Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013 21:03

Το 40% των Τμημάτων του ΤΕΙ κατάργησε το σχέδιο Αθηνά!

Πάνος Καζάκος, πρόεδρος Συμβουλίου ΤΕΙ Καλαμάτας Πάνος Καζάκος, πρόεδρος Συμβουλίου ΤΕΙ Καλαμάτας

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
Με το σχέδιο «Αθηνά» καταργείται το 40% των Τμημάτων του ΤΕΙ Καλαμάτας! Αυτό τονίζει ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΙ, Πάνος Καζάκος, που διαμαρτύρεται και καταγγέλλει την ηγεσία του υπουργείου για δυσλειτουργική και εντέλει μυοπική πολιτική…

Ο κ. Καζάκος σημειώνει ότι οι βοηθοί του υπουργού κατέφυγαν σε ψεύδη και αντί να απολυθούν για τη συμπεριφορά τους έχουν τελικά προκαλέσει, με τις μεθοδεύσεις τους, την παραίτηση καθηγητών και εκπροσώπων του ΤΕΙ.
Σε επιστολή του Πάνου Καζάκου προς τον υπουργό Παιδείας, τον περιφερειάρχη, τον αντιπεριφερειάρχη, το δήμαρχο, τη διοίκηση του ΤΕΙ, σημειώνει τα εξής: «Θεωρώ  καθήκον όλων μας να διαμαρτυρηθούμε για τον τρόπο με τον οποίο ο υπουργός παιδείας και οι δήθεν σύμβουλοί του αντιμετώπισαν το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χάρτη της Ανωτάτης Παιδείας και της διαβούλευσης. Αυτό είναι το δεύτερο σύμπτωμα δυσλειτουργικής και εντέλει μυωπικής πολιτικής μετά την αναθεώρηση του νόμου για την Ανωτάτη Παιδεία το περασμένο καλοκαίρι και μόλις ένα χρόνο μετά την  ψήφισή του. Αυτή η ρευστότητα δεν θα τελειώσει με το τωρινό σχέδιο ΑΘΗΝΑ, ενώ όπως είναι φανερό, υπονομεύει  τις δυνατότητες για μακροχρόνιο σχεδιασμό στα Ιδρύματα.
Η γενική μας εκτίμηση είναι ότι  το σχέδιο που παρουσίασαν αφενός μεν υποκρύπτει κίνητρα τα οποία δεν έχουν κάποια σχέση με τις πραγματικές ανάγκες εξορθολογισμού της Ανωτάτης Παιδείας και, αφετέρου, αποκάλυψαν προχειρότητα, ανακολουθίες και αυτοσχεδιασμούς. Το αποτέλεσμα είναι π.χ. να γίνεται άνιση αντιμετώπιση ομοειδών Τμημάτων διαφορετικών Ιδρυμάτων (π.χ. του Τμήματος Διοίκησης Μονάδων Υγείας που καταργείται) και να καταργούνται Τμήματα που είχαν έργο και προοπτικές όπως το τμήμα Λογοθεραπείας, ενώ δεν γίνονται οι αναγκαίες μετακινήσεις. Ειδικά στο ΤΕΙ Καλαμάτας (Πελοποννήσου) καταργείται το 40% των Τμημάτων.
Θεωρούμε επίσης, ότι δεν προηγήθηκε πραγματική και ειλικρινής διαβούλευση άλλα προσχηματικές και επιλεκτικές συναντήσεις. Κατά διαστήματα επρόκειτο για παρωδία διαβούλευσης. Ο υπουργός δεν δέχθηκε να συναντήσει το Συμβούλιο του ΤΕΙ Πελοποννήσου που με δικό του νόμο είχε επιφορτίσει (όπως και τα άλλα Συμβούλια) με το έργο να σχεδιάζει τη στρατηγική των Ιδρυμάτων!  Εκτός τούτου οι βοηθοί του έλεγαν απλά ψέματα που σε άλλες κοινωνίες θα είχαν οδηγήσει στην απόλυσή τους. Για τον λόγο αυτό ήδη υποβλήθηκαν οι παραιτήσεις του αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου καθηγητή κ. Ι. Παπουτσή και του μέλους καθηγήτριας κ. Ε. Μπιτσάνη.
Ας σημειωθεί ότι είχαμε ζητήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο συνάντηση εργασίας και είχαμε αποστείλει προτάσεις που ανταποκρίνονταν στους αρχικούς στόχους του σχεδίου ΑΘΗΝΑ (συγχωνεύσεις Τμημάτων, μετακινήσεις ώστε να συγκεντρωθούν οι δυνάμεις στην έδρα της Καλαμάτας και να περιορισθεί η πολυδιάσπαση κ.α.). Εκτιμούμε ότι αν ο υπουργός είχε ακούσει τα ιδρύματα θα είχε πετύχει ένα διπλό στόχο – ένα πρώτο  εξορθολογισμό του χάρτη, λιγότερες δαπάνες και λιγότερες αντιδράσεις.
Το Συμβούλιο που θα συνεδριάσει προσεχώς θα εξετάσει την κατάσταση που πλέον διαμορφώνεται και τις δυνατότητες για περαιτέρω ενέργειες».