Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012 17:50

Υπεράνθρωπη μάχη με τις φλόγες για τη διάσωση του ΔΗΠΕΘΕΚ

Πυροσβέστες ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν το θέατρο της Καλαμάτας Πυροσβέστες ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν το θέατρο της Καλαμάτας

ΚΑΗΚΑΝ ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 
Παρανάλωμα του πυρός έγινε το απόγευμα το μισό κτήριο της κεντρικής σκηνής του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας, που είναι το ιστορικότερο και από τα σημαντικότερα της χώρας.
Κάηκαν τα εργαστήρια του Θεάτρου, ενώ χάρη στην αυταπάρνηση εργαζομένων του ΔΗΠΕΘΕΚ, υπαλλήλων του Δήμου, αλλά και μελών ερασιτεχνικών θεατρικών σχημάτων, σώθηκαν όλα τα κοστούμια από το βεστιάριο, στα οποία περιέχεται η βαριά ιστορία αυτού του χώρου. Επίσης, σώθηκε η θεατρική αίθουσα, με ζημιές όμως στη στέγη επάνω από τη σκηνή.

Το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας έχει ξεκινήσει ήδη τις έρευνες, προκειμένου να εξακριβωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς. Πάντως, οι πληροφορίες λένε ότι στο ξυλουργείο, που κάηκε ολοσχερώς, γίνονταν εργασίες ηλεκτροκόλλησης. Οι εργαζόμενοι φέρονται να τήρησαν τα μέτρα ασφαλείας πριν φύγουν, να έριξαν και νερό στα σημεία όπου έγινε η κόλληση. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό η φωτιά να προκλήθηκε από αυτή την αιτία. Σημειώνεται, ότι στον ίδιο χώρο υπήρχαν ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά, όπως μπουκάλια με νέφτι, μπογιές κ.λπ.
Όταν άρπαξε η φωτιά, στο χώρο δεν υπήρχε κανένας εργαζόμενος. Λίγο αργότερα, επέστρεψε ένας υπάλληλος να πάρει κάτι που είχε ξεχάσει, και άκουσε από την αίθουσα του θεάτρου έναν θόρυβο. Πήγε να δει τι συμβαίνει και βρήκε το χώρο να έχει καπνούς. Αμέσως ειδοποίησε την Πυροσβεστική και τους συναδέλφους του.
Η προσπάθεια των πυροσβεστών για την κατάσβεση της πυρκαγιάς ήταν συγκλονιστική. Έπεσαν κυριολεκτικά στις φλόγες, ενώ η στέγη γκρεμιζόταν επάνω από τα κεφάλια τους! Ταυτόχρονα, έσκαγαν με κρότο τα κουτιά με τις μπογιές και τα άλλα εύφλεκτα υλικά.
Αμέσως, το σημείο, απέναντι από τα Δικαστήρια, γέμισε και με κόσμο, που παρακολουθούσε το έργο της φωτιάς και τις προσπάθειες των πυροσβεστών. Ωστόσο, όλος αυτός ο κόσμος δυσκόλεψε την επιχείρηση κατάσβεσης.
Κλαίγοντας έβλεπαν την καταστροφή η διευθύντρια του Θεάτρου Ολυμπία Δημητρέα, η υπεύθυνη του βεστιαρίου Μαρία Κωνσταντακοπούλου και άλλοι εργαζόμενοι, που επί 30 χρόνια υπηρετούν το ΔΗΠΕΘΕΚ. Ο πόνος τους μαλάκωσε κάπως, όταν ο κόσμος πρόλαβε να βγάλει όλα τα κοστούμια από το βεστιάριο, το οποίο βρισκόταν δίπλα ακριβώς από τα εργαστήρια που είχαν αφεθεί στις φλόγες.
Τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής συνέδραμε ο Δήμος Καλαμάτας με το βυτιοφόρο και το γερανοφόρο όχημά του.
Η κατάσβεση της φωτιάς ολοκληρώθηκε περίπου στις πέντε το απόγευμα, ωστόσο ο χώρος παρέμεινε υπό ισχυρή επιτήρηση για να αποτραπούν ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις.
Ο πρόεδρος της Φάρις, στην οποία υπάγεται το ΔΗΠΕΘΕΚ, Νίκος Μπασακίδης, μίλησε για μια θλιβερή μέρα για τον πολιτισμό της Καλαμάτας, ωστόσο τόνισε ότι η καταστροφή θα μπορούσε να είναι πολύ σοβαρότερη, ενώ διαβεβαίωσε ότι σύντομα οι ζημιές θα αποκατασταθούν και το Δημοτικό Θέατρο θα συνεχίσει το σπουδαίο έργο του.
Σταύρος Μαρτίνος