Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2013 11:10

Χρήματα για την αποζημίωση των δεσμευμένων οικοπέδων του σχεδίου πόλης διεκδικεί ο Δήμος

ΑΓΙΑΝΝΑ-ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ-ΠΑΡΑΛΙΑ
«Εκπνέει» σήμερα η προθεσμία υποβολής ενστάσεων κατά της πράξης  εφαρμογής για την περιοχή της Αγιάννας, ωστόσο ο αριθμός των ιδιοκτητών που έχει προσέλθει στο Διοικητήριο για ενημέρωση είναι πολύ μικρός. Βέβαιη θεωρείται, κατά συνέπεια, η παράταση της ανάρτησης…

Όπως μας ενημέρωσε η πολιτική προϊστάμενη για τα πολεοδομικά θέματα του Δήμου Καλαμάτας, δημοτική σύμβουλος Παναγιώτα Ντίντα, ολοκληρώνεται σήμερα η ανάρτηση της πράξης εφαρμογής και για τα πυκνοδομημένα της ανατολικής παραλίας Καλαμάτας. Η συγκεκριμένη ανάρτηση δεν πρόκειται να παραταθεί, πέραν ίσως από λίγες ημέρες και σιωπηλώς. Είναι η τρίτη ανάρτηση που γίνεται και δεν θα υπάρξει τέταρτη, που σημαίνει ότι η συγκεκριμένη περιοχή τελειώνει.
Πάντως η εξέλιξη που αφορά τον περισσότερο κόσμο και έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η υπόθεση της πράξης εφαρμογής για το Ασπρόχωμα. Ο διαγωνισμός διεξήχθη στις αρχές της εβδομάδας και προσφορές προκειμένου να αναλάβουν την εκπόνηση της μελέτης υπέβαλαν οκτώ γραφεία. Η κ. Ντίντα σημείωσε ότι δεκτές έγιναν και οι οκτώ προσφορές, ενώ τώρα εξετάζονται οι τεχνικές προσφορές και θα ακολουθήσει η εξέταση και των οικονομικών φακέλων.
Ο προϋπολογισμός της μελέτης ανέχεται  στα 440.000 ευρώ περίπου. Ο Δήμος σε αυτή τη φάση έχει αναλάβει να καλύψει ο ίδιος το κόστος, με ίδιους πόρους, ωστόσο επιδιώκει να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση εκπόνησης της μελέτης από το Πράσινο Ταμείο, όπως κατάφερε και έκανε με τις μικρότερες πράξεις εφαρμογής της Κηπούπολης, της Αγιάννας και της Ανατολικής Παραλίας.
Τέλος, πολύ σημαντικό ζήτημα, όπως τόνισε και η κ. Ντίντα, είναι η διατήρηση των οικοπέδων που έχουν δεσμευτεί από το σχέδιο πόλης, ακόμη και του 1905, ως κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι της πόλης, οι ιδιοκτήτες των οποίων όμως δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη. Επειδή ο Δήμος δεν έχει πληρώσει τόσες δεκαετίες μετά τους ιδιοκτήτες, βγαίνουν δικαστικές αποφάσεις για την αποδέσμευση αυτών των οικοπέδων, ώστε να τα αξιοποιήσουν οι κύριοί τους όπως επιθυμούν.  Η κ. Ντίντα τόνισε ότι ο Δήμος θα διεκδικήσει χρήματα από το Πράσινο Ταμείο ώστε να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες, επισημαίνοντας ότι έχει γίνει σημαντική εργασία από την Πολεοδομία και έχουν ιεραρχηθεί τα οικόπεδα οι αποζημιώσεις για τα οποία πρέπει κατά προτεραιότητα να καταβληθούν. Πρόκειται για τις ιδιοκτησίες για τις οποίες υπάρχουν  ήδη δικαστικές αποφάσεις καθώς και για οικόπεδα σε πυκνοδημένες περιοχές της πόλης.
Στ.Μ.