Σάββατο, 18 Μαϊος 2013 17:30

Δύο ταχυτήτων επαγγελματίες στην παραλία της Καλαμάτας

ΤΑ ΠΑΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΟΙ…
Επαγγελματίες δύο ταχυτήτων θα υπάρχουν φέτος στην παραλία της Καλαμάτας. Από το λιμάνι μέχρι τα «Βραχάκια» απαγορεύονται τα ξύλινα πατώματα, τα οποία όμως επιτρέπονται από τα «Βραχάκια» και ανατολικότερα…

Η νομοθεσία τη μόνη κατασκευή που επιτρέπει είναι τους ξύλινους διαδρόμους για την πρόσβαση των λουομένων στη θάλασσα. Με το γνωστό ελληνικό τρόπο όμως τα ξύλινα πατώματα για τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων θα… βαπτιστούν ξύλινοι διάδρομοι και έτσι όλα θα είναι στα όρια της νομιμότητας.
Το θέμα συζητήθηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Καλαμάτας. Από το σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Δήμος προκύπτει πάντως ότι ενδεχομένως υπάρχει ζήτημα με τα ξύλινα πατώματα-διαδρόμους, καθώς σημειώνεται ότι «ο Δήμος προτίθεται να βοηθήσει τους επαγγελματίες ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν ένα χώρο ικανό για την άσκηση της δραστηριότητάς τους. Για το σκοπό αυτό, ο Δήμος πρόκειται να επισκεφθεί τον Εισαγγελέα και το Λιμενάρχη».
Σημειώνεται ότι η περιοχή από το λιμάνι μέχρι τα «Βραχάκια» υπάγεται στο Λιμενικό Ταμείο, οι εκπρόσωποι του οποίου, φοβούμενοι προφανώς ενδεχόμενες κατηγορίες για παράβαση καθήκοντος, διστάζουν να… βαφτίσουν τα πατώματα διαδρόμους, γι’ αυτό και στα καταστήματα της συγκεκριμένης περιοχής απαγορεύονται τα πατώματα. Από τα «Βραχάκια» και πέρα όμως υπεύθυνος για την περιοχή είναι ο Δήμος, που θα επιτρέψει τα πατώματα, ανάλογα και με το τι θα πουν ο εισαγγελέας με τον λιμενάρχη.
Στο δελτίο Τύπου του Δήμου για τη σύσκεψη που έγινε χθες σημειώνονται τα εξής: «Τη δυνατότητα τοποθέτησης κινητών στοιχείων, όπως εμποτισμένο ξύλο πάνω σε ξύλινα δοκάρια, αποκτούν φέτος οι επαγγελματίες που θα χρησιμοποιούν τμήμα του αιγιαλού (πλην χερσαίας ζώνης λιμένος, η οποία όσον αφορά στην Καλαμάτα σταματά στο κατάστημα “Roma Pizza”). Τούτο προκύπτει μετά από τροποποίηση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με την οποία γίνεται απευθείας παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης του αιγιαλού στους ΟΤΑ με αντάλλαγμα, για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή για την αναψυχή του κοινού. Ο Δήμος - όπως τόνισε ο Δήμαρχος σε σύσκεψη με ευρεία συμμετοχή εκ μέρους αιρετών, καθώς και εκπροσώπων Υπηρεσιών του Δήμου, αλλά και του Λιμενικού Ταμείου Νομού Μεσσηνίας, της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου και του Λιμεναρχείου - προτίθεται να βοηθήσει τους επαγγελματίες ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν με τον τρόπο που προαναφέρθηκε ένα χώρο ικανό για την άσκηση της δραστηριότητάς τους. Για το σκοπό αυτό, ο Δήμαρχος πρόκειται να επισκεφθεί τον Εισαγγελέα και το Λιμενάρχη.
Η παραχώρηση του χώρου θα γίνεται στην προβολή του καταστήματος και ο Δήμος θα προβεί σε ρυθμίσεις ώστε οι επαγγελματίες να πληρώνουν για το 50% του χώρου που καταλαμβάνουν.
Ο Δήμαρχος τόνισε πως ο Δήμος αντιτίθεται κάθετα σε μόνιμες κατασκευές και σ’ εκείνες που προσβάλλουν την αισθητική.
Επίσης, κατόπιν εντολής του Δημάρχου τα συνεργεία του Δήμου θα καθαρίσουν τους χώρους της παραλίας και του αιγιαλού, αν και ακόμη δεν έχει περιέλθει στο Δήμο η αρμοδιότητα, σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο Νομού Μεσσηνίας και το Λιμενικό Σώμα. Οι σχετικές παρεμβάσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Ιουνίου.
Επισημαίνεται πως στη σύσκεψη αναφέρθηκε – μεταξύ άλλων - ότι οι ναυαγοσωστικοί πύργοι θα τοποθετηθούν εκεί όπου υποδεικνύει το Λιμεναρχείο, ο Δήμος θα ελέγχει και φέτος την ποιότητα των νερών κολύμβησης και θα ανακοινώνει τα αποτελέσματα, ενώ θα επιδιωχθεί να συνδεθούν με το αποχετευτικό σύστημα όλα τα ακίνητα σε περιοχές του Δήμου, όπως η Βέργα, όπου υπάρχει αποχέτευση. Επίσης, απαγορεύεται η δυνατή μουσική από καταστήματα που εκμεταλλεύονται χώρο του αιγιαλού, ενώ είναι δυνατή εκ μέρους τους η τοποθέτηση τροχήλατης καντίνας στο χώρο που τους παραχωρείται».
Στ.Μ.