Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2012 16:14

Όχι στην «απαλλοτρίωση» των ταμείων τους λένε γιατροί και μηχανικοί

Π. Μουντανέας, Δ. Θωμόπουλος, Μ. Μιχαήλ και Ν. Χρονόπουλος Π. Μουντανέας, Δ. Θωμόπουλος, Μ. Μιχαήλ και Ν. Χρονόπουλος

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 
ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ Ο Π. ΜΟΥΝΤΑΝΤΕΑΣ

Τους λόγους που τους αναγκάζουν να αντιδρούν κάθετα στην ένταξη των ταμείων τους στον ΕΟΠΥΥ, παρουσίασαν το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι του ιατρικού και του μηχανικού κόσμου της Μεσσηνίας. Πρόκειται για «απαλλοτρίωση των χρημάτων των ταμείων μας», τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Μιχάλης Μιχαήλ.

Μίλησαν επίσης ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου, Νίκος Χρονόπουλος, ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Δημήτρης Θωμόπουλος, και ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας Πελοποννήσου του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Παναγιώτης Μουντανέας.
«Η ένταξη των ταμείων (στον ΕΟΠΥΥ) αποφασίσθηκε, με εντολή της τρόικας, για ένα και μόνο λόγο», είπε ο κ. Μιχαήλ και εξήγησε: «Να "απαλλοτριωθούν", γιατί περί απαλλοτριώσεως πρόκειται, τα τελευταία χρήματα των ταμείων προκειμένου να στηριχθεί ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος έχει καταρρεύσει, διότι δεν υπήρξε πρόβλεψη για τη χρηματοδότησή του. Οι συγκεκριμένοι ασφαλιστικοί κλάδοι διαμαρτύρονται για ένα και μόνο λόγο: Τα χρήματα των ταμείων είναι χρήματα των ασφαλισμένων αποκλειστικά, χωρίς κρατικές επιχορηγήσεις. Αυτό σημαίνει ότι έχουν ουσιαστική διαφορά από τα άλλα ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ κ.λπ.), τα οποία για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έπαιρναν σταθερά επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό».
Επιπροσθέτως ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου τόνισε ότι «τα ταμεία αυτά δεν ενεπλάκησαν σε οικονομικά σκάνδαλα, όταν επί τέλους υπήρξε η πολιτική απόφαση διερεύνησης σε βάθος. Αντί για αυτό κάποιοι "γνωστοί-άγνωστοι", με δικές τους αποφάσεις, ρίσκαραν τον ιδρώτα των ασφαλισμένων στο χρηματιστήριο, τζόγος δηλαδή, και χάθηκε μεγάλο μέρος των αποθεματικών. Αν τα ταμεία ήταν ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία, οι υπεύθυνοι σίγουρα σήμερα θα ήταν στη φυλακή. Και όμως είναι ελεύθεροι και το χειρότερο, πολλοί από αυτούς εξακολουθούν να μας κυβερνούν!».
Ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου, κ. Χρονόπουλος, υπογράμμισε ότι «μοναδικός σκοπός είναι η υφαρπαγή των αποθεματικών». Όπως σημείωσε επίσης, η υπαγωγή του κλάδου υγείας στον ΕΟΠΥΥ θα σημάνει την καταστροφή του κλάδου συντάξεων του ταμείου των οδοντιάτρων. Αυτό γιατί ο κλάδος υγείας καλύπτει σήμερα οικονομικές ανάγκες του κλάδου συντάξεων, κάτι που θα είναι αδύνατο με την υπαγωγή στον ΕΟΠΥΥ.
Ο πρόεδρος της Ν.Ε. του ΤΕΕ, κ. Θωμόπουλος, αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των μηχανικών, με κάλυψη του Τεχνικού Επιμελητηρίου, που έχουν ξεκινήσει από τις αρχές Οκτώβρη. Όπως εξήγησε, το καυτό πρόβλημα είναι αφενός η εξοντωτική αύξηση των εισφορών στο ΤΕΕ και αφετέρου η υπαγωγή του κλάδου υγείας στον ΕΟΠΥΥ. Τόνισε ότι ήδη το 26% των μελών του ΤΕΕ δεν μπορεί να καλύψει τις εισφορές του, ποσοστό που θα πολλαπλασιαστεί με τις αυξήσεις. Επίσης σημείωσε ότι ήδη οι μισοί από τους μηχανικούς που αποφοιτούν από τα πανεπιστήμια δεν εγγράφονται στο Τεχνικό Επιμελητήριο, επειδή δεν μπορούν να καλύψουν τις εισφορές τους.
Ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, κ. Μουντανέας, πρόσθεσε ότι οι μηχανικοί αντιστέκονται όχι απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά γενικά απέναντι στις πολιτικές που θέλουν να μετατρέψουν το επιστημονικό προσωπικό της χώρας σε εργαζόμενους με αποδοχές ανειδίκευτου εργάτη. Σχολιάζοντας την καταψήφιση από τη Βουλή του άρθρου που αφορά την υπαγωγή του ταμείου των μηχανικών στον ΕΟΠΥΥ και την αύξηση των εισφορών, τόνισε ότι αυτή η ψήφος αποτελεί μια αχτίδα φωτός από τους βουλευτές που συνειδητοποιούν ότι πρέπει «να πάψουν να λειτουργούν ως πειθήνια όργανα των αρχηγών τους». Τέλος, ο κ. Μουντανέας μίλησε για προσπάθεια τρομοκράτησης των μηχανικών, από την κυβέρνηση και τη δικαιοσύνη, που επιχειρούν να τους εκφοβίσουν ότι το κράτος χάνει δημόσια έσοδα από τις κινητοποιήσεις τους, ενώ προειδοποίησε τους μηχανικούς να μη λειτουργήσουν ως απεργοσπάστες, εφόσον η κυβέρνηση επιχειρήσει να παρακάμψει το ΤΕΕ όσον αφορά την έκδοση βεβαιώσεων για τις διαδικασίες τακτοποίησης των αυθαιρέτων.
Στ.Μ.