Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012 18:07

Πήγαν να παραχωρήσουν διατηρητέα κτήρια του Δήμου Καλαμάτας στον Πειραιά χωρίς διαγωνισμό!

Πήγαν να παραχωρήσουν διατηρητέα κτήρια του Δήμου Καλαμάτας στον Πειραιά χωρίς διαγωνισμό!

ΙΔΙΩΤΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ
Έκθετη άφησαν οι εξελίξεις τη δημοτική αρχή Καλαμάτας, για τις ενέργειές της, όσον αφορά στην αξιοποίηση των δύο εγκαταλειμμένων διατηρητέων κτηρίων στο κέντρο του Πειραιά, στην οδό Βασιλέως Γεωργίου.
Η δημοτική αρχή, αντί να προκηρύξει διαγωνισμό, για την επισκευή και ανάθεση της εκμετάλλευσης των δύο κτηρίων, εισηγήθηκε την παραχώρηση τους, με χρησιδάνειο, στο Δήμο Πειραιά, προκειμένου αυτός να τα επισκευάσει και να στεγάσει ΚΑΠΗ για χρονικό διάστημα 50 χρόνων.

Την τελευταία στιγμή, ωστόσο, εμφανίστηκε εταιρία που εκδήλωσε εγγράφως το ενδιαφέρον της, ώστε να επισκευάσει η ίδια τα κτήρια και να τα εκμεταλλευτεί για χρονικό διάστημα 45 χρόνων, με μίσθωμα υψηλότερο από αυτό που προσφέρει ο Δήμος Πειραιά.
Την προσφορά της εταιρίας παρουσίασε, κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ο πρόεδρός της, αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπούχαλης, τονίζοντας, φυσικά, ότι υπάρχουν πλέον νέα δεδομένα, γι’ αυτό και αποσύρεται η εισήγηση για την παραχώρηση των δύο διατηρητέων στο Δήμο Πειραιά.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Θόδωρος Μπρεδήμας, που δικαιώθηκε για την επιμονή του να γίνει διαγωνισμός για την αξιοποίηση των κτηρίων, επέστησε την προσοχή στη δημοτική αρχή, τονίζοντας ότι πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί με την τυπικότητα που ορίζει η νομοθεσία, γιατί διαχειρίζεται δημόσια περιουσία και έχει και ποινικές ευθύνες.
Επιπλέον, τόνισε ότι ο δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος, θεωρεί ότι οι Καλαματιανοί είναι «κάφροι», γι’ αυτό και αρχικά ζήτησε να πάρει τα δύο κτήρια για 99 χρόνια, με αντάλλαγμα την κάλυψη της δαπάνης του ετήσιου μνημόσυνου του δωρητή, μέχρι του ποσού των 1.000 ευρώ, ενώ στη συνέχεια επανήλθε με νέα πρόταση, που έγινε δεκτή από τη δημοτική αρχή, για παραχώρηση με χρησιδάνειο διάρκειας 50 χρόνων και με το ποσό των 8.000 ευρώ ετησίως.
Ο επικεφαλής της «Πρωτοπορίας», Νίκος Φωτέας, ζήτησε να παρουσιαστούν συγκεκριμένα στοιχεία από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου για το κόστος της αποκατάστασης των δύο κτηρίων.
Ο επικεφαλής του «Δικτύου», Σταμάτης Μπεχράκης, τόνισε από την πλευρά του, ότι είναι θετική η στάση του Δημήτρη Μπούχαλη, αλλά και του συμβούλου της πλειοψηφίας, Παύλου Μπουζιάνη, που εισάκουσαν την πρόταση της αντιπολίτευσης και δεν πέρασαν στην προηγούμενη συνεδρίαση την εισήγηση για την παραχώρηση των κτηρίων στο Δήμο Πειραιά, γιατί, εάν επέμεναν τότε, θα προέκυπτε σήμερα ότι η απόφασή τους δεν θα ήταν προς το συμφέρον του Δήμου. Επιπλέον, τόνισε ότι γενικά υπάρχει πρόβλημα με τα κληροδοτήματα του Δήμου, το οποίο, όμως, σημείωσε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί, εάν η δημοτική αρχή αφήσει την Οικονομική Επιτροπή να χαράξει συγκεκριμένο σχέδιο χωρίς αποκλεισμούς της αντιπολίτευσης.
Στη συζήτηση του θέματος παρέστη και ο πρόεδρος της Αλαγονίας (ο δωρητής Αναστασόπουλος ήταν από την Αλαγονία και άφησε τα δύο ακίνητα στο χωριό του), Παναγιώτης Μπαλίκος, που υπογράμμισε ότι οι Αλαγόνιοι έχουν κάνει μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να αξιοποιηθούν τα δύο κτήρια, ενώ ζήτησε να μη χαθεί χρόνος, ώστε να μην αποσύρει το ενδιαφέρον της η εταιρία.
Πρόκειται για τη «Δίπολον Α.Ε.», που έστειλε στο δήμο την εξής προσφορά: «Η εταιρία μας προτίθεται να μισθώσει με μακρά μίσθωση, τουλάχιστον 45 ετών, και να επισκευάσει (τα δύο κτήρια), αναλαμβάνοντας πλήρως τις δαπάνες επισκευής τους, σύμφωνα με κατάλληλες εγκεκριμένες μελέτες. Μετά τη σύμφωνη με σχετική διακήρυξη επισκευή τους, προτιθέμεθα να παραχωρήσουμε στο Δ.Δ. Αλαγονίας - καθ’ όλη τη διάρκεια της μακράς μίσθωσης των 45 ετών - τμήμα του μισθώματος του ακινήτου, που δεν θα είναι λιγότερο ανά μήνα από 850 ευρώ για το ακίνητο της οδού Β. Γεωργίου και Βούλγαρη και 350 ευρώ για το ακίνητο της Βούλγαρη 155, συνολικά 1.200 ευρώ τουλάχιστον κατά μήνα.
Το ακίνητο θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία Πολυχώρου Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας (αίθουσα διαλέξεων, χώρος εικαστικών, εκθέσεων, εργαστήρια εκπαιδευτικών σεμιναρίων, παιδικός σταθμός, παιδότοπος, χώροι εστίασης κ.λπ)».
Στ.Μ.