Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2012 16:41

Σε περιπέτειες ο περιμετρικός της Καλαμάτας λόγω οφειλών στον Μορέα

Ο χάρτης με τη χάραξη του περιμετρικού και τον κόμβο του Νέδοντα στην Αγιάννα... Ο χάρτης με τη χάραξη του περιμετρικού και τον κόμβο του Νέδοντα στην Αγιάννα...

«ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ» ΤΟ ΕΡΓΟ, 
ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 
Σταματούν την 1η Νοέμβρη όλες οι χωματουργικές εργασίες στον περιμετρικό δακτύλιο Καλαμάτας, ο οποίος μπαίνει σε μεγάλες «περιπέτειες». Ο Μορέας δεν μπορεί να συνεχίσει το έργο, λόγω μεγάλων οφειλών του κράτους και έλλειψης ρευστότητας. Εντύπωση προκαλεί πάντως η κατηγορηματική δήλωση του δημάρχου, Π. Νίκα, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα πέραν των καθυστερήσεων στα δικαστήρια για τις απαλλοτριώσεις!

Το σημερινό πρωτοσέλιδο θέμα του «Θάρρους», για «πάγωμα» του περιμετρικού, επιβεβαιώνεται πλήρως και από τις πληροφορίες του «Kalamatajournal». Ο «Μορέας» αποφάσισε να σταματήσει από την 1η Νοέμβρη όλες τις χωματουργικές εργασίες στον περιμετρικό και στο τμήμα μέχρι τη Θουρία. Αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνουν πολλές απολύσεις εργατών. Αντίθετα, οι τεχνικές εργασίες (γεφύρια κ.λπ.) θα συνεχιστούν, με αργούς ρυθμούς όμως.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο «Μορέας» έχει «μπει μέσα» κατά 160.000.000 ευρώ περίπου! Πρόκειται για πληρωμές του κράτους που δεν έχουν γίνει, για οφειλές από τη μη επιστροφή ΦΠΑ, αλλά και για μη χρηματοδοτική κάλυψη από τράπεζες, που επίσης αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας.
Προφανώς, η διακοπή των χωματουργικών εργασιών είναι ένας τρόπος πίεσης του «Μορέα» προκειμένου να του καταβληθούν χρήματα που έχει λαμβάνειν. Επιπλέον όμως φαίνεται ότι υπάρχει ουσιαστικό οικονομικό πρόβλημα στην παραχωρησιούχο κοινοπραξία.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, υποστήριξε το μεσημέρι ότι το μοναδικό πρόβλημα είναι οι αναβολές, στα δικαστήρια, των υποθέσεων για τον ορισμό της οριστικής τιμής μονάδας για τις απαλλοτριώσεις. Αναβολές που γίνονται λόγω των αλλεπάλληλων αποχών δικαστών και δικηγόρων.
Σημειώνεται ότι το Εφετείο για την οριστική τιμή στον περιμετρικό είχε προσδιοριστεί για τις 15 Οκτώβρη, πήρε όμως αναβολή για τις 18 Φλεβάρη 2013 (ενώ ένα ακόμη δικαστήριο για αποζημιώσεις είναι στις 19 Νοέμβρη).
Ο κ. Νίκας διαβεβαίωσε ότι ο περιμετρικός θα κατασκευαστεί και μάλιστα είπε ότι εγγύηση γι’ αυτό αποτελεί το έργο της μεγάλης γέφυρας στο Νέδοντα, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί. Μάλιστα ο δήμαρχος σχολίασε, χωρίς ούτε αυτή τη φορά να γίνει σαφής, πως ο περιμετρικός δεν μπορεί να σταματήσει όσο διαφορετικά και αν είναι τα προσωπικά συμφέροντα που έχουν ορισμένοι ή οτιδήποτε άλλο και αν επιδιώκουν. Σημείωσε δε ότι στο παρελθόν κάποιοι είχαν αμφισβητήσει την αναγκαιότητα του περιμετρικού και διερωτήθηκε αν έχουν και τώρα την ίδια άποψη.
Στ.Μ.