Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012 16:13

Σε «μαύρα πανιά» ο δήμαρχος για το μνημόνιο στην αυτοδιοίκηση

Σε «μαύρα πανιά» ο δήμαρχος για το μνημόνιο στην αυτοδιοίκηση

«ΟΣΟ ΕΙΜΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΕΝ 
ΥΠΟΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ»

Δεν ξέρουμε αν ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, έχει μετανιώσει για τις ευχές που έδωσε στην τρικομματική κυβέρνηση να επιτύχει στο έργο της, σίγουρα όμως έχει πέσει σε «μαύρα πανιά» από τα μέτρα της σε ό,τι αφορά την αυτοδιοίκηση.

Ο ίδιος σήμερα έδειχνε ιδιαίτερα προβληματισμένος, ενώ σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους είπε ευθέως ότι «είμαι πολύ στενοχωρημένος» και εξέφρασε τη διαπίστωσή του ότι η χώρα δεν είναι πλέον ανεξάρτητη λόγω των χρεών της. «Παρ’ ότι ήξερα, δεν είχα βαθιά συνείδηση» είπε ο κ. Νίκας αναφερόμενος στην εξάρτηση της Ελλάδας από τους δανειστές της, σημειώνοντας επίσης ότι «ένα κράτος καταχρεοκοπημένο, κατά το βαθμό της καταχρεοκοπίας του είναι και λιγότερο ανεξάρτητο».
Ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΠΕΔ ήταν ιδιαίτερα δυσαρεστημένος από την καινούργια απόφαση, για την αυτόματη αύξηση των δημοτικών φόρων σε περίπτωση που οι προϋπολογισμοί των Δήμων είναι εκτός προβλέψεων. Ο κ. Νίκας υπογράμμισε ότι το κράτος είναι αυτό που δεν καταβάλλει θεσμοθετημένους πόρους και κατά συνέπεια αυτό ευθύνεται και όχι οι Δήμοι για το γεγονός ότι οι προϋπολογισμοί πέφτουν έξω. Διερωτήθηκε μάλιστα πώς θα μπορούσε ο προϋπολογισμός του κάθε Δήμου να είναι εντός των προβλέψεων, όταν το κράτος όλο το 2012 δεν έχει στείλει καθόλου ΣΑΤΑ, έχει περικόψει σε μεγάλο ποσοστό τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, δεν καταβάλλει τα οφειλόμενα στην αυτοδιοίκηση όπως περιγράφεται στο θεσμικό πλαίσιο.
Ο κ. Νίκας σχολίασε ότι «οι Δήμοι με πολύ γρήγορους ρυθμούς μετατρέπονται σε δημόσιες υπηρεσίες», ενώ επιπλέον παρατήρησε ότι «το απαράδεκτο επίσης είναι η προπαγάνδα που γίνεται για το κακοδιοίκητο των Δήμων», υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να κατηγορούνται οι σημερινές δημοτικές αρχές για όσα έγιναν δεκαετίες πριν.
Τέλος, ο δήμαρχος επανέλαβε ότι είναι «τραγικό λάθος» να απολυθούν υπάλληλοι που εργάζονται επί 20 και περισσότερα χρόνια και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. «Όσο είμαι προϊστάμενος των υπαλλήλων από το νόμο, δεν πρόκειται να υπογράψω για καμία απόλυση» είπε ο κ. Νίκας, παρομοιάζοντας το μέτρο της διαθεσιμότητας-απόλυσης με το ρίξιμο των εργαζόμενων στη πυρά και με πυρπόληση ανθρώπινων ζωών.
Στ.Μ.