Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012 16:45

Οι αστυνομικοί προειδοποιούν ότι θα αποκλείσουν την Τσακώνα!

Αντώνης Λιακόπουλος Αντώνης Λιακόπουλος

ΤΟΥΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 
ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Θα αποκλείσουν την Εθνική Οδό Αθήνας - Καλαμάτας, στο ύψος της Τσακώνας, προειδοποιούν συνδικαλιστές αστυνομικοί. Ζητούν να σταματήσει η καθημερινή αφαίμαξη από τις τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες 55-60 αστυνομικών, που μεταφέρονται στην Κόρινθο για να κάνουν βάρδια στο κέντρο κράτησης μεταναστών, αφήνοντας σχεδόν ανεξέλεγκτη την κατάσταση στη Μεσσηνία.

Την προειδοποίηση για την κινητοποίηση που θα γίνει εντός των επόμενων ημερών, εφόσον δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, έκανε νωρίτερα το μεσημέρι, σε συνέντευξη που έδωσε έξω από το κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, ο Αντώνης Λιακόπουλος, αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής και μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών.
Όπως υπογράμμισε, οι αστυνομικοί που μεταφέρονται καθημερινά στην Κόρινθο εκτίθενται σε κίνδυνο, διότι ο οδηγός που τους μεταφέρει, πέρα από το ότι οδηγεί το λεωφορείο κάνει και υπηρεσία στο στρατόπεδο με τους μετανάστες. Κάνει δηλαδή 180 χιλιόμετρα για να μεταφέρει τους συναδέλφους του, κάνει την οκτάωρη υπηρεσία του στην Κόρινθο και ακολούθως φέρνει πίσω τους συναδέλφους του κάνοντας άλλα 180 χιλιόμετρα!
Όπως τόνισε ο κ. Λιακόπουλος, «είπα στον κ. Διευθυντή (της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, Βασίλη Γεωργακόπουλο) ότι αυτό είναι έκθεση σε κίνδυνο της ζωής των συναδέλφων μου αστυνομικών, συμφώνησε μαζί μου, αλλά ξέρει ότι δεν μπορεί μην υπακούσει στις διαταγές των ανωτέρων του. Είπα λοιπόν ότι εμείς από την πλευρά μας, εφόσον δεν λυθεί (το θέμα) στην επόμενη συνάντηση που θα έχουμε μέσα στην εβδομάδα με τον κ. Αρχηγό, με πρότασή μου προς τα Σωματεία θα κλείσουμε την Τσακώνα, για να μην ανέβει τίποτα προς τα επάνω, προκειμένου να κατανοήσουν ότι οι συνάδελφοι δεν πρέπει να κινδυνεύουν».
Ωστόσο, το πρόβλημα έχει και άλλες πολύ σοβαρές διαστάσεις, τόνισε ο κ. Λιακόπουλος, επισημαίνοντας ότι με το να φεύγουν καθημερινά 55-60 αστυνομικοί στην Κόρινθο, μειώνεται σημαντικά η αστυνομική δύναμη στο Νομό και δημιουργείται πρόβλημα στον έλεγχο της εγκληματικότητας. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι έχει ήδη σταματήσει η λειτουργία της ομάδας «Σ», που δραστηριοποιείται στην ύπαιθρο, στις κλοπές στα χωριά.
Επιπλέον, σημείωσε ότι οι αστυνομικοί που πηγαίνουν για υπηρεσία στην Κόρινθο θα έπρεπε να παίρνουν τα προβλεπόμενα ρεπό για να ξεκουραστούν. Ωστόσο ο κ. Λιακόπουλος είπε ότι δεν μπορούν να τα πάρουν, διαφορετικά τα κενά στις αστυνομικές υπηρεσίες θα ήταν τόσο μεγάλα που δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν. Τόνισε όμως ότι ο αστυνομικός που δεν ξεκουράζεται δεν μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά του.
Τέλος, ο κ. Λιακόπουλος αναφέρθηκε στο σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στα κρατητήρια της Καλαμάτας, όπου παραμένουν πολλοί ποινικοί κρατούμενοι επειδή οι φυλακές έχουν γεμίσει και δεν μπορούν να τους πάρουν. Είπε δε ότι οι θέσεις στα κρατητήρια είναι 48, ωστόσο οι κρατούμενοι φτάνουν ακόμη και τους 65. Όπως υπογράμμισε, στη συγκεκριμένη περίπτωση καταστρατηγούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, παρ’ ότι οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Μεσσηνίας «κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό και μάλιστα με δικά τους έξοδα μια τους αγοράζουν τσιγάρα, μία σάντουιτς, μία καφέδες. Από το υστέρημά τους οι αστυνομικοί βοηθούν σε αυτή την κατάσταση, όμως έτσι δεν λύνονται τα προβλήματα».
Ο κ. Λιακόπουλος σημείωσε ότι οι δηλώσεις του έγιναν σε συνεννόηση με την τοπική Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων.
Σταύρος Μαρτίνος