Τρίτη, 06 Μαρτίου 2012 19:29

Διαμαρτυρία στον ΟΑΕΔ για την περικοπή του επιδόματος ανεργίας

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΜΕ 
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ, στο Ασπρόχωμα, καλεί το ΠΑΜΕ, με βασικό αίτημα να μην περικοπεί και το επίδομα ανεργίας. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί της Τετάρτης και, όπως καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, «σε συνέχεια της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που καταργεί την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, μειώνοντας τον κατώτατο μισθό από τα 751 ευρώ στα 586 μεικτά, και για τους νέους στα 511 ευρώ, μειώνουν κατά 22% όλα τα επιδόματα του ΟΑΕΔ, φτάνοντας το επίδομα ανεργίας στα 359 ευρώ, δηλαδή στο ποσό των 12 ευρώ την ημέρα. Eπίδομα που ήταν ήδη πίσω από τις ανάγκες, αφού το παίρνει ένα μικρό μέρος των ανέργων. Εκτός από το επίδομα της ανεργίας, τσακίζουν επίσης κατά 22% την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας που δίνεται για έξι μήνες μετά τη λοχεία».

Στη σχετική ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ σημειώνει επίσης, μεταξύ άλλων, ότι «δεν πρέπει να αποδεχτείς τη σημερινή κατάσταση. Το επίδομα ανεργίας το μετατρέπουν, μέσω προγραμμάτων, σε επιδότηση στους εργοδότες και τους χαρίζουν τζάμπα εργάτες. Κανείς δεν είναι μόνος του. Κανείς δε μπορεί μόνος του να αντιμετωπίσει τη φτώχεια και την ανεργία. Η ανεργία βρίσκεται σε κάθε σπίτι και συνεχώς θα μεγαλώνει. Σήμερα είναι ο γείτονας, ο συγγενής, ο συνάδελφος. Αύριο είναι πιθανόν να είναι ο καθένας μας.
Η θέση μας είναι στην οργάνωση της πάλης για να μην περάσουν οι μειώσεις των μισθών, των επιδομάτων του ΟΑΕΔ. Για μέτρα προστασίας των ανέργων. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη μεταξύ μας».
Οι διεκδικήσεις του ΠΑΜΕ είναι: «Να μη μειωθεί το επίδομα ανεργίας. Να μη μειωθει κανένα επίδομα του ΟΑΕΔ. Η διαγραφή των χρεών από τόκους, η μείωση κατά 50% όλων των δανείων και η αναστολή πληρωμής τους για τα επόμενα χρόνια για ανέργους, μικρομεσαίους αγρότες και εργαζόμενους με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω από 45.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια. Η διαγραφή των δανείων που αφορούν στην απόκτηση πρώτης κατοικίας των λαϊκών οικογενειών που αδυνατούν να πληρώσουν και βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Έκτακτο επίδομα ένα μισθό για όλους τους ανέργους τώρα. Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, επέκτασή του σε όσους αυτοαπασχολούμενους έκλεισαν τα μαγαζιά τους ή εργάζονται περιστασιακά. Πλήρης, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η κάλυψη να είναι από το κράτος με χρηματοδότηση 100%, συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών τους.
Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου. Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριόριστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες. Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης. Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του.
Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων. Πλήρης κάλυψη του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι, φτωχοί αγρότες».