Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2012 03:28

Θεσμικό έλλειμμα στη λειτουργία των οργάνων του Δήμου, περιγράφουν οι μειοψηφίες

Θεσμικό έλλειμμα στη λειτουργία των οργάνων του Δήμου, περιγράφουν οι μειοψηφίες

ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΜΙΛΗΣΑΝ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ
Για δημαρχοκεντρική λειτουργία του Δήμου Καλαμάτας, που απαξιώνει τα θεσμικά συλλογικά όργανα, αλλοιώνει την έννοια της αυτοδιοίκησης και δημιουργεί μια γραφειοκρατία που αργά η γρήγορα θα καταρρεύσει, μίλησαν σε κοινή συνέντευξη τύπου, που παραχώρησαν χθες το μεσημέρι, οι επικεφαλής των τριών από τις τέσσερις μειοψηφίες του Δημοτικού Συμβουλίου, Θόδωρος Μπρεδήμας, Σταμάτης Μπεχράκης και Νίκος Φωτέας.
Οι επικεφαλής είχαν συνάντηση νωρίτερα με το δήμαρχο, Παναγιώτη Νίκα, τον οποίο κάλεσαν να υποστηρίξει τη θεσμική λειτουργία των συλλογικών οργάνων και να αναγνωρίσει το ρόλο των μειοψηφιών.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της απαξίωσης των οργάνων ανέφεραν την υπόθεση με τις εργασίες στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να μείνει χωρίς νερό για πολλές ώρες η πόλη της Καλαμάτας την Κυριακή, ημέρα με πολλούς επισκέπτες και μεγάλη κίνηση. Όπως τόνισαν, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε μόλις μία ημέρα πριν γίνουν οι εργασίες στον αγωγό, ούτε ο δήμαρχος, ούτε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιάννης Μπάκας, έκριναν ότι έπρεπε να ενημερώσουν το Σώμα για αυτό το μεγάλο ζήτημα. Και ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο αγνοήθηκε, όπως τόνισαν οι επικεφαλής, όταν ο κόσμος διαμαρτυρήθηκε για την πολύωρη διακοπή της υδροδότησης, αυτό που κυκλοφόρησε ήταν ότι την απόφαση για την εκτέλεση των εργασιών την Κυριακή την έλαβε το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο!
Πάντως, οι επικεφαλής των μειοψηφιών δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της συνάντησής τους με το δήμαρχο και ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι δεν ελπίζουν να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της δημοτικής αρχής.
Αντίθετα, ο δήμαρχος τόνισε σε δηλώσεις του ότι, ναι μεν διαπιστώθηκαν κάποια προβλήματα, εμφανίστηκε όμως βέβαιος πως θα αντιμετωπιστούν. Σε σχετικό δελτίο τύπου της δημοτικής αρχής σημειώνεται: «Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Δημάρχου με τους Επικεφαλής των τριών Δημοτικών Παρατάξεων της Μειοψηφίας, όπου συμφωνήθηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, με στόχο τη συνεργασία, την καλύτερη λειτουργία των Συλλογικών Οργάνων και την πληρέστερη ενημέρωση της Μειοψηφίας».
Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο Θόδωρος Μπρεδήμας μίλησε για αυταρχικό και προσβλητικό τρόπο λειτουργίας του δημάρχου, καθώς και για απαξίωση των μειοψηφιών, στις οποίες δεν παρέχεται ενημέρωση προκειμένου να ασκήσουν τη θεσμική τους αποστολή.
Ο Σταμάτης Μπεχράκης τόνισε ότι οι μειοψηφίες πρέπει να καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες και να αφιερώσουν πολύ χρόνο, προκειμένου να αποκτήσουν από τις υπηρεσίες τις πληροφορίες και τα στοιχεία που χρειάζονται για να ενημερωθούν για τα διάφορα θέματα. Υπογράμμισε ότι ο Δήμος λειτουργεί με έναν δημαρχοκεντρικό και προσωποκεντρικό τρόπο, στο πρότυπο της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που, τελικά, δεν παρουσίασε κανένα έργο και έμεινε στη συνείδηση του κόσμου ως αποτυχημένη νομαρχιακή αρχή.
Ο Νίκος Φωτέας παρατήρησε ότι μέσα σε ένα μήνα οι τρεις μειοψηφίες έχουν αποχωρήσει δύο φορές από το Δημοτικό Συμβούλιο, φαινόμενο που είχε να παρουσιαστεί πάρα πολλά χρόνια στο Δήμο Καλαμάτας και φανερώνει το έλλειμμα στη θεσμική του λειτουργία. Πρόσθεσε ότι οι μειοψηφίες δε θέλουν να συνδιοικήσουν, αλλά να τους επιτραπεί από τη δημοτική αρχή να ασκήσουν το θεσμικό ρόλο που τους ανέθεσαν οι ψηφοφόροι στις εκλογές.
Στ.Μ.