Δευτέρα, 04 Φεβρουαρίου 2013 16:33

Πολύ κρίσιμη χρονιά το 2013 για το Νοσοκομείο Καλαμάτας

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΣΠΑ
Έναν ακόμη απολογισμό έκανε σήμερα ο διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γιώργος Μπέζος, επαναλαμβάνοντας ότι το Νοσοκομείο είναι πρώτο σε εντάξεις και απορροφήσεις πόρων του ΕΣΠΑ, με τους οποίους γίνεται προμήθεια ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού που τουλάχιστον για μια δεκαετία θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες…

Εν τούτοις ο κ. Μπέζος υπογράμμισε ότι το 2013 είναι κρίσιμο έτος, γιατί πρέπει να υλοποιηθούν τα έργα που έχουν δρομολογηθεί. Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του ερχόμενου Μάρτη ενδέχεται να γίνουν αντικαταστάσεις διοικητών στα Νοσοκομεία, ώστε να γίνει αποτύπωση του τρικομματικού κυβερνητικού χάρτη και στη διοίκηση της δημόσιας υγείας…
Ο διοικητής του Νοσοκομείου σημείωσε ότι «τα δύο τελευταία χρόνια καταφέραμε μέσα από μια υπεράνθρωπη προσπάθεια να διασφαλίσουμε για το Νοσοκομείο μας και τις υπόλοιπες δομές  υγείας πόρους μέσα από τα ευρωπαϊκά κοινοτικά  προγράμματα ύψους 11.000.000 ευρώ». Όπως τόνισε, με το αυτό το ποσό έχουν υλοποιηθεί αρκετά έργα, ενώ για την υλοποίηση και των υπόλοιπων «καλούμαστε στη κυριολεξία να τρέξουμε τους υπόλοιπους μήνες λόγω των πιεστικών χρονοδιαγραμμάτων. Υπό αυτή την έννοια λοιπόν το 2013 κρίνεται πολύ κρίσιμο για το Νοσοκομείο μας μιας και η υλοποίηση όλων των ενταγμένων πράξεων θα του προσδώσουν ξεχωριστή θέση σε όλη τη Πελοπόννησο τόσο από άποψη ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού όσο των λοιπών κτιριακών, ενεργειακών και ηλεκτρομηχανολογικών υποδομών. Το αίσθημα ευθύνης λοιπόν μας επιβάλει να κινούμαστε καθημερινά με ταχύς ρυθμούς. Οι ευκαιρίες χρηματοδότησης ειδικά στις μέρες μας είναι μοναδικές και δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να τις αφήσουμε αναξιοποίητες».
Ερωτηθείς ο κ. Μπέζος για το αν υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί όλος αυτός ο εξοπλισμός, τόνισε ότι στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας υπάρχει επάρκεια προσωπικού. Επιπλέον όμως σχολίασε ότι «γνωρίζουμε καλά πως έχουμε απλώσει πολύ τον τραχανά, όμως αυτό δεν μας φοβίζει, άλλωστε δύο χρόνια τώρα κάνουμε έναν τιτάνιο αγώνα και τα αποτελέσματα φαίνονται».
Ο απολογισμός της διοίκησης του Νοσοκομείου έχει ως εξής:
1. Προμήθεια Αξονικού Τομογράφου Π/Υ 450.000 €
Τον  Ιούνιο μήνα παραλήφθηκε με πόρους του ΕΣΠΑ ο νέος Αξονικός Τομογράφος που έρχεται να αντικαταστήσει το από 12ετίας υφιστάμενο και ξεπερασμένο τεχνολογικά.
2. Προμήθεια Μαγνητικού Τομογράφου Π/Υ 1.000.000 €
Τον Ιούλιο μήνα διαμορφώθηκε ο χώρος, παραλήφθηκε ο σύγχρονος Μαγνητικός Τομογράφος και τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία. Τα ανωτέρω ιατρικά μηχανήματα, απολύτως απαραίτητα και αναγκαία, αποτελούν ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει στο τομέα  αυτό η Επιστήμη της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και συμβάλουν ουσιαστικά στην αναβάθμιση του Νοσοκομείου Καλαμάτας.
