Τρίτη, 02 Ιουλίου 2013 00:50

Απολογισμός παράταξης Φωτέα, αποχαιρετισμός Γκλεγκλέ, καλωσόρισμα Κελλαράκου

Γιάννης Γκλεγκλές, Νίκος Φωτέας, Στράτης Κελλαράκος Γιάννης Γκλεγκλές, Νίκος Φωτέας, Στράτης Κελλαράκος

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Αποχαιρετισμός, καλωσόρισμα και απολογισμός από τη δημοτική παράταξη «Πρωτοπορία», του Νίκου Φωτέα. Ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Γκεγκλές, που φεύγει μετανάστης στον Παναμά, παρουσίασε τον απολογισμό των δυόμισι χρόνων δράσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ ο αντικαταστάτης του, Στράτης Κελλαράκος, δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να φανεί αντάξιός του…

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Νίκος Φωτέας, ο Γιάννης Γκλεγκλές και ο Στράτης Κελλαράκος, υπογράμμισαν ότι γνώμονάς τους ήταν και είναι η δημιουργική αντιπολίτευση, ωστόσο σημείωσαν ότι η δημοτική αρχή δεν έχει διάθεση συνεργασίας και κυρίως δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την ανάπτυξη του Δήμου προς όφελος των δημοτών.
Τον απολογισμό έκανε ο Γιάννης Γκεγκλές, που αναφέρθηκε συνοπτικά σε σειρά ζητημάτων, όπως τα πολεοδομικά, για τα οποία τόνισε ότι η δημοτική αρχή είναι ίσως η μοναδική που ζητά την ακύρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου το οποίο η ίδια υπερψήφισε! Αναφέρθηκε ακόμη στα θέματα της διαχείρισης των απορριμμάτων, των αναπλάσεων, του τουρισμού κ.ά ενώ παράλληλα παρουσίασε τις προτάσεις που έχει κάνει η δική του παράταξη για τα ζητήματα αυτά.
Ο επικεφαλής της παράταξης, Νίκος Φωτέας, αναφερόμενος στο δρόμο της μετανάστευσης που παίρνει για δεύτερη φορά ο Γιάννης Γκλεγκλές, τόνισε ότι είναι οδυνηρό να αποχωρίζεται η χώρα το πιο σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό της, υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι αποτέλεσμα των μνημονίων. Σχολίασε μάλιστα ότι οι κυβερνώντες όχι μόνο δεν έχουν συνειδητοποιήσει την κατάσταση αλλά μιλούν για φως στο βάθος του τούνελ, το οποίο στην πραγματικότητα είναι το φως που έρχεται από την αντίθετη πλευρά.
Ο Στράτης Κελλαράκης, που αναλαμβάνει και τη θέση του γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία είχε εκλεγεί ο Γιάννης Γκλεγκλές, δεσμεύτηκε ότι προσπαθήσει να είναι αντάξιος αντικαταστάτης του.
Ο Νίκος Φωτέας έδωσε το λόγο στον Γιάννη Γκλεγλέ προκειμένου να κάνει τον απολογισμό, ο οποίος έχει ως εξής:
«Από την αρχή της παρουσίας μας στο Δ.Σ. σκοπός μας ήταν να ασκήσουμε δημιουργική κριτική για το καλό της πόλης μας. Εξακολουθούμε και πιστεύουμε ότι η πλειοψηφία ενεργεί και ακολουθεί ένα δημαρχοκεντρικό μοντέλο εξουσίας και δρα χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό και ιεράρχηση, μπλοκάροντας τις δημιουργικές δυνατότητες της μειοψηφίας αλλά ακόμα και της πλειοψηφίας. Θα ήθελα σε αυτό σημείο να αναφέρω τις θέσεις μας και προτάσεις μας σε μια σειρά θεμάτων για το Δήμο της Καλαμάτας.
ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ
Ενώ έγκαιρα είχαμε προειδοποιήσει και επισημάνει από την προεκλογική κιόλας περίοδο τις αδυναμίες και τα λάθη στο ΓΠΣ για τη περιοχές Βέργας, Κορδία, Νέδοντα, Ακοβίτικων κ.λπ., διαπιστώσαμε στη πορεία ότι πρωταρχικό μέλημα του Δημάρχου ήταν να μπει στο ΓΠΣ η θέση του νέου δημαρχείου και του νέου λιμανιού, στοιχεία μεγαλοιδεατισμού, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που τελικά δημιούργησε στους κατοίκους της πόλης και φθάνοντας στη παγκόσμια πρωτοτυπία να ζητάει η δημοτική αρχή την ακύρωση του σχεδίου που η ίδια εκπόνησε και ψήφισε.
Ο κ. Νίκας έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι ο δήμος επιβαρύνεται με υπέρογκα ποσά  ενοικίων, χωρίς παρόλα αυτά αυτό να φαίνεται στον ισολογισμό του δήμου!
Τον καλούμε αν έχει επίσημα στοιχεία να τα εμφανίσει δημόσια και όχι να προβαίνει σε δηλώσεις εντυπωσιασμού.
Πιστεύουμε ότι ένα ΓΠΣ πρέπει να είναι κυρίως ανθρωποκεντρικό πεποίθηση που αναπτύξαμε αναλυτικά στο Δ.Σ αλλά που δυστυχώς ο δήμαρχος αγνόησε επιδεικτικά λες και εμείς έχουμε προσωπικό όφελος.
ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ
Είμαστε οι πρώτοι που πάλι από την προεκλογική περίοδο αποδομήσαμε και καταγγείλαμε τη τότε προτεινόμενη από το Δήμαρχο «επαναστατική» λύση Σούκου.
Λοιδορηθήκαμε για αυτή μας τη στάση αλλά η πορεία των γεγονότων μας δικαίωσε.
Να σας θυμίσω επίσης το πείραμα ΡΑΜ, άλλη μία από τις επιλογές του Δημάρχου, το οποίο έχει φορτώσει τη Μαραθόλακκα με χιλιάδες σκουπιδοδέματα  που επιβαρύνουν και μολύνουν ανεπανόρθωτα τον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου και όχι μόνο.
Τελικά η δημοτική αρχή κατέληξε σε σκουπιδοεργολάβους χωρίς να την ενδιαφέρει το που καταλήγουν τα απορρίμματα του Δήμου μας. Να θυμίσουμε ότι έχει γίνει εισαγγελική παρέμβαση, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης, σχετικά με την ανεξέλεγκτη εναπόθεση των απορριμμάτων της Καλαμάτας  σε περιοχή της Ηλείας.
Τέλος, παρόλο που έχουμε ζητήσει επανειλημμένως τα παραστατικά του σκουπιδοεργολάβου ουδέποτε μας παραδόθηκαν. Να υπενθυμίσουμε ότι η Μαραθόλακκα «έκλεισε» αλλά ακόμα περιμένουμε  την αποκατάστασή της με ευρωπαϊκούς πόρους τη στιγμή που έχουν δαπανηθεί δημοτικοί πόροι για να ηλεκτροδοτηθεί ο χώρος με το πρόσχημα της δημιουργίας χώρου αθλοπαιδιών. Το αποτέλεσμα γνωστό και ορατό σε όλους μας…
Μετά 2,5 χρόνια το μόνο που έκανε η δημοτική αρχή είναι να ρίχνει τις ευθύνες στη Περιφέρεια.
ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ
Πάγια θέση μας ήταν η ιεράρχηση των αναγκών του Δήμου. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να επικροτήσουμε τις άναρχες επιλογές της δημοτικής αρχής που καθοδηγούνται από τη φιλοσοφία έργων βιτρίνας του Δημάρχου. Να σας θυμίσουμε τις αντιδράσεις για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας με τη καταστροφή ενός μοναδικού καλλιτεχνήματος και με τουλάχιστον αμφίβολα αποτελέσματα δεδομένων των πόρων που σπαταλήθηκαν. Σε όλες τις αναπλάσεις δεν υπήρχε συγκεκριμένο πλάνο. Ο αρμόδιος συγκοινωνιολόγος ουδέποτε ερωτήθηκε και όταν εξέφρασε αντιρρήσεις η αντίδραση του κ. δημάρχου ήταν να τον αντικαταστήσει! Παράδειγμα έλλειψης ολοκληρωμένης μελέτης ο πεζόδρομος, η από το πουθενά  συζήτηση μονοδρόμησης τμήματος της οδ. Φαρών.
Φαίνεται ότι φιλοσοφία του δημάρχου είναι η αποδόμηση η το «καπέλωμα» έργων προκατόχων του, βλέπε Κεντρική Πλατεία (Κουτουμάνος), Σιντριβάνι, μονοδρόμηση Αριστομένους (Κουτσούλης).
Πρόταση μας ήταν να μοιραστούν οι πόροι που διατέθηκαν για την «ανάπλαση» της πλατείας  σε ανάλογα έργα σε υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης όπως στη Φυτειά, τον Αγ. Σίδερη, την περιοχή της Ράχης κλπ.
