Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013 17:32

Ανήγγειλε ότι ο Αντ. Σαμαράς δεν θα επιτρέψει να μη γίνουν οι φυλακές στη Μεