Σάββατο, 14 Μαϊος 2022 09:59

Το “Λα Μοσκέτα” η θερινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕΚ με γνώριμους συντελεστές

Από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Φάρις, όπου εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός των 154.800 ευρώ για τη θερινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕΚ Από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Φάρις, όπου εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός των 154.800 ευρώ για τη θερινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕΚ

Και στη θερινή παραγωγή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας, που είναι το έργο “Λα Μοσκέτα” του Ρουτζάντε, ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Γιάννης Μαργαρίτης, ανέθεσε τη διασκευή-σκηνοθεσία στον εαυτό του, τη μουσική στον Δημήτρη Οικονομάκη ξανά, ενώ και σε αυτή την παράσταση θα παίξει η Χρυσάνθη Δούζη, ηθοποιός που συνήθως ξεχωρίζει αλλά είναι και σύζυγός του. Ο προϋπολογισμός της παραγωγής και της περιοδείας αθροιστικά είναι 154.800 ευρώ και τα αναμενόμενα έσοδα 84.800 ευρώ. Ο κ. Μαργαρίτης έχει σκηνοθετήσει ξανά το ίδιο έργο, το 1993, στο ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας…

Το έργο είναι κωμωδία, μέσα στην οποία όμως υπάρχει και το δραματικό στοιχείο. Γράφτηκε το 1.528 όμως ο κ. Μαργαρίτης είπε ότι έχει κάνει διασκευή και το έχει μεταφέρει στην περίοδο της ανόδου του φασισμού στην Ιταλία και την Ευρώπη. Αναμένεται με περιέργεια που ακριβώς θέλει να το πάει ο σκηνοθέτης το έργο με τη διασκευή του. Στην εισήγησή του προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις, που συνεδρίασε και ενέκρινε ομόφωνα τον προϋπολογισμό της παραγωγής, ο κ. Μαργαρίτης σημειώνει: “Το έργο γράφτηκε την εποχή που σημειώνεται η άνοδος του δυτικού πολιτισμού. Μεταφέρεται όμως μέσα από την παράσταση που προτείνω μερικούς αιώνες αργότερα, την περίοδο ανόδου του φασισμού,  με την κατάληψη της εξουσίας από τον Μπενίτο Μουσολίνι. Τα μαύρα σύννεφα απλώνονται πάνω από την Ευρώπη. Η φαινομενικά απλοϊκή ερωτική ιστορία και τα ιλαροτραγικά παθήματα των ηρώων, με τη μεταφορά της εποχής αποκτούν μια διαφορετική διάσταση. Το χρήμα και ο ερωτικός πόθος, η πίστη και η απιστία ήταν τα σημεία ανάμεσα στα οποία εκινείτο η ζωή των ηρώων. Τώρα με την αλλαγή του ιστορικού πλαισίου ανανεώνουμε το ενδιαφέρον για αυτήν την πολύ σημαντική κωμωδία”.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής και σκηνοθέτης της παράστασης, Γιάννης Μαργαρίτης, είπε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις, ότι επέλεξε να προτείνει το συγκεκριμένο έργο για τη θερινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕΚ ύστερα από τις επανειλημμένες προτάσεις που του έχουν γίνει να παρουσιάσει το θέατρο κωμωδία. Πρόσθεσε όμως ότι πρόκειται για σημαντική και ποιοτική κωμωδία. 

Επίσης σημείωσε ότι στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων προσπάθησε οι ηθοποιοί εκτός από καλοί να είναι και ευρύτερα γνωστούς από τη συμμετοχή τους σε τηλεοπτικές σειρές και αυτοί είναι η Αντιγόνη Δρακουλάκη και ο Ζερόμ Καλούτα. Θα παίξουν επίσης, εκτός από τη Χρυσάνθη Δούζη, ο Δημήτρης Φραγκιόγλου και ο Γκαλ Ρομπίσα. Ακόμη ο Γιάννης Μαργαρίτης ανέφερε ότι είναι σημαντική και πολυβραβευμένη η σκηνογράφος της παράστασης, η Ρουμάνα Carmencita Brojboiou. 

Η πρεμιέρα θα γίνει τον Ιούλιο στην Καλαμάτα, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις αποφάσισε οι τιμές των εισιτηρίων να είναι 12 ευρώ το κανονικό και 8 το μειωμένο. 

ΔΩΡΕΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ

Στην ίδια συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Φάρις έγινε ομόφωνα αποδεκτή και με ευχαριστίες δωρεά κοστουμιών και σκηνικών επίπλων του καλλιτεχνικού διευθυντή Γιάννη Μαργαρίτη προς το ΔΗΠΕΘΕ. Ο κ. Μαργαρίτης είπε ότι τα προσφερόμενα κοστούμια και έπιπλα προέρχονται από το “Θέατρο της Άνοιξης”, το οποίο ίδρυσε ο ίδιος και έχει αναστείλει τις δραστηριότητές του. Υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι τα κοστούμια που δωρίζει είναι δημιουργίες σημαντικών σκηνογράφων. 

Στ.Μ.