Κυριακή, 05 Μαρτίου 2023 01:12

Πόνος και οργή σε μεγάλη συγκέντρωση στην Καλαμάτα για το “προδιαγεγραμμένο έγκλημα” στα Τέμπη

Πόνος και οργή σε μεγάλη συγκέντρωση στην Καλαμάτα για το “προδιαγεγραμμένο έγκλημα” στα Τέμπη

Ένας χείμαρρος ήταν η από στήθους ομιλία του προέδρου του Συνδικάτου Οικοδόμων, Παναγιώτη Καράμπελα, το βράδυ του Σαββάτου, στην πλατεία 23ης Μαρτίου, στην Καλαμάτα, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το “προδιαγεγραμμένο έγκλημα” στα Τέμπη. Μίλησε για την εκτόξευση των εργατικών ατυχημάτων, σύμφωνα και με την Εθνική Στατιστική Αρχή, το 2022, για τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων για τις συνθήκες εργασίας τους, που όμως όχι μόνο δεν εισακούονται αλλά αντίθετα οι εργαζόμενοι διώκονται από την εργοδοσία και τη δικαιοσύνη κάθε φορά που αντιδρούν, για τις απεργίες τους που κηρύσσονται άμεσα παράνομες από τη δικαιοσύνη. Υπογράμμισε ο Παναγιώτης Καράμπελας ότι με το “δολοφονικό” νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις, οι εργαζόμενοι πολλές φορές πληρώνουν και με την ίδια τους τη ζωή την επιδίωξη των εταιριών για κέρδη. “Ήταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα με ενόχους κράτος και εταιρεία” τόνισε ο πρόεδρος των οικοδόμων για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη…

Η συγκέντρωση στην πλατεία 23ης Μαρτίου ήταν αρκετά μεγάλη, όπως και η πορεία που ακολούθησε στο κέντρο της πόλης. Ξεχώρισε η συμμετοχή μαθητών, φοιτητών και νέων, τα μαύρα μπαλόνια που υψώθηκαν στον ουρανό, τα ματωμένα πλακάτ με τη λέξη “Οργή”, το πανό “Το ‘Πάμε κι’ όπου βγει’ δεν βγαίνει πουθενά. Μόνο τραγωδίες το σύστημα γεννά”, καθώς και το πανό “Στο σύστημα του κέρδους τύχη αν σωθείς, αξία στις ζωές μας να δώσουμε εμείς”. 

Η συγκέντρωση στην πλατεία 23ης Μαρτίου ξεκίνησε τον Αντώνη Κατσά να απαγγέλλει κείμενό του, που ξεκινά ως εξής: “Έβλεπα τα κοράκια να πετούν,άκουγα τις κραυγές τους, τα παρατηρούσα να εφορμούν και να κατασπαράζουν με βουλιμία το πτωμα μιας κοινωνίας σε αποσυνθεση. Ξέχασα την ευωδία

από το αγιόκλημα και το γιασεμί, συνήθισα

στα ρουθούνια μου τη μυρωδιά της πτωμαινης

από τα σαπισμένα σώματα των θεσμών, των αρχών

και των αξιών”.


Στη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας συμμετείχε και ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ, Κώστας Γουλιάμος, που εικονίζεται με τον Αντώνη Κατσά

Στη συνέχεια μίλησε ο Παναγιώτης Καράμπελας, ο οποίος κατήγγειλε το κράτος και την εταιρία για το “προδιαγεγραμμένο έγκλημα” στα Τέμπη, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα υπάρχουν τα μέσα να αποφεύγονται ατυχήματα από τυχόν ανθρώπινα λάθη, ωστόσο αυτά τα μέσα δεν έχουν εγκατασταθεί στο σιδηρόδρομο γιατί κοστίζουν και μειώνουν τα κέρδη, μπροστά στα οποία δεν έχουν αξία οι ανθρώπινες ζωές. Η ίδια κατάσταση, τόνισε, επικρατεί παντού, πρώτα έρχονται τα κέρδη των εταιριών και μετά οι ζωές των ανθρώπων. Ο Παναγιώτης Καράμπελας είπε ότι αυτό μπορεί να αλλάξει, με οργάνωση των εργαζομένων στα Σωματεία τους, σε συλλόγους και με συνεχείς αγώνες. 

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Λευτέρη Μαστρόκαλο εκ μέρους νεολαίων και από την Ηλιάνα Βασιλοπούλου, εκ μέρους μαθητών, σημειώνοντας μάλιστα ότι την Τετάρτη το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί μαθητική κινητοποίηση στην Καλαμάτα για την τραγωδία των Τεμπών με προορισμό την κεντρική πλατεία. 

Την ίδια μέρα, Τετάρτη, Σωματεία θα πραγματοποιήσουν και νέα κινητοποίηση, στις 6.30 το απόγευμα, στην πλατεία 23 Μάρτη. 

Τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργάνωσαν τα Σωματεία Οικοδόμων, Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα, Γάλακτος-Τροφίμων-Ποτών, Τουρισμού-Επισιτισμού και ο Σύλλογος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας.

Στ.Μ.