Παρασκευή, 03 Μαρτίου 2023 17:14

“Καλαμάτα για όλους” - Παρουσιάζονται οι πέντε θεματικές διαδρομές για άτομα με κινητικές δυσκολίες

“Καλαμάτα για όλους” - Παρουσιάζονται οι πέντε θεματικές διαδρομές για άτομα με κινητικές δυσκολίες

ΕΡΓΟ ΤΟΥ “ΣΠΟΡΟΥ” ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ “ΔΙΑΦΟΡΟΖΩ”

Παρουσιάζεται το Σάββατο, 4 Μαρτίου, στις έξι το απόγευμα, στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας, η πλατφόρμα “Καλαμάτα για όλους”, την οποία δημιούργησε η αστική μη κερδοσκοπική επιχείρηση “Ο Σπόρος” και ο αθλητικός σύλλογος ατόμων με αναπηρίες “Διαφορο-ΖΩ”. Είναι πέντε θεματικές διαδρομές προσβάσιμες για τα άτομα με κινητικές δυσκολίες, καθώς επίσης είναι δημιουργίες τρισδιάστατων αντικειμένων πολιτισμού, για τα άτομα με τυφλότητα, καθώς επίσης και ένας σχετικός διαδικτυακός τόπος…

Στην εκδήλωση, όπως σημειώνουν οι φορείς που τη διοργανώνουν, “θα παρουσιαστούν οι εργασίες και τα αποτελέσματα του έργου από τους εκπροσώπους της ΑΜΚΕ Ο Σπόρος, που ήταν ο φορέας υλοποίησης της δράσης. Επιπλέον, θα μιλήσουν εκπρόσωποι του συνεργαζόμενου φορέα Α.Σ. ΑμεΑ ΔΙΑΦΟΡΟΖΩ για την εμπειρία μετακίνησης και δραστηριότητάς τους στην πόλη, που αποτέλεσε και το έναυσμα για την πραγματοποίηση της δράσης. 

Τέλος, θα παρουσιαστεί ο δικτυακός τόπος που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου. 

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και Πρόεδρος του Συλλόγου Συγκοινωνιολόγων Ελλάδας, κ. Παναγιώτης Παπαντωνίου, μιλώντας για τα σχέδια αστικής προσβασιμότητας.

Οι διαδρομές που σχεδιάστηκαν στα πλαίσια του έργου είναι 5: 

- Γαλάζια Διαδρομή

Διαδρομή που διασχίζει το νότιο κομμάτι της πόλης της Καλαμάτας και συγκεκριμένα την ανατολική ακτογραμμή.

- Πράσινη Διαδρομή

Διαδρομή που διασχίζει δύο πάρκα της πόλης, το Πάρκο Λιμενικού και το Πάρκο ΟΣΕ.

- Διαδρομή Αθλητισμού

Διαδρομή η οποία καταγράφει τους χώρους άθλησης ατόμων του ΑΣ ΑμεΑ ΔΙΑΦΟΡΟΖΩ και εντοπίζει τις διαδρομές μεταξύ τους.

- Εμπορική Διαδρομή

Διαδρομή που διασχίζει την Κεντρική Αγορά της Καλαμάτας και τον κεντρικό εμπορικό δρόμο της.

- Διαδρομή Πολιτισμού

Διαδρομή που περνά από τα προσβάσιμα θέατρα και τους χώρους πολιτισμού της πόλης και καταλήγει στο Αρχαιολογικό Μουσείο, την πλατεία 23ης Μαρτίου και τον Μητροπολιτικό Ναό Υπαπαντής του Χριστού”.

Η Δράση “Καλαμάτα για όλους” υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος “Σημεία Στήριξης”, που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου – ΚΙΚΠΕ, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. Lemos Foundation και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.