Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2013 20:30

Εν αναμονή του σκεπτικού του Συμβουλίου της Επικρατείας για την περιμετρική Καλαμάτας

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το σκεπτικό βάσει του οποίου το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τις προσφυγές για τις νέες αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, που το Ελληνικό Δημόσιο αποφάσισε να γίνουν προκειμένου να μετακινηθεί ο κόμβος του Νέδοντα 430 μέτρα δυτικότερα και να κατασκευαστούν οι συνδετήριοι κλάδοι με την Αρτέμιδος…

Σημειώνεται ότι αυτές οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις στηρίζονται σε Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων του έργου. Όμως οι δύο από αυτές τις ΚΥΑ φέρουν υπογραφές υπουργών που είχαν παραιτηθεί όταν οι αποφάσεις αυτές δημοσιοποιήθηκαν…!
Ενώ λοιπόν δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη το σκεπτικό του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, χαρακτήρισε σήμερα την απόφαση του δικαστηρίου ως «καλό νέο», ενώ τόνισε ότι μετά από αυτή την εξέλιξη δεν υπάρχει κανένα ζήτημα για το μεγαλύτερο έργο που έχει γίνει στην περιοχή, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας πρόσθεσε ότι εξαιτίας του συγκεκριμένου έργου στενοχωρήθηκαν κάποιοι φίλοι του και ορισμένοι έχουν σταματήσει και να του μιλούν, παρατήρησε όμως ότι ο ίδιος αισθάνεται υπερήφανος γιατί συνέβαλε ώστε να ξεπεραστούν εμπόδια στην πραγματοποίηση της περιμετρικής οδού. Επίσης είπε ότι σε κρίσιμες φάσεις του έργου βρέθηκαν άνθρωποι που το στήριξαν, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για στελέχη της κυβέρνησης Παπαδήμου. Σημειώνουμε ότι επί κυβέρνησης Παπαδήμου αρμόδιος για το έργο υπουργός ήταν ο Μάκης Βορίδης.
Επίσης, σε σχετικό δελτίο Τύπου του Δήμου Καλαμάτας σημειώνονται σχετικά τα εξής: «Σήμερα επρόκειτο να παραλάβει το Υπουργείο Υποδομών την απόφαση του Στ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία αυτό απέρριψε τις προσφυγές που είχαν κατατεθεί κατά της κήρυξης συμπληρωματικών απαλλοτριώσεων στον περιφερειακό της Καλαμάτας, την απόληξη του αυτοκινητοδρόμου, προκειμένου να κατασκευασθεί ο κόμβος του Νέδοντα στην περιοχή της Αγιάννας.
Στη συνέχεια, αναμένεται η έκδοση αποφάσεως του Εφετείου Καλαμάτας προς καθορισμό εύλογης αποζημίωσης για την κατάληψη και χρήση των ακινήτων στην περιοχή αυτή (άνω του 50% αυτών είναι διαθέσιμο ήδη κατόπιν επιτάξεως).
Η επιδιωκόμενη επιτάχυνση των εργασιών για την κατασκευή του περιφερειακού, όπου είναι εμφανής η πρόοδος όσον αφορά στη γέφυρα του Νέδοντα, θα εξαρτηθεί από το χρόνο εκδόσεως της αποφάσεως του Εφετείου και από το χρόνο εκδόσεως της αποφάσεως σχετικά με αγωγή του Δημοσίου για αποβολή ενός ιδιώτη (αρχική απαλλοτρίωση)».
Στ.Μ.