Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2012 21:54

«Φραγή» στον «Έξυπνο Οικισμό» αλλά επεκτείνεται το ασύρματο δίκτυο

ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
«Ορφανός» έμεινε ο «Έξυπνος Οικισμός» της Καλαμάτας, που από χθες είναι εκτός λειτουργίας. Πρόκειται για την περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Αριστομένους, Νικηταρά, Φαρών και Βασιλίσσης Όλγας. Σε περίπου 200 οικίες αυτής της περιοχής, έχει φτάσει οπτική ίνα που παρείχε υψηλής ποιότητας ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Όμως ο Δήμος δεν μπορεί, για οικονομικούς αλλά και νομικούς λόγους, να καλύπτει τις δαπάνες συντήρησης αυτού του δικτύου, γι’ αυτό και μπήκε «φραγή» στον «Έξυπνο Οικισμό», ο οποίος από τη δημιουργία του μέχρι και χθες λειτουργούσε από την εταιρία που πέρασε το δίκτυο.

Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, τόνισε ότι υπάρχει θέμα με το Ελεγκτικό Συνέδριο και ειδικότερα ο Δήμος δεν μπορεί να καλύπτει τις δαπάνες συντήρησης και λειτουργίας του δικτύου, παρέχοντας δωρεάν υπηρεσίες στα νοικοκυριά του «Έξυπνου Οικισμού», όταν όλα τα υπόλοιπα νοικοκυριά πληρώνουν σε εταιρίες τηλεπικοινωνίας για να απολαμβάνουν ανάλογες υπηρεσίες.
Για την επαναλειτουργία του «Έξυπνου Οικισμού», η μόνη λύση φαίνεται πως είναι η κάλυψη των σχετικών εξόδων από τα ίδια τα νοικοκυριά της συγκεκριμένης περιοχής, με μια συνεισφορά όμως και από το Δήμο. Ο δήμαρχος προσδιόρισε το κόστος συντήρησης και λειτουργίας στα 30.000 ευρώ το χρόνο.
Επιπλέον, τόνισε ότι το πρόβλημα αυτό φανερώνει την ανεπάρκεια του κράτους, το οποίο δεν φρόντισε να εξασφαλίσει τη λειτουργία του δικτύου, ενώ σημείωσε ότι ανάλογο θέμα υπάρχει σε όλες τις πόλεις όπου έχουν δημιουργηθεί «Έξυπνοι Οικισμοί».
Από την άλλη, ο κ. Νίκας ανακοίνωσε ότι θα επεκταθεί άμεσα, οπωσδήποτε μέχρι το Πάσχα, το ασύρματο δίκτυο του Δήμου στον Άρι, τα Αρφαρά, τη Βέργα, τη Μικρή Μαντίνεια, τα Λέικα, το Ασπρόχωμα και σε διάφορες περιοχές της Καλαμάτας, όπως η Σπουδαστική Εστία, το γήπεδο του Μεσσηνιακού, το Εθνικό Στάδιο, το Πάρκο, αλλά και το στρατόπεδο της Διασποράς.
Επιπλέον, σημείωσε ότι η συντήρηση του ασύρματου δικτύου, που υπολογίζεται ότι κοστίζει 20.000 ευρώ, θα ανατεθεί σε ιδιώτη.
Τέλος, ανήγγειλε ότι σύντομα θα αναβαθμιστεί η ιστοσελίδα του Δήμου, ενώ θα λειτουργήσει εσωτερικό δίκτυο στο Δήμο, με σκοπό να περιοριστεί όσο γίνεται η δουλειά με έγγραφα.
Στ.Μ.