Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012 18:13

Οργανώνεται παρέμβαση για την ακύρωση της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας

Οργανώνεται παρέμβαση για την ακύρωση της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας

ΝΑ ΚΗΡΥΧΘΕΙ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ 
Την ώρα που η δημοτική αρχή οριστικοποιεί το σχεδιασμό της παρέμβασης για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Καλαμάτας, κάτοικοι και παράγοντες της πόλης, που διαφωνούν με το συγκεκριμένο έργο, οργανώνονται και ετοιμάζουν αίτημα προς τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου η πλατεία να χαρακτηριστεί ως διατηρητέα.
Κρίνουν ότι το γεωμετρικό σχέδιο με τις ασπρόμαυρες μαρμάρινες πλάκες στο κέντρο της πλατείας και μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο, αποτελεί καλλιτέχνημα που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταστραφεί χάριν της ανάπλασης που θα γίνει.

Πέραν αυτού, υπάρχουν και άλλες ενστάσεις που αναφέρονται στη σκοπιμότητα του έργου, δεδομένου ότι σε λαϊκές συνοικίες της Καλαμάτας υπάρχουν μεγαλύτερες ανάγκες για έργα υποδομής, παρεμβάσεις ανάπλασης, προμήθειας και εγκατάστασης αστικού εξοπλισμού.
Σύμφωνα, πάντως, με το σχεδιασμό και το χρονοδιάγραμμα της δημοτικής αρχής και του εργολάβου, η μπουλντόζα θα μπει στην κεντρική πλατεία εντός του προσεχούς 20ημέρου. Η πρώτη φάση των εργασιών, προβλέπει την παρέμβαση στο τμήμα από τα αγάλματα (νοητή επέκταση Π. Καίσαρη) μέχρι την Κροντήρη. Σκοπός είναι το συγκεκριμένο κομμάτι να παραδοθεί πριν από το Πάσχα, αποπερατωμένο σε ποσοστό 70-80%.
Επειδή θα κλείσει και η οδός Αριστομένους, για την ανακατασκευή του οδοστρώματος, στο τμήμα από την Κροντήρη μέχρι την Καίσαρη, θα γίνει αντιδρόμηση της οδού Σιδηροδρομικού Σταθμού, δηλαδή θα έχει κατεύθυνση από βορρά προς νότο, για να εξασφαλιστεί η δίοδος προς το νότο όσων οχημάτων κατεβαίνουν από τη Νέδοντος. Επειδή, ωστόσο, το πλάτος του οδοστρώματος είναι μικρό, τα αστικά λεωφορεία θα κινούνται επί της πλατείας, σε πρόχειρο λεωφορειόδρομο που θα είναι περιφραγμένος.
Κρίθηκε ότι η συγκεκριμένη χάραξη είναι προτιμότερη από το να μπαίνει το λεωφορείο στη Σιδηροδρομικού Σταθμού, να στρίβει στη Κεφάλα και να κάνει το γύρo πίσω από το Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι να ξαναβγεί στην Αριστομένους. Στ.Μ.