Τρίτη, 06 Μαρτίου 2012 17:48

Δεν είναι μνημείο, για το υπουργείο Πολιτισμού, το σχέδιο στην πλατεία Καλαμάτας!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ Ν. ΤΣΟΥΚΑΛΗ 
Δε συμμερίζεται το υπουργείο Πολιτισμού όσους υποστηρίζουν ότι δεν χρειάζεται να γίνει ανάπλαση στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, αλλά και ότι πρέπει να διαφυλαχθεί το επιδαπέδιο έργο τέχνης με τα ασπρόμαυρα μάρμαρα, μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο και το κατάστημα «Αθανασίου».
Αυτό προκύπτει από την απάντηση του υπουργείου και ειδικότερα του υφυπουργού, Πέτρου Αλιβιζάτου, σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκος Τσούκαλης.

Αντίθετα, το υπουργείο ισχυρίζεται ότι η πλατεία «είναι σημαντικά κατεστραμμένη» και ανάβει το πράσινο φως για την έναρξη του έργου της ανάπλασης.
Το υπουργείο σημειώνει ότι η κεντρική πλατεία της Καλαμάτας δεν έχει χαρακτηρισθεί ως μνημείο ή ιστορικός τόπος μέχρι σήμερα και προσθέτει: «Η μελέτη ανάπλασης της πλατείας υποβλήθηκε από το Δήμο Καλαμάτας προς έγκριση στην Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Στην περιοχή βρίσκονται αρκετά χαρακτηρισμένα μνημεία και ως εκ τούτου η επικαιροποιημένη προμελέτη διαμόρφωσης ελέγχθηκε ως περιβάλλον μνημείου, όσον αφορά στη δενδροφύτευση και σε διευκρινίσεις σχετικά με τα κατασκευαστικά στοιχεία της πλατείας και την ένταξη σε αυτή νέων λειτουργιών. Η μελέτη περιλαμβάνει πεζοδρομήσεις, κατασκευή ποδηλατόδρομου, κατασκευές πάνω στην πλατεία, δενδροφυτεύσεις και ανακατασκευή της κατεστραμμένης επίστρωσής της.
Ανεξάρτητα από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, ο οποίος αποδίδεται στον αρχιτέκτονα Ηλία Σκρουμπέλο και τον βαθμό υλοποίησης της μελέτης, η πλατεία σήμερα είναι σημαντικά κατεστραμμένη. Συνεπώς, η όποια διατήρησή της θα σημαίνει εκτεταμένες αντικαταστάσεις της επίστρωσης, προκειμένου να τηρηθούν οι προδιαγραφές πλατειών και πεζοδρομίων».