3. Προμήθεια Ψηφιακού Μαστογράφου Π/Υ 350.000 €
Στις 5-10-2012 το ακτινοδιαγνωστικό εργαστήριο παρέλαβε ένα νέο σύγχρονο ψηφιακό Μαστογράφο που τα προηγούμενα χρόνια έλειπε από το Νοσοκομείο μας. Το μεγάλο ενδιαφέρον που παρατηρείται καθημερινά από το γυναικείο πληθυσμό  για την συγκεκριμένη εξέταση  επιβεβαιώνει το πόσο σημαντικός είναι για το Νοσοκομείο μας.
4. Προμήθεια Τομογράφου Οπτικής Συνοχής (OCT) και Συστήματος Ψηφιακής Δερματοσκόπησης Π/Υ 115.000 €
Τον Σεπτέμβριο και το Νοέμβριο αντίστοιχα, δυο ακόμα πολύ σημαντικά ιατρικά μηχανήματα ήρθαν να αναβαθμίσουν ακόμα πιο πολύ τις υπηρεσίες υγείας που προσφέρει το Νοσοκομείο μας. Οι αντίστοιχες εξετάσεις επειδή δεν καλύπτονται από κανένα ασφαλιστικό ταμείο με  απόφαση της Διοίκησης παρέχονται με την χαμηλότερη δυνατόν τιμή (περίπου στο 50% κάτω).
5. Προμήθεια λοιπού ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (C-ARM-Κλίβανος κ.λ.π ) Π/Υ 1.170.000 €
Έχουν παραληφθεί και παραλαμβάνονται και τις επόμενες ημέρες τα παρακάτω ιατρικά μηχανήματα:
1. Ψηφιοποιητής ακτινολογικών
2. Κλίβανος H2O2
3. Φορητό ακτινοσκοπικό C-ARM
4. Σύστημα υπερηχοτομογραφίας γενικής χρήσης (τμχ 3)
5. Σύστημα υπερηχοτομογραφίας καρδιολογικής χρήσης
6. Φορητό σύστημα υπερηχοτομογραφίας (τμχ 2)
7. Τροχήλατο ακτινολογικό σύστημα (τμχ 2)
8. Ενδοσκοπικός πύργος[5]
9. Πλυντήριο ενδοσκοπίων
10. GREEN LASER Φωτοπηξίας
11. ND YAG LASER
6. Ένταξη πρότασης στο ΠΕΠ Πελοποννήσου για την προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού Π/Υ 1.004.000€
Στις 17 Δεκεμβρίου 2012 μια ακόμα πρόταση του Νοσοκομείου Καλαμάτας για προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού  εντάσσεται με υπογραφή του Περιφερειάρχη Π. Τατούλη στο ΠΕΠ Πελοποννήσου. Πρόκειται για τον κάτωθι ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό:
1. Laser λιθοτριψίας
2. Αναπνευστήρας φορητός (για MRI)
3. Μόνιτορ ΜΕΘ με κεντρικό σταθμό παρακολούθησης
4. Αναπνευστήρας ΜΕΘ/Εμφραγμάτων
5. Ακτινογραφικό Ψηφιακό Συγκρότημα, τύπου Β’
6. Αναισθησιολογικό συγκρότημα πλήρες
7. Μόνιτορ Εμφραγμάτων με κεντρικό σταθμό παρακολούθησης
8. Μηχάνημα τεχνητού νεφρού (κλασικής αιμοκάθαρσης)
ΣΤΟΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2013
Να ολοκληρωθούν όλες οι διαγωνιστικές διαδικασίες και ο  ανωτέρω ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός να έχει παραληφθεί από το Νοσοκομείο Καλαμάτας μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου του 2013
7. Ένταξη πρότασης στο ΠΕΠ Πελοποννήσου της αντικατάστασης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του Νοσοκομείου Π/Υ 1.089.000 € Στις 18 Οκτωβρίου εντάσσεται στο ΠΕΠ Πελοποννήσου μια σημαντική πρόταση που αφορά την προμήθεια Η/Μ με σκοπό την αντικατάσταση του γερασμένου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού μηδενίζοντας τις  ενεργειακές απώλειες  και  μειώνοντας σημαντικά τις δαπάνες για την αγορά πετρελαίου. Τα έργα ήδη έχουν δημοπρατηθεί.
ΣΤΟΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2013
Να έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνιστικές διαδικασίες  και μέχρι τέλη Αυγούστου να έχει αντικατασταθεί ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός.
8.  Υλοποιείται το έργο -ενταγμένο στο ΕΠΠΕΡΑΑ  – που αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας Π/Υ 760.000 € Πρόκειται για την εγκατάσταση ηλιοθερμικού συστήματος για θέρμανση χώρων και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης με ηλιακή ενέργεια.  Η ετήσια μείωση των δαπανών προμηθείας καυσίμων εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 150.000€.
ΣΤΟΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2013
Το έργο να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουνίου 2013
9. Κατασκευή και Λειτουργία της  Νέας Θεραπευτικής Μονάδας του ΟΚΑΝΑ. Μέσα στο 2012 ξεκίνησε να κατασκευάζεται και ολοκληρώθηκε η  νέα Θεραπευτική Μονάδα του ΟΚΑΝΑ. Μέχρι σήμερα έχουν μπει σε προγράμματα βουπρενορφίνης 20 άτομα.
10. Ολοκλήρωση της κτιριακής, ενεργειακής και ηλεκτρομηχανολογικής αναβάθμισης του Κ.Υ Πύλου Π/Υ 234.000 €
11. Ολοκλήρωση της κτιριακής, ενεργειακής και ηλεκτρομηχανολογικής αναβάθμισης του Κ.Υ Αγίου Νικολάου  Π/Υ 121.00.000 €
12. Ένταξη στο ΠΕΠ Πελοποννήσου  και έναρξη υλοποίησης του έργου της κτιριακής, ενεργειακής και ηλεκτρομηχανολογικής αναβάθμισης του Κ.Υ Μεσσήνης Π/Υ 230.000 € Στις 6 Σεπτεμβρίου  2012  εντάσσεται στο ΕΣΠΑ η αναβάθμιση του Κ.Υ Μεσσήνης ύστερα από προγραμματική σύμβαση που υπογράφεται με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Μέχρι 15 Φεβρουαρίου  ξεκινούν οι εργασίες.
ΣΤΟΧΟΣ 2013
Μέχρι το Δεκέμβριο του 2013 να έχει ολοκληρωθεί το έργο
13. Πλήρης δυνατότητα εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλες  τις δομές υγείας του νομού Μέσα στο 2012 επιτεύχθηκε η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και στο τελευταίο χωριό της Μεσσηνίας ώστε να αποφεύγεται η κάθε ταλαιπωρία για τους Πολίτες.
14. Δημιουργία Θέσεων Απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας. Δημιουργήθηκαν 40 θέσεις απασχόλησης 5μηνης διάρκειας ύστερα από συμμετοχή του Νοσοκομείου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας
15. Διασφάλιση  δωρεάν μετακίνησης του  προσωπικού προς και από το Νοσοκομείο. Με συντονισμένες ενέργειες το Δεκέμβριο του 2012, το Νοσοκομείο κατάφερε να αποκτήσει μέσω δωρεάς το δικό του μέσο μεταφοράς (λεωφορείο 50 θέσεων) για το προσωπικό του.
ΣΤΟΧΟΣ 2013
Μέχρι το Μάρτιο μήνα να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και το λεωφορείο να εκτελεί καθημερινά  την αποστολή του.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ
16. Πλήρης ολοκλήρωση των φακέλων για  ένταξη των προτάσεων κατασκευής των τεσσάρων νέων περιφερειακών ιατρείων Πεταλιδίου-Μεθώνη-Βλαχόπουλου και Άριος
ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟ 2013
Να έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και  τέλη του 2013 να πλησιάζει η ολοκλήρωσή τους
17. Σύνταξη της μελέτης και ένταξη στο ΠΕΠ Πελοποννήσου της ανακατασκευής του Π.Ι Κορώνης
18. Σύνταξη της μελέτης και ένταξη στο ΠΕΠ Πελοποννήσου της κατασκευής νέου  περιφερειακού ιατρείου στη Βαλύρα.
Στ.Μ.