Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012 16:37

Εκ βαθέων στην Ενεδροχώρα της Γουηβερίας

Του Θανάση Παντέ
Είμαστε και πάλι εδώ φίλτατοι, ύστερα από πολυήμερη εκδρομή στην Αθήνα. Γιατί μόνο ως εκδρομή μπορεί να εκληφθεί κάθε επίσκεψη στην πόλη του τέρατος ή τερατούπολη αν θέλετε. Σε άλλη περίπτωση τα πράγματα γίνονται ακόμα δυσκολότερα απ’ όσο δύσκολα είναι…

Στην Αθήνα λοιπόν φίλτατοι η κρίση έχει αρχίσει να δείχνει για τα καλά τα αγριεμένα δόντια της και το άγριο πρόσωπό της είναι πλέον απροκάλυπτα ορατό.
Τα λουκέτα πληθαίνουν, οι δρόμοι σκοτεινιάζουν, η θλίψη σεργιανίζει ανεμπόδιστη στα πρόσωπα των ανθρώπων και τίποτα δεν είναι όπως κάποτε ήταν.
Όλα αλλάζουν με ρυθμούς ιλιγγιώδεις.
Πού θα οδηγήσουν αυτές οι ανεξέλεγκτες αλλαγές κανείς δεν το γνωρίζει.
Όμως δεν θέλω να επανέρχομαι κάθε φορά με γκρίνια για την πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα, αλλά έχω τη βεβαιότητα ότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.
Η Αθήνα που κάποτε γνώριζα δεν μοιάζει σχεδόν καθόλου στην πόλη που τώρα ξαναβρίσκω.
Στην ουσία είναι σαν να την ανακαλύπτω εξαρχής, κι’ αυτή η ανακάλυψη έχει πολλές διακυμάνσεις, όπως καταβαίνετε.
Αλλά να μην σας ζαλίζω με τα της Αθήνας κι’ ας επιστρέψουμε στην Καλαμάτα.

***

Εδώ λοιπόν όλα βαίνουν εορταστικώς.
Δέντρο ανάψανε, εκδηλώσεις ο Δήμος κάνει, η πλακόστρωση της πλατείας ολοκληρώνεται σιγά-σιγά, τα μαγαζιά ανακαινίστηκαν, τι άλλο θέλετε τέλος πάντων;
Μακριά από γκρίνιες όμως χριστουγεννιάτικα γιατί δεν συνάδει με το κλίμα των ημερών.
Έτσι κι’ αλλιώς με τη νέα χρονιά θα ‘χουμε πολλούς λόγους να γκρινιάζουμε και να δυσφορούμε.

***

Αυτή την ιστορία με τη συζήτηση για ένταξη της Αβίας στο Δήμο Καλαμάτας την είδα λίγο «στραβά» φίλτατοι και δεν νομίζω να έχω άδικο.
Άλλωστε δεν είμαι ο μόνος που είδε «στραβά» αυτή την ιστορία, καθώς πάει να προκύψει στο πουθενά, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθούν κάποιες φιλοδοξίες ημετέρων που αρέσκονται να καιροσκοπούν.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο που συζητήθηκε το ζήτημα έπεσε γέλιο, απ’ ότι πληροφορήθηκα. Κι’ αν όντως είναι έτσι, πολύ λυπάμαι που έχασα την ευκαιρία να γελάσω.
Για την περίπτωση της Αβίας ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το άρθρο που δημοσιεύτηκε από το Σύλλογο «Ευνομία», στη «Φωνή» της Δευτέρας .
Αυτά για το θέμα αυτό προς το παρόν.

***

Για το ανέκδοτο των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» έχουν ειπωθεί ήδη τόσα πολλά που ό,τι κι’ αν προσθέσουμε μοιάζει εκ του περισσού.
Εδώ στη Μεσσηνία πάντως οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» ουδέποτε είχαν ισχυρή παρουσία και προφανώς δεν είναι καθόλου τυχαίο αυτό.

***

Για το κόμμα Λοβέρδου, που παρουσίασε το βιβλίο του εδώ στην Καλαμάτα, θα μιλήσουμε άλλη στιγμή.
Διάβασα πάντως στο βιβλίο τις θέσεις Λοβέρδου για τον ΕΟΠΥΥ και έχει δίκιο ότι έπρεπε να έχει γίνει πριν πολλά χρόνια.
Εκείνο που δεν είπε ο νέος αρχηγός κόμματος είναι αν επικρίνει την κυβέρνηση που στηρίζει γιατί δεν αυξάνει την επιχορήγηση προς τον ΕΟΠΥΥ που χρωστάει σε «λυτούς» και «δεμένους». Και φυσικά στους φαρμακοποιούς που έκαναν πάλι απεργία και δεν έδωσαν επί πιστώσει φάρμακα στους έχοντες ανάγκη ασφαλισμένους.

***

Θα πούμε περισσότερα πριν τα Χριστούγεννα.
Υγιαίνετε και ασιοδοξείτε εκ βαθέων στην Ενεδροχώρα της Γουηβερίας.Εις το επανιδείν.