Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012 11:11

Έντονες αντιδράσεις για την υποβάθμιση σχολείων και την κατάργηση 28 οργανικών θέσεων

Ο Γιάννης Χριστόπουλος (δεξιά) με τον Δημήτρη Φαββατά Ο Γιάννης Χριστόπουλος (δεξιά) με τον Δημήτρη Φαββατά

«ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ» ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΚΛΑΔΗ

Την καθολική αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας έχει προκαλέσει η εισήγηση του διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Νίκου Κλάδη, για μεταβολές σε σχολικές μονάδες και την κατάργηση 28 οργανικών θέσεων, ενώ αναμένεται να παρέμβουν και οι Δήμοι, γιατί υπάρχουν σχολικές μονάδες που καταργούνται, όπως στη Χώρα, ή υποβαθμίζονται, όπως στη Βέργα της Καλαμάτας, τη Σπερχογεία κ.α.

Οι εκπαιδευτικοί χαρακτηρίζουν την πρόταση του διευθυντή «μνημονιακή» και «βίαιη», ενώ διαμαρτύρονται και για το γεγονός ότι δεν διαβουλεύτηκε με κανέναν άλλο γι’ αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα.
Χαρακτηριστικά, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τονίζει: «Ο μνημονιακός χαρακτήρας της πρότασης είναι αποτέλεσμα προσωπικής σύνταξής της από το Διευθυντή Εκπαίδευσης Νομού Μεσσηνίας, είναι άστοχη, άκαιρη, υποβαθμίζει, αλλά και υποθηκεύει τα εκπαιδευτικά δεδομένα του νομού. Η ταύτιση της οργανικότητας με τη λειτουργικότητα είναι ατυχής και λανθασμένη. Δεν λαμβάνεται υπ' όψιν το οικονομικό και εργασιακό περιβάλλον που διαμορφώνεται, και δημιουργεί νέα ήθη. Σε μια εποχή που η δημοκρατική λειτουργία, η συναίνεση και η δημόσια διαβούλευση αποτελούν χαρακτηριστικά δημοκρατικής λειτουργίας του Ελληνικού Κράτους, ο Διευθυντής εκπαίδευσης αγνοεί κάθε συνεργασία με φορείς της Εκπαίδευσης και συντάσσει πρόταση που απηχεί τις προσωπικές του απόψεις για τη λειτουργία της εκπαίδευσης στο Νομό μας.
Για τους λόγους αυτούς, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μεσσηνίας διαφωνεί με την πρόταση στο σύνολό της, και καλεί το Δ/ντή Εκπαίδευσης να την αποσύρει και να διαβουλευτεί με τους φορείς της Εκπαίδευσης και της κοινωνίας. Καλούμε τους συλλόγους γονέων και τους δήμους του νομού σε συστράτευση και κοινή αγωνιστική πορεία προκειμένου να μην υλοποιηθεί η παραπάνω πρόταση».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Την αντίδρασή του διατύπωσε, σε ανακοίνωσή του, και το αιρετό μέλος του Πρωτοβάθμιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Γιάννης Χριστόπουλος, ο οποίος υπογραμμίζει: «Η παιδεία, οφείλουμε να αποτελεί πεδίο συνεννόησης, επομένως οι όποιες αλλαγές πρέπει να γίνονται με γνώμονα την αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους μαθητές, και να αποτελούν προϊόν διαβούλευσης των εμπλεκόμενων φορέων (γονέων, εκπαιδευτικών, αυτοδιοίκησης).
Στις προτάσεις του κ. Δ/ντή Π.Ε. Ν. Μεσσηνίας, για τις μεταβολές των σχολικών μονάδων Π.Ε. στο Δήμο Καλαμάτας και ευρύτερα στη Μεσσηνία, που κατέθεσε ελπίζω για διάλογο, εφόσον δε μου δόθηκε η δυνατότητα ως αιρετού του κλάδου να τοποθετηθώ, έχω να επισημάνω τα εξής:

 1. Οι καταργήσεις πολλών οργανικών θέσεων ταυτόχρονα, οδηγούν σε αδιέξοδο, "μπλοκάρουν" οι μεταθέσεις, δεν ανανεώνεται το εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία και, επιπλέον, τον Σεπτέμβριο θα δημιουργηθούν λειτουργικά κενά, με αποτέλεσμα η έναρξη της σχολικής χρονιάς να γίνει χωρίς εκπαιδευτικούς στα σχολεία.
 2. Οι μειώσεις των οργανικών θέσεων σε μια σειρά 12/θέσια σχολεία, δημιουργούν σχολεία 2 ταχυτήτων. Απαιτείται νέα οριοθέτηση περιοχών, ώστε να μην παρατηρείται σχολεία στην ίδια γειτονιά να έχουν τεράστια διαφορά στο μαθητικό δυναμικό.
 3. Η συγχώνευση των 7ου και 26ου Δημοτικών Σχολείων Καλαμάτας είναι άκαιρη. Η προοπτική του 26ου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο, είναι η κατασκευή νέου διδακτηρίου στην οδό Κρήτης και η συστέγαση με το 10ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας.
 4. Η μείωση της οργανικότητας και οι συγχωνεύσεις περιφερειακών σχολείων του νομού, όπως της Βαλύρας, Χώρας κ.α., και του Δήμου Καλαμάτας, όπως της Παραλίας Βέργας και Σπερχογείας, υποβαθμίζουν την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, ενώ αντίθετα υπάρχει ανάγκη στήριξής των.
 5. Η αδυναμία εξασφάλισης, τη σχολική χρονιά που διανύουμε, έγκαιρης και ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών στις σχολικές μονάδες που συγχωνεύτηκαν, αποδεικνύει την ελλιπή αντιμετώπιση του ζητήματος από την πολιτεία και θέτει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών.
 6. Η ανάγκη άμεσης προαγωγής δυναμικών σχολείων, π.χ. 8ο Καλαμάτας, είναι επιτακτική.
  Στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουμε, μετά τις άδικες περικοπές του πενιχρού μισθού μας, οι "βίαιες" αλλαγές δημιουργούν καθεστώς ανασφάλειας στους εκπαιδευτικούς και αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στη διαμόρφωση του αναγκαίου παιδαγωγικού κλίματος.
  Ας φροντίσουμε να συμβάλουμε στη δημιουργία παιδαγωγικού κλίματος, οι περιστάσεις απαιτούν διάλογο, νηφαλιότητα, αίσθημα ευθύνης απ’ όλους, με μεταβολές όπου είναι απαραίτητες, χωρίς λαϊκισμούς, αλλά και χωρίς τυπολατρικές προσεγγίσεις».