Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2012 00:20

Διαμαρτυρίες για τα κουνούπια που «γαζώνουν» ακόμη σε διάφορες περιοχές

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ 
ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ

Η κατάσταση με τους πληθυσμούς και τις επιθέσεις των κουνουπιών είναι εξαιρετικά σοβαρή, διαμαρτύρεται ο Σύλλογος του Ασπροχώματος, που φροντίζει έγκαιρα να κάνει προτάσεις για να μην εμφανιστεί το ίδιο σοβαρό πρόβλημα την επόμενη χρονιά.

Ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Δυτικής Παραλίας-Νέας Εισόδου Καλαμάτας «Ο Ποσειδών», υποστηρίζει ότι το πρόβλημα υπάρχει επειδή δεν γίνονται έγκαιρα οι ψεκασμοί, ενώ εκφράζει την ανησυχία ότι του χρόνου, που ο σχεδιασμός καταπολέμησης των κουνουπιών θα γίνεται κεντρικά από την Περιφέρεια, η κατάσταση θα γίνει ακόμη δυσκολότερη, εφόσον δεν υπάρχει ταχύτητα στις διαδικασίες.
Ειδικότερα, στο κείμενο διαμαρτυρίας και προτάσεων του Συλλόγου σημειώνονται τα εξής: «Παρόλο που μπήκαμε ήδη στο φθινόπωρο δυστυχώς το πρόβλημα με τα κουνούπια εξακολουθεί, για μία ακόμα χρονιά, στην περιοχή μας και σε όλο τον Νομό να γίνεται συνεχώς και πιο έντονο. Καθημερινές είναι οι διαμαρτυρίες κατοίκων, επιχειρηματιών κλπ από όλη την Μεσσηνία (Γιάλοβα, Πύλο, Μεσσήνη, Πεταλίδι, Βέργα κλπ), και βέβαια πολύ έντονο είναι το πρόβλημα στην Δυτική Καλαμάτα και ακόμα και μέσα στην ίδια την πόλη. Πέρα από την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας, απειλείται άμεσα και η υγεία μας. Γνωρίζουμε όλοι από τα σχετικά δημοσιεύματα για τους κινδύνους μετάδοσης μολυσματικών και άλλων ασθενειών από τα κουνούπια, που μάλιστα χαρακτηρίζονται ως ο πιο επικίνδυνος εχθρός του ανθρώπου από όλο το ζωικό βασίλειο. Τραγικές βέβαια είναι και οι επιπτώσεις του φαινομένου, για την τουριστική ανάπτυξη του Νομού, και μάλιστα σε εποχή κρίσης που αυτή είναι από τα βασικά ζητούμενα. Είναι απογοητευτικό δίπλα σε μια περιοχή που πρόσφατα χαρακτηρίστηκε από τους καλύτερους τουριστικούς προορισμούς παγκόσμια, να βλέπουμε επισκέπτες και κατοίκους να δέχονται επιθέσεις κουνουπιών σαν να βρίσκονται στην ζούγκλα του Αμαζονίου. Επειδή σαν Σύλλογος ασχολούμαστε με αυτό το θέμα από την ίδρυσή μας το 2002, (δεδομένου ότι στην περιοχή μας, λόγω και άλλων παραγόντων (βιολογικός, σκουπίδια κλπ) υφίσταται έντονο το πρόβλημα, πιστεύουμε ότι δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη η αντιμετώπισή του. Όλοι γνωρίζουν ότι τις χρονιές που έγιναν έγκαιρα ψεκασμοί, - πριν το Πάσχα - και πριν ακόμα προλάβουν να σμηνουργήσουν τα κουνούπια, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Είχαμε για το θέμα αυτό απευθύνει τις ευχαριστίες μας στον τότε Πρόεδρο της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας και νυν Δήμαρχο Μεσσήνης κ. Στάθη Αναστασόπουλο. Αντίθετα τις χρονιές που άργησε η καταπολέμηση, το πρόβλημα δεν μπόρεσε να λυθεί. Παρόλα αυτά δυστυχώς, βλέπουμε πως τα τελευταία χρόνια η διαδικασία για την ανάδειξη εργολάβου, που θα αναλάβει την καταπολέμηση, ολοκληρώνεται κάθε χρόνο γύρω στον Μάιο. Αν, όπως ακούγεται, το 2013 αναλάβει κεντρικά η Περιφέρεια Πελοποννήσου την καταπολέμηση των κουνουπιών για όλη την Πελοπόννησο, φοβούμαστε ότι θα έλθει το καλοκαίρι και ακόμα θα περιμένουμε τα συνεργεία να ραντίσουν. Επειδή φοβούμαστε ότι και στο συγκεκριμένο θέμα με τα πρώτα κρύα θα επαναληφθεί για μια ακόμα φορά το γνωστό Ελληνικό φαινόμενο του εφησυχασμού και την άνοιξη θα τρέχουμε πάλι πανικόβλητοι, ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Περιφέρεια Πελοποννήσου, Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, Δήμους κλπ) να ξεκινήσουν από τώρα τις ενέργειες ώστε αρχές του 2013 να έχει αναδειχθεί εργολάβος που θα αναλάβει υπεύθυνα την καταπολέμηση των κουνουπιών, με συνεχείς ελέγχους από πλευράς πολιτείας, ώστε να μην ξαναζήσουμε τον φετινό εφιάλτη».