Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2012 13:24

Απάντηση του προέδρου των δασκάλων για τη συμμετοχή του στην εκδήλωση της Πηγάδας

ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ
Ποτέ του δεν ενστερνίστηκε συνθήματα σαν αυτά που ακούστηκαν στην εκδήλωση της Πηγάδας του Μελιγαλά από τους Χρυσαυγίτες, τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/Βάθμιας Μεσσηνίας, Χρήστος Μπένος, και επιστρέφει στους συναδέλφους του, που κατήγγειλαν τη συμμετοχή του στην εκδήλωση, την κατηγορία για ύψωση τειχών μίσους.

Η απάντηση του προέδρου των δασκάλων και νηπιαγωγών του Νομού έχει ως εξής: "Εκφράζω την έκπληξη και την αγανάκτησή μου για τις ανακρίβειες και τα όσα κακόβουλα αναφέρονται στην εναντίον μου καταγγελία των (3) αξιότιμων συναδέλφων. 
Στο ετήσιο μνημόσυνο της Πηγάδας του Μελιγαλά (μέρος από το οποίο κατάγομαι) πηγαίνω ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια ως συγγενής 7 θυμάτων (4 αδέλφια του πατέρα μου, ο Χρίστος, ο Παναγιώτης, η Καλλιρρόη, η Μαρία και 3 ξαδέλφια της οικογένειάς μας), που έφυγαν άδικα και με τραγικό τρόπο από τη ζωή στο μεγάλο κακό που έγινε το Σεπτέμβριο του 1944 και πλήγωσε και σημάδεψε ανεπανόρθωτα τον τόπο μας. Συμμετέχω λοιπόν κάθε χρόνο σε «μνημόσυνο», το οποίο γίνεται για την ανάπαυση των ψυχών των αδικοχαμένων συγγενών μας και όχι σε «εκδήλωση μίσους» όπως την αποκαλείτε εσείς και όχι εμείς που συμμετέχουμε.
Συνεπώς αγαπητοί συνάδελφοι, δεν προσήλθα στο ετήσιο τρισάγιο μνημόσυνο με τη θεσμική ιδιότητα του πρόεδρου του συλλόγου μας αλλά με την ιδιότητα του πολύ στενού συγγενή θυμάτων.
Θα ήταν ιεροσυλία και ασέβεια από μέρους μου, προς τα ιερά και τα όσια, να μην προσέρχομαι ως ευλαβικός προσκυνητής να ανάβω ένα κερί στην μνήμη των συγγενών μου. Οι εσκεμμένες υπερβολές λοιπόν, που αναφέρουν «περί παρουσίας μου ως πρόεδρου» φθάνουν στα όρια του γραφικού. Αναρωτιέμαι, οι καταγγέλλοντες επιδιώκουν να επιβάλλουν ένα «νέο και ιδιότυπο καθεστώς πολιτικών και κοινωνικών φρονημάτων», γιατί ακόμα και η σπουδή με την οποία καταγγέλλουν αλλά και η νοοτροπία της λογοκρισίας που προσπαθούν να επιβάλλουν, θυμίζουν κατ’ αναλογία ξεπερασμένες αυταρχικές μαύρες εποχές, που το δημοκρατικό μας κεκτημένο τις έχει αφήσει οριστικά στο παρελθόν. Όσον αφορά την εκπαιδευτική μου ιδιότητα, την τιμώ και εντός και εκτός σχολείου με αξιοπρέπεια και ήθος, αλλά ταυτόχρονα και με πάθος για την ιστορική αλήθεια, που πρέπει να διδάσκουμε στα παιδιά μας για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την ειρήνη και τη δημοκρατία.
Σχετικά με τις ομιλίες και τα συνθήματα που ακούστηκαν στο χώρο, εγώ μπορώ να εξηγήσω και να τοποθετηθώ μόνο γι’ αυτά που λέω ο ίδιος και όχι όσα αναφέρονται από οποιουσδήποτε άλλους που αυθαίρετα παρεμβαίνουν. Ποτέ μου, και από οικογενειακή παράδοση, δεν ενστερνίστηκα τέτοιες θέσεις και πολύ περισσότερο ακραία συνθήματα, αλλά με την παρουσία μου, τη στάση μου και τα λόγια μου όλα αυτά τα χρόνια στο ετήσιο μνημόσυνο υπηρετώ την εθνική συμφιλίωση και όχι το διχασμό που εσείς με τις καταγγελίες σας θέλετε να επαναφέρετε.
Σας υπενθυμίζω, ότι εκτελώ χρέη εκφωνητή αυτής της τελετής, πολύ πριν εκλεγώ πρόεδρος του συλλόγου μας και αυτό ήταν πάντοτε γνωστό στη Μεσσηνία λόγω της ευρείας έντυπης και τηλεοπτικής δημοσιότητας του μνημοσύνου, ποτέ όμως δεν αποτέλεσε κώλυμα στους συναδέλφους μου ώστε να με τιμούν με την ψήφο τους και να μου εμπιστευθούν τη θέση που υπηρετώ.
Σας γνωρίζω επίσης, ότι η επιμέλεια της τελετής ανήκει στο «Σύλλογο Θυμάτων Πηγάδας» και στο μνημόσυνο θεσμικά απευθύνει χαιρετισμό ο εκάστοτε δήμαρχος της περιοχής. Όλα αυτά τα εξήγησα επαρκώς κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής που κατατέθηκε εναντίον μου στο Συμβούλιο και απερρίφθη, αλλά προφανώς οι (3) καταγγέλλοντες συνάδελφοι δεν τα άκουσαν ή δεν ήθελαν να τα ακούσουν.
Θέλω να δηλώσω ότι δεν ντρέπομαι να υπηρετώ τον κλάδο μου με συνέπεια και αγωνιστικότητα. Δεν ντρέπομαι που πηγαίνω -και θα πηγαίνω- στην Πηγάδα του Μελιγαλά στη μνήμη των συγγενών μου και του αείμνηστου πατέρα μου Σταύρου. Δεν ντρέπομαι αλλά είμαι υπερήφανος, γιατί πρώτος αυτός έριξε τα τείχη μίσους (που εσείς θέλετε να διατηρήσετε) τόσο στην κοινωνική του συμπεριφορά, αλλά και στην πολιτική του πρακτική, όταν επί δημαρχοντίας του στην περιοχή (1994-2000) εμπλούτισε το ψηφοδέλτιό του με ανθρώπους από όλα τα πολιτικά φάσματα διακηρύσσοντας την αγάπη, την ενότητα και την ομόνοια που πρέπει να έχουμε ως Ελληνες, αποδεικνύοντας με πράξεις την υπέρβαση.
Καλώ λοιπόν την εκπαιδευτική κοινότητα να γυρίσει την πλάτη της στην παραπληροφόρηση, στο ψεύδος και στο σκοταδισμό που προσπαθεί να επιβληθεί από κάποιους, που είτε δεν έχουν γνώση των κοινωνικών και πολιτικών αξιών που πρεσβεύω είτε σκόπιμα τις παρερμηνεύουν.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι βέβαια, ότι το όψιμο ενδιαφέρον των (3) συναδέλφων για τη δημοκρατία, αφετηρία και σκοπό έχει την προσπάθεια αλίευσης ψήφων στις επερχόμενες εκλογές των αιρετών του Νοεμβρίου. Δεν τιμούν όμως τους εκπαιδευτικούς τέτοιες αντιδεοντολογικές πρακτικές καθοδηγούμενες από πολιτική υστεροβουλία".