Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2012 18:41

«Η προσφυγή στη δικαιοσύνη γίνεται προνόμιο μόνο των πλουσίων»

ΑΠΕΧΟΥΝ ΠΑΛΙ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ 
Νέα πολυήμερη αποχή των δικηγόρων της χώρας, μαζί και της Καλαμάτας, ως έκφραση αντίδρασης στα μέτρα της κυβέρνησης και της τρόικας, που οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι «απαξιώνουν το δικηγορικό λειτούργημα και οδηγούν αυτό στην ουσιαστική κατάργησή του».
Η αποχή των δικηγόρων της Καλαμάτας ξεκίνησε από χθες, Δευτέρα, και θα συνεχιστεί μέχρι και την Τετάρτη, 29 Φλεβάρη.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, η νέα αποχή αποτελεί «διαμαρτυρία για την ψήφιση του μνημονίου και τις τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων που απαιτεί, και έχουν ως στόχο αφενός την κατάργηση του ρόλου του δικηγόρου, ως υπερασπιστή του αδύναμου πολίτη, αφετέρου δε η προσφυγή στη δικαιοσύνη να είναι προνόμιο των πλουσίων».
Αύριο, Τετάρτη, τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας καλούνται σε έκτακτη γενική συνέλευση, στις 11 το πρωί στο ακροατήριο του Εφετείου, προκειμένου να ενημερώσει ο πρόεδρος για τη συνεδρίαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας σχετικά με τις αξιώσεις της τρόικας.
Τέλος, ο Κώστας Μαργέλης σε δηλώσεις του χαρακτήρισε απαράδεκτη την αύξηση του τέλους για το μεγαρόσημο, καθώς και την αύξηση άλλων τελών, υπογραμμίζοντας: «Μετά την επιβολή Φ.Π.Α. 23%, την αλματώδη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, την επιβολή τέλους επιτηδεύματος, την μείωση του αφορολογήτου ορίου (και άλλα μέτρα ων ουκ έστιν αριθμός) συρρικνώνεται δραματικά το εισόδημα των δικηγόρων με μια ρύθμιση που αφορά, δήθεν, τα έσοδα του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτηρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.) και υποτίθεται πως “χρησιμοποιούνται κατά προτεραιότητα για την ανέγερση, επισκευή και συντήρηση δικαστικών μεγάρων και καταστημάτων κράτησης“».
Επίσης, σημείωσε ότι «η υπέρμετρη αύξηση της αξίας του μεγαροσήμου στις παραστάσεις του δικηγόρου σε  όλες τις βαθμίδες των Δικαστηρίων ακόμη και για τις απλές αιτήσεις και τα πιστοποιητικά που εκδίδονται από τις Γραμματείες των Δικαστηρίων, μεγεθύνει το ύψος των εξόδων και της δαπάνης που θα πρέπει να καταβάλει ο διάδικος ή ο απλός πολίτης, λαμβάνοντας υπόψη και τις αυξήσεις που επήλθαν στα παράβολα και στα δικαστικά έξοδα, καθιστώντας πλέον δυσχερή έως αδύνατη την προσφυγή του στη δικαιοσύνη, κατά παράβαση και του άρθρου 20 παρ. 1 του Συντάγματος, ως και του άρθρου 6 της ΕΣΔΑ,  όπου ο καθένας έχει δικαίωμα στην παροχή έννομης προστασίας από τα δικαστήρια και το  δικαίωμα όπως υπόθεσή του δικαστεί δικαίως. Η αδυναμία δε προσφυγής του πολίτη στη δικαιοσύνη με τον πληρεξούσιο δικηγόρο του για την προάσπιση θεμελιωδών δικαιωμάτων του, ένεκα του υψηλού κόστους των δικαστικών εξόδων, δεν συμβάλλει με κανένα τρόπο στην αύξηση των εσόδων που επιδιώκει η πολιτεία με τα επιβληθέντα νομοθετικά μέτρα που θεσπίζει».