Σε άρθρα μας κατακρίναμε την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης όχι επειδή είμαστε ενάντιοι σε έργο ανάπλασης αλλά επειδή το συγκεκριμένο έργο (μελέτη) μας βρίσκει αντίθετους (ακόμα ένα σιντριβάνι 50 μέτρα από τη θάλασσα!!)
Προτείναμε τη  δημιουργία υπαίθριων ξύλινων πέργκολων, πολλαπλών χρήσεων, μέσα από ένα ενιαίο σχέδιο ανάπλασης που να περιλαμβάνει και τις κατασκευές των επιχειρηματιών της παραλίας.  Προτείναμε τη κατασκευή κρουνών ύδρευσης πόσιμου νερού…
Γενικότερα την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης σε όλο της το μήκος της, εναρμονισμένη με το Μάστερ Πλαν του λιμανιού.
Προτείναμε το άνοιγμα των γραμμών του τραίνου και τη μεταφορά επισκεπτών/τουριστών από το λιμάνι στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης μέσω του πάρκου του ΟΣΕ.  Προτείναμε τη δημιουργία μιας «ιστορικής διαδρομής» στο εν λόγω πάρκο.
Αντ’ αυτών η δημοτική αρχή τοποθετεί ακόμα ένα άγαλμα της Ελευθερίας για να αποκτήσει ταυτότητα η πόλη… Σε λίγο θα αντικαταστήσει και το ναό των Αγ. Αποστόλων στο έμβλημα του Δ. Καλαμάτας!
Και φυσικά τα έργα βιτρίνας ξεκινούν τους θερινούς μήνες όχι από λάθος αλλά από σκοπιμότητα γιατί υπάρχουν και οι ετεροδημότες που «πρέπει» να δουν «έργα»!
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ – ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΣ
Προεκλογικά είχαμε προτείνει τη δημιουργία περιφερειακών ελεύθερων δημοτικών χώρων  Parking και τη καθιέρωση πυκνών δρομολόγιων αστικής συγκοινωνίας με ευέλικτα μεταφορικά μέσα.
Αντ’ αυτού η δημοτική αρχή επέλεξε τη πολιτική του αποκλεισμού και της τιμωρίας των οδηγών δημιουργώντας ολοένα και περισσότερες ζώνες ελεγχόμενης στάθμευσης στο κέντρο, μεταφέροντας απλά το πρόβλημα…
Τα του ποδηλατόδρομου έχουν συζητηθεί από όλους μας κατά κόρον. Παντελής έλλειψη σήμανσης, ενημέρωσης ποδηλατών (αλλά και πεζών) για δικαιώματα και υποχρεώσεις. Ακόμα μια παγκόσμια πρωτοτυπία το να μην εφαρμόζεται ο ΚΟΚ.  Πόσοι αλήθεια γνωρίζουν ότι ο ποδηλατόδρομος δεν υφίσταται μετά την εκκλησία; Ετοιμάζεται η δημοτική αρχή να επεκτείνει το δίκτυο χωρίς να διορθώσει τις πολλές ατέλειες του υπάρχοντος. Δυστυχώς δεν δείχνει να μαθαίνει από τα λάθη της και ένα έργο που θα μπορούσε να προσφέρει πολλά στη πόλη και τους κατοίκους της να γίνεται λειψό.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Πρόταση μας ήταν η αναβάθμιση της ΚΑΚ, μέσω ΕΣΠΑ, για να λάβουμε την κατηγορηματική άρνηση του Δημάρχου με το πρόσχημα αντιρρήσεων της Υπηρεσίας Αρχαιολογίας, πράγμα που φυσικά δεν ισχύει.
ΠΑΛΑΙΟΙ ΔΗΜΟΙ
Θεωρούμε ότι η δημοτική αρχή έχει εγκαταλείψει τους δήμους που προσαρτήθηκαν στο Δ. Καλαμάτας. Παρά τις επισημάνσεις μας ακολουθήθηκε μια αλλοπρόσαλλη πολιτική στα δημοτικά τέλη με πολλά λάθη, φέρνοντας του συνδημότες μας στους εκεί δήμους σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.
