Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2012 16:54

Ο Χρυσοχοΐδης, το μνημόνιο, ο Δήμος Καλαμάτας και το επιχειρησιακό σχέδιο…

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΣΥΣΣΩΜΗ Η 
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.

Δεν ζηλεύουν τη «δόξα» του Χρυσοχοΐδη, γι’ αυτό και αποχώρησαν από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας και οι τέσσερις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Η δε πλειοψηφία παρέμεινε απτόητη στη θέση της και ενέκρινε χωρίς κανένα διάλογο το 600 σελίδων επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Καλαμάτας…

Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε σήμερα το μεσημέρι, αφού πρώτα ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, και η παράταξή του απέρριψαν την πρόταση και των τεσσάρων μειοψηφιών για την ολιγοήμερη αναβολή της συζήτησης του θέματος.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Θόδωρος Μπρεδήμας, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» και «προσβολή το ολιγότερο», το γεγονός ότι η δημοτική αρχή, χωρίς να αφήσει περιθώρια χρόνου για μελέτη, καλεί τους δημοτικούς συμβούλους να εγκρίνουν το 600 σελίδων επιχειρησιακό πρόγραμμα. «Αρνούμαστε να γίνουμε η ουρά και τα φερέφωνα της πλειοψηφίας», τόνισε ο Θόδωρος Μπρεδήμας και ανακοίνωσε την αποχώρηση της παράταξής του σε περίπτωση που δεν δινόταν αναβολή στο θέμα.
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκος Διασάκος, υποστήριξε ότι το επιχειρησιακό πρόγραμμα είναι ίσως το σημαντικότερο θέμα για έναν Δήμο, ωστόσο ανέφερε ότι η δημοτική αρχή επιδιώκει να το περάσει «στο ντούκου», γι’ αυτό και το έφερε για συζήτηση χωρίς να έχουν προλάβει οι δημοτικοί σύμβουλοι να το διαβάσουν. Ζήτησε και ο ίδιος αναβολή.
Ο επικεφαλής του «Δικτύου», Σταμάτης Μπεχράκης, ανέφερε ότι το θέμα πρέπει οπωσδήποτε να αναβληθεί, δεδομένου ότι για το επιχειρησιακό πρόγραμμα δεν έχει συνεδριάσει η αρμόδια διεπιστημονική επιτροπή που προβλέπει ο νόμος. Επίσης, παρατήρησε ότι το επιχειρησιακό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε την Παρασκευή το πρωί και την ίδια ημέρα το βράδυ το ενέκρινε ομόφωνα η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου. Διερωτήθηκε, λοιπόν, πότε πρόλαβαν τα μέλη της Επιτροπής να μελετήσουν τις 600 σελίδες του προγράμματος, προσθέτοντας ότι πρόκειται για περίπτωση που θυμίζει την υπόθεση του Χρυσοχοΐδη, όταν ήταν υπουργός και ψήφισε το μνημόνιο ενώ δεν είχε προλάβει να το διαβάσει!
Την αναβολή ζήτησε και ο επικεφαλής της «Πρωτοπορίας», Νίκος Φωτέας, τονίζοντας ότι το επιχειρησιακό πρόγραμμα αποτελεί ένα τοπικό μνημόνιο του Δήμου με τους δημότες του, το οποίο οι δημοτικοί σύμβουλοι οφείλουν να μελετήσουν καλά πριν το ψηφίσουν, δεδομένου ότι καθορίζει τις προοπτικές του τόπου.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, αρνήθηκε την αναβολή του θέματος και υποστήριξε ότι το επιχειρησιακό πρόγραμμα είναι περισσότερο ένα τυπικό παρά ένα ουσιαστικό ζήτημα, γιατί, όπως ανέφερε, οι Δήμοι δεν μπορούν να κάνουν προγραμματισμό όσο το κράτος είναι ασυνεπές στις οικονομικές του υποχρεώσεις. Επίσης, ο δήμαρχος υποστήριξε ότι μόνο ένα μικρό κομμάτι του επιχειρησιακού σχεδίου είναι αυτό που ενδιαφέρει, δεδομένου ότι όλο το υπόλοιπο αποτελεί μια καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης.
Σημασία έχει το γεγονός ότι την αναβολή ζήτησε και ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κώστας Ανδρεάκος, παρατηρώντας ότι ο χρόνος που υπήρχε για ενημέρωση ήταν ανεπαρκέστατος.
Στ.Μ.