Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012 01:16

Ομολογία παράνομης διακίνησης των σκουπιδιών της Καλαμάτας!

Ομολογία παράνομης διακίνησης των σκουπιδιών της Καλαμάτας!

«ΓΛΥΚΟΚΟΙΤΑΖΟΥΝ» ΠΑΛΙ 
ΠΡΟΣ ΤΗ «ΜΑΡΑΘΟΛΑΚΚΑ»

Την ομολογία ότι παράνομα μεταφέρονται τα σκουπίδια της Καλαμάτας στην Αρχαία Ολυμπία ή οπουδήποτε αλλού έξω από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, έκανε το μεσημέρι ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, Γιάννης Καμβυσίδης. Εντούτοις η πλειοψηφία καταψήφισε την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη μεγάλη αυτή υπόθεση.

Το θέμα συζητήθηκε το μεσημέρι στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, όπου δημιουργήθηκε η εντύπωση πως η δημοτική αρχή «γλυκοκοιτάζει» και πάλι προς τη «Μαραθόλακκα». Άλλωστε προχθές ο ίδιος ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, δήλωσε ότι είχε ζητήσει άδεια για να ξαναλειτουργήσει το σκουπιδότοπο στον Ταΰγετο και δεν του δόθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, προσθέτοντας όμως ότι η σημερινή έχει μια διαφορετική πολιτική.
«Ή γεμίζει η Καλαμάτα σκουπίδια ή ανοίγει η Μαραθόλακκα» είναι το δίλημμα που διατύπωσε σήμερα ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Δημήτρης Μπούχαλης, προσθέτοντας όμως στη συνέχεια ότι στο δίλημμα αυτό επιδιώκει να οδηγήσει η αντιπολίτευση, δεδομένου ότι η δημοτική αρχή έχει άλλο σχεδιασμό.
Ο επικεφαλής του «Δικτύου» Σταμάτης Μπεχράκης, πρότεινε να συσταθεί διαπαραταξιακή εξεταστική επιτροπή, από την Οικονομική Επιτροπή, η οποία θα εξετάσει τα στοιχεία από την απομάκρυνση των σκουπιδιών, θα ζητήσει δηλαδή τα παραστατικά που υπάρχουν, θα μιλήσει με τον εργολάβο της μεταφοράς και αν διαπιστωθούν γκρίζα σημεία τότε θα φέρει το θέμα στα συλλογικά όργανα του Δήμου για να γίνουν όσα προβλέπει η νομοθεσία.
Την πρόταση του Σταμάτη Μπεχράκη υπερψήφισαν οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης στην Οικονομική Επιτροπή, Θεόδωρος Μπρεδήμας, Δημήτρης Φαββατάς (Αλλαγή) και Νίκος Φωτέας (Πρωτοπορίας), ενώ καταψηφίστηκε από την παράταξη της πλειοψηφίας.
Η συζήτηση του θέματος είχε και στιγμές πολύ μεγάλης έντασης, όπως για παράδειγμα όταν ο Σταμάτης Μπεχράκης ανέφερε ότι αν ο εργολάβος πληρώνεται για να πηγαίνει τα σκουπίδια στο Αγρίνιο και αυτός τα πηγαίνει στην Αρχαία Ολυμπία, τότε αυτή η οικονομική διαφορά θα πρέπει να επιστραφεί στο Δήμο. Ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπούχαλης εξερράγη με τη συγκεκριμένη παρατήρηση, τονίζοντας ότι είναι γνωστό πως ο Δήμος Καλαμάτας πληρώνει 50% λιγότερα χρήματα για τη μεταφορά των σκουπιδιών από οποιονδήποτε άλλο Δήμο στην Πελοπόννησο. Άλλη ένθερμη λεκτική αντιπαράθεση σημειώθηκε με τον Σωτήρη Μιχαλόπουλο, τον Δημήτρη Φαββατά κ.λπ.
Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Καμβυσίδης αναφερόμενος στην υπόθεση σημείωσε ότι πουθενά στην Πελοπόννησο δεν είναι νόμιμη η διακίνηση των σκουπιδιών, όπως επίσης τόνισε ότι νόμιμη δεν είναι πλέον και η εναπόθεση των σκουπιδιών σε χωματερές.
Σημείωσε ακόμη ότι τα σκουπίδια της Καλαμάτας μεταφέρονται είτε στο Κορωπί είτε στο Μεσολόγγι (δεν μίλησε για την Αρχαία Ολυμπία, παρ’ ότι έχουν βρεθεί εκεί επανειλημμένως). Ο σχεδιασμός, ανέφερε ο αντιδήμαρχος, είναι, μέχρι την οριστική λύση, να εφαρμοστεί μεταβατική διαχείριση των απορριμμάτων στο Παλιοροβούνι, θέμα που τόνισε ότι προχωράει, ενώ ανακοίνωσε ότι αύριο, Τετάρτη, θα παρουσιαστεί στη δημοτική αρχή πρόταση για την παραγωγή βιοαερίου από την επεξεργασία των απορριμμάτων, ενώ την Πέμπτη θα παρουσιαστεί πρόταση για τη δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων.
Στ.Μ.