσει’ την περιοχή (που έχει εγκαταλειφθεί από τους επαΐοντες) αυτό ας το αναζητήσετε στους συνειρμούς του δημάρχου και των συνεργατών του! Εξάλλου βρε αδελφέ και τα Φιλιατρά έχουν τον δικό τους πύργο του Άιφελ! Είναι δυνατόν τα Φιλιατρά να έχουν γίνει Παρίσι και η Καλαμάτα μας να μη γίνει Νέα Υόρκη; Υπενθυμίζω μόνο ότι στη συγκεκριμένη περιοχή έχει συντελεστεί ήδη ένα έγκλημα με την καταστροφή της παλιάς γέφυρας (μια ματιά σε παλιές φωτογραφίες της πόλης αρκεί για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του εγκλήματος!). Όσον αφορά την έλλειψη μνημείων στη πόλη, πληροφορώ τον κ. Νίκα ότι η Καλαμάτα διαθέτει αρκετά ιστορικά (π.χ. κάστρο…) αλλά και φυσικά μνημεία (π.χ. παραλία, Ταΰγετος…)! Ας φροντίσει η δημοτική του αρχή να αναδείξει (και προπάντων να μην υποβαθμίζει, βλέπε φαραωνικά σχέδια για την παραλιακή ζώνη) τα υπάρχοντα και κατόπιν ας αναζητήσει νέα!
Ας εξετάσουμε όμως και μια δεύτερη, εξίσου σημαντική, διάσταση του θέματος. Αυτή της πολιτικής του δήμου. Είναι πασιφανές ότι η δημοτική αρχή στερείται παντελώς μιας στρατηγικής όσον αφορά την αξιολόγηση και αποδοχή δωρεών. Κατά τους διοικούντες, δωρεά να είναι και ότι να’ ναι! Και ας γεμίσουμε τον τόπο αγάλματα. Έχει ο δήμος καταρτίσει μια λίστα ιεραρχημένων αναγκών ώστε να μπορούν να διοχετεύονται οι δωρεές των συμπολιτών μας; Έχει αποφασίσει τι είδους δωρεές μπορεί (ή πρέπει) να αποδέχεται; Δεν θα μπορούσε π.χ. η δημοτική αρχή αντί να καταφεύγει στο ΔΑΝΕΙΣΜΟ για την τοποθέτηση χλοοτάπητα στο γήπεδο του Ασπροχώματος, να διοχετεύσει χρήματα δωρητών για το σκοπό αυτό; Ή για να επισκευαστούν αίθουσες διδασκαλίας; Ή για να αγοραστεί αναγκαίο σχολικό υλικό; (φυσικά και υπάρχει πλήθος άλλων ΑΝΑΓΚΩΝ…). Ως αντάλλαγμα θα μπορούσε να δώσει το όνομα του δωρητή στο γήπεδο, σε μια αίθουσα διδασκαλίας, σε ένα δρόμο…
Αλλά φευ… Ο κ. Νίκας και οι αυλικοί του ξέρουν πάντα καλύτερα. Γι’ αυτό και κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας, εν μέσω μειδιαμάτων, οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας φρόντισαν να επιβεβαιώσουν για ακόμα μια φορά την απόλυτη υποταγή τους στον αρχηγό και να υπερψηφίσουν τη μεγαλόπνοη εισήγηση!
Εν τέλει θα κριθούμε όλοι μας από τους δημότες. Καλού κακού όμως ας φροντίσουν να μάθουν οι Καλαματιανοί το ‘New York, New York’ του Φρανκ Σινάτρα, καθώς οσονούπω αναμένεται να αντικαταστήσει το ‘Σαν πας στη Καλαμάτα…’.

Γιάννης Σωτ. Γκλεγκλές
Δημ. Σύμβουλος Ανεξ. Δημ. Παράταξης ‘Πρωτοπορία’
Γραμματέας Δ.Σ. Καλαμάτας

Υ.Γ. Πάλι καλά που δεν υπάρχουν δωρητές που να έχουν ζήσει στην Αίγυπτο. Ικανούς τους έχω να δεχτούν μια πυραμίδα με τη Σφίγγα στη κορυφή να κοσμεί κεντρικό σημείο της πόλης! Αλλά ποτέ δεν ξέρεις…