Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012 15:46

Διαμαρτυρία πρατηριούχων υγρών καυσίμων στο Διοικητήριο της Καλαμάτας

Διαμαρτυρία πρατηριούχων υγρών καυσίμων στο Διοικητήριο της Καλαμάτας

ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ, ΥΠΕΡΜΕΤΡΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ
Σε κλοιό βυτιοφόρων βρέθηκε το μεσημέρι το Διοικητήριο. Ήταν μια εκδήλωση διαμαρτυρίας των πρατηριούχων υγρών καυσίμων Μεσσηνίας, οι οποίοι ζητούν να διαγραφούν άμεσα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν με το πληροφοριακό σύστημα «Ήφαιστος», γιατί αυτά είναι άδικα και εξοντωτικά. Επιπλέον, οι πρατηριούχοι δήλωσαν ότι κινδυνεύουν άμεσα με χρεοκοπία, από το γεγονός της καθήλωσης της κατανάλωσης λόγω της υπέρμετρης φορολόγησης των καυσίμων.
Ο πρόεδρος των πρατηριούχων, Γιώργος Καπερώνης, με τα μέλη του προεδρείου και άλλους πρατηριούχους, επισκέφθηκαν τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Παναγιώτη Αλευρά, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν γι’ αυτή την κατάσταση και να ζητήσουν την υποστήριξη της Περιφέρειας στα αιτήματά τους.

Όπως τόνισε ο κ. Καπερώνης, στους πρατηριούχους επιβάλλονται εξοντωτικά πρόστιμα όταν συμβεί να κάνουν λάθος καταχωρήσεις στο σύστημα «Ήφαιστος», όπως, για παράδειγμα, όταν ο καταναλωτής τούς δώσει λάθος Αριθμό Φορολογικού Μητρώου ή όταν οι ίδιοι «χτυπήσουν» στον υπολογιστή λάθος Α.Φ.Μ.
Ο αντιπεριφερειάρχης, κ. Αλευράς, αναγνώρισε ότι πρόκειται για άδικα και υπερβολικά πρόστιμα και, μάλιστα, υπογράμμισε ότι οι πρατηριούχοι καλούνται να πληρώσουν την αδυναμία ή την ανικανότητα του κράτους να ελέγξει την κατάσταση σε ό,τι αφορά τη λαθρεμπορία καυσίμων. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι πρατηριούχοι οφείλουν να τηρούν τη νομοθεσία και να εξαλείψουν φαινόμενα αδιαφάνειας και λαθρεμπορίας.
Η απάντηση των πρατηριούχων ήταν ότι και οι ίδιοι θίγονται από τη λαθρεμπορία, την οποία, υπογράμμισαν ότι, το κράτος μπορεί, αλλά δεν θέλει να ελέγξει. Ανέφεραν μάλιστα ότι, εάν ήθελε, θα μπορούσε να κάνει τους απαιτούμενους ελέγχους στα δύο όλα κι όλα διυλιστήρια της χώρας.
Κατά τα άλλα, οι πρατηριούχοι, αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης, τόνισαν ότι η εξίσωση της τιμής πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης θα έχει πολύ αρνητικές κοινωνικές συνέπειες, γιατί ο κόσμος δεν αντέχει πλέον τέτοιες επιβαρύνσεις.
ΠΡΟΣΤΙΜΟ 202 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ!
Την ώρα που οι πρατηριούχοι της ευρύτερης περιοχής της Καλαμάτας απέκλεισαν συμβολικά το Διοικητήριο, σε ανάλογες κινητοποιήσεις προχώρησαν συνάδελφοί τους σε όλη τη χώρα.
Εν τω μεταξύ, μεγάλη αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι πρατηριούχος στην Κρήτη τιμωρήθηκε με πρόστιμο 202,4 εκατομμυρίων ευρώ, επειδή, από λάθος, πέρασε στο σύστημα «Ήφαιστος» τον αριθμό του Α.Φ.Μ. στο κουτάκι όπου έπρεπε να αναγράψει την ποσότητα του καυσίμου που πούλησε…!
Η Ομοσπονδία αναφέρει, επίσης, ότι μόνο στην Κρήτη το ΣΔΟΕ έχει επιβάλει μέχρι στιγμής πρόστιμα σε 205 πρατήρια καυσίμων. Σε 34 από αυτά, τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι πρατηριούχοι ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν πολλά πρατήρια που πρέπει να καταβάλουν από 200.000 μέχρι 500.000 ευρώ!
Στ.Μ.