Απόδειξη της εγκατάλειψης των νέων δήμων και η αδιαφορία της δημοτικής αρχής για τις αθλητικές τους εγκαταστάσεις ζητώντας, προσφάτως, από τους τοπικούς συλλόγους να αναλάβουν το κόστος συντήρησής τους και παράλληλα να αρνείται κάθε διάλογο. Σε πρόεδρο τοπικού συμβουλίου ειπώθηκε από το κ. Δήμαρχο ότι αν δεν δεχτεί τους όρους και υπογράψει το μνημόνιο συνεργασίας «το θέμα θα πάει στις καλένδες»!
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ
Το πιο τρανταχτό παράδειγμα έλλειψης σχεδιασμού και πρόβλεψης. Μετά από κούφιες υποσχέσεις τελικά φτάσαμε στο σημείο να μην μπορούμε να διαχειριστούμε τη λειτουργία του και όχι μόνο όσον αφορά το κόστος.  Παρόλα αυτά προχωρά η δημοτική αρχή σε έγκριση ανάπλασης του εξωτερικού χώρου με δυσανάλογο κόστος.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Θα ήθελα να κλείσω με το πολυσυζητημένο θέμα του τουρισμού, ένα θέμα για το οποίο πολλάκις έχω έρθει σε αντιπαράθεση με δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας.  Ένα θέμα για το οποίο έχω ιδιαίτερη ευαισθησία λόγω επαγγελματικής εμπειρίας. Απλά δεν υπάρχει σχέδιο. Κάθε χρόνο ότι προκύψει.  Αν προκύψει κάτι θετικό τρέχει η δημοτική αρχή να πάρει τα εύσημα. Σε αντίθετη περίπτωση σιγή ιχθύος… Ας θυμηθούμε το τι προέβλεπαν πέρυσι για τον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων βάσει του «σχεδιασμού» της δημοτικής αρχής και της αρμόδιας επιτροπής της. Και φυσικά ονειρεύεται η δημοτική αρχή ορδές τουριστών, εξ ου και η ανάπλαση της οδ. Φαρών, χωρίς να γνωρίζει ούτε καν σε ποιο κομμάτι της τουριστικής αγοράς απευθύνεται!
ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ…
Παιδιά, σκοπός της ενασχόλησής μου με τα κοινά ήταν και παραμένει η προσφορά στη πόλη μου.  Ξεκίνησα με το Νίκο Φωτέα μια προσπάθεια για μια άλλους είδους «πολιτική». Από την αρχή μιλήσαμε για την ανάγκη να ξεφύγουμε από τα κομματικά μαντριά.  Ρομαντικοί; Ίσως. Αλλά παραμείναμε σταθεροί στις θέσεις μας παρά τις προσπάθειες πολλών καλοθελητών να μας «εντάξουν». Πιστεύω ότι το πρώτο βήμα πρέπει να είναι η απεξάρτηση όλων μας από τα πολιτικά κόμματα που εξακολουθούν να πορεύονται με γνώμονα την επιβίωσή τους και όχι αυτή της Ελλάδας. Πρέπει επιτέλους να μπορούμε να ακούμε και να αξιολογούμε προτάσεις από όπου και αν προέρχονται και όχι στη βάση του ποιος το πρότεινε και από ποιο «χώρο». Και αυτό ισχύσει και στη δημοτική αλλά και τη κεντρική πολιτική σκηνή.
Χαίρομαι γιατί η παρέα μας κατάφερε να διατηρήσει το ρομαντισμό της και να παραμείνει πιστή στα πιστεύω της.  Είμαι σίγουρος ότι ο συνάδελφος Στράτος Κελλαράκος μαζί με τον Νίκο, τον Αποστόλη τον Κουκούτση, την Ολγα την Παναγιωτοπούλου, το Γιώργο το Σακκά, το Μάκη το Μουτεβελή και πολλούς άλλους «ανένταχτους» θα εξακολουθήσουν στη πορεία της «χωρίς άνωθεν εντολές» προσφοράς τους με μοναδικό γνώμονα το καλύτερο για τη πόλη μας.
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για την άψογη συνεργασία μας κατά τη διάρκεια της θητείας μου, για το βήμα που μου δώσατε να εκθέσω τις απόψεις μου. Θα εξακολουθήσω να παρακολουθώ στενά τα πολιτικά δρώμενα, ειδικά στο δημοτικό επίπεδο και να προσπαθώ να συνδράμω όπως καλύτερα μπορώ.
Θα ήθελα τέλος, να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου τους συνδημότες μου που με τίμησαν με τη ψήφο τους.  Θέλω να πιστεύω ότι τίμησα όσο καλύτερα μπορούσα την εμπιστοσύνη τους.
Στο επανειδήν…".