Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2021 07:57

Απευθείας αναθέσεις στο Δήμο Καλαμάτας: “Έχουν ξεπεράσει κάθε ανεκτό όριο” - Καμία απάντηση από τη δημοτική αρχή

Νέο “κολπάκι” ξεκίνησε να εφαρμόζει η δημοτική αρχή Καλαμάτας στις απευθείας αναθέσεις, “ξεπερνώντας κάθε ανεκτό όριο”, υποστήριξε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Καλαμάτας, Βασίλης Κοσμόπουλος, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Είπε ότι για τη διαφημιστική προβολή των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου η δημοτική αρχή αυτή τη φορά επέλεξε, αντί να αναθέσει ο ίδιος ο Δήμος τις καταχωρήσεις, να απευθυνθεί σε ενδιάμεση εταιρία. Τις αναθέσεις λοιπόν, σύμφωνα με τον κ. Κοσμόπουλο, έκανε η εταιρία, προφανώς με λίστα που της έδωσε η δημοτική αρχή, χωρίς όμως να φαίνεται πουθενά σε ποιους έγιναν αναθέσεις και με τι ποσά…

Ο Βασίλης Κοσμόπουλος αναφέρθηκε και σε άλλες περιπτώσεις απευθείας αναθέσεων, ενώ συμφώνησαν ή και υπερθεμάτισαν με όσα ανέφερε, ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, Βασίλης Τζαμουράνης και ο εκπρόσωπος της δεύτερης ελάσσονος μειοψηφίας, Λεωνίδας Λιάππας.

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, ιδιαίτερα ο προεδρεύων της Οικονομικής Επιτροπής, αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας, δεν απάντησαν σε όσα υποστήριξαν οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης για τις απευθείας αναθέσεις. 

Ο Βασίλης Κοσμόπουλος μίλησε για άλλη μια φορά για αδιαφάνεια, ενώ, σε ό,τι αφορά την ανάθεση των διαφημιστικών καταχωρήσεων μέσω εταιρίας, έκανε την εκτίμηση ότι επιλέχτηκε αυτό το “κολπάκι” πιθανότατα για να καταστεί δυνατή η πληρωμή κάποιων που ενδεχομένως αδυνατούν να έχουν τα απαιτούμενα στοιχεία, όπως σημείωσε συγκεκριμένα. 

Μια άλλη περίπτωση στην οποία αναφέρθηκε ο Βασίλης Κοσμόπουλος είναι η ανάθεση της υπηρεσίας για την τουριστική ταυτότητα του Δήμου και το νέο τουριστικό λογότυπο. Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, εάν η ανάθεση αυτή έγινε στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου με το “Διάζωμα” τότε το θέμα θα έπρεπε να έρθει πρώτα για συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή, όπως ορίζεται στο σχετικό σύμφωνο συνεργασίας. 

Επίσης ο κ. Κοσμόπουλος αναφέρθηκε στην ανάθεση που έγινε από τη δημοτική αρχή με τίτλο, ευφάνταστο όπως τον χαρακτήρισε, «Παροχή υπηρεσιών για το σχεδιασμό και ανάπτυξη μεθοδολογίας υλοποίησης προγράμματος ολοκληρωμένης ανάπλασης, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και την αναζωογόνηση του αστικού χώρου του Δήμου Καλαμάτας». Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας τόνισε ότι ενημερώθηκε για αυτή την ανάθεση προχθές, που ήρθε στην Οικονομική Επιτροπή εισήγηση για την παράταση της διάρκειας της σχετικής σύμβασης. Τόνισε ο κ. Κοσμόπουλος ότι η ανάθεση έχει γίνει σε εταιρία της Λαμίας, εκφράζοντας απορία για το αν έχει έλλειψη η περιοχή μας από εταιρίες που να μπορούν να αναλάβουν αυτές τις υπηρεσίες. Κυρίως όμως υπογράμμισε ότι αυτές τις υπηρεσίες θα μπορούσε εύκολα να τις αναλάβει κάποιος από τους υπαλλήλους της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου ή ακόμη, πρόσθεσε, θα μπορούσε ο δήμαρχος να προσλάβει έναν επιπλέον ειδικό σύμβουλο που και αυτές τις υπηρεσίες θα έφερνε εις πέρας και πολλές ακόμη δουλειές θα έκανε. 

Ο Βασίλης Τζαμουράνης από την πλευρά του τόνισε ότι η παράταξή του έχει ψηφίσει υπέρ των αναθέσεων σε περιπτώσεις που έχει κρίνει ότι αποτελούσαν την κατάλληλη επιλογή, πρόσθεσε όμως ότι στο εξής αναθεωρεί τη στάση της διότι το θέμα των απευθείας αναθέσεων έχει “εξελιχθεί” από τη δημοτική αρχή. 

Τέλος ο Λεωνίδας Λιάππας, από την παράταξη με επικεφαλής τη Μαρία Οικονομάκου, τόνισε ότι η παράταξή του συμφωνεί με τις απευθείας αναθέσεις μόνο όταν πρόκειται για επείγοντα θέματα. 

Στ.Μ.