Τετάρτη, 02 Ιανουαρίου 2013 21:03

Ρατσιστικές οι δηλώσεις του περιφερειάρχη για τους τσιγγάνους λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ρατσιστικές οι δηλώσεις του περιφερειάρχη για τους τσιγγάνους λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΩΝ
Νέα όξυνση στην αντιπαράθεση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη και του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώθηκε σήμερα, με ανακοίνωση του κόμματος που κατηγορεί τον περιφερειάρχη για ρατσιστικές δηλώσεις κατά των τσιγγάνων. Ο περιφερειάρχης έχει καλέσει το κράτος να διαλύσει άμεσα όλους τους τσιγγάνικους καταυλισμούς στην Πελοπόννησο…

«Το Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η έκκληση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη προς την Αστυνομία να καταστρέψει άμεσα τους καταυλισμούς των Ρομά, προτού λυθεί το ζήτημα της μετεγκατάστασης τους σε νέους αξιοπρεπείς χώρους, κινείται εκτός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας και προσβάλλει τόσο το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα πρόσβασης σε κατοικία όσο και την αρχή της ίσης μεταχείρισης», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνεχίζεται ως εξής: «Υπενθυμίζουμε στον κ. Περιφερειάρχη σ' ένα κράτος δικαίου υπεύθυνοι για τις όποιες παράνομες πράξεις είναι τα άτομα που τις τελούν και όχι οι συγγενείς τους, οι γείτονές τους, τα μέλη της κοινότητάς τους. Και σε κάθε περίπτωση η τιμωρία τους δεν μπορεί να περιλαμβάνει τον εκπατρισμό ή το διωγμό από την οικία. 
Μετά από δεκαετίες απαξίωσης και περιθωριοποίησης των Ρομά από το ελληνικό κράτος -που οδήγησαν και οδηγούν μεγάλα τμήματα αυτών των ανθρώπων στην παραβατικότητα και σε συμπεριφορές που ενισχύουν ρατσιστικές αντιλήψεις- είναι χρέος της Πολιτείας να διαμορφώσει όλες εκείνες τις κατάλληλες συνθήκες που θα επιτρέψουν την ομαλή κοινωνική ένταξη των Ρομά σε καθεστώς πλήρους ισοτιμίας στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας και, μέχρι να αναπτυχθούν τέτοιες πολιτικές, κάθε κρατικό όργανο οφείλει να απέχει από κατασταλτικές ενέργειες που αφήνουν απροστάτευτους τους Ρομά και συμβάλουν στην όξυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Ο Συ.Ριζ.Α. θα εργαστεί για την οικοδόμηση ισχυρών συμμαχιών ανάμεσα στα λαικά στρώματα της πλειονότητας και των Ρομά με σκοπό να σπάσει ο φαύλος κύκλος της περιθωριοποίησής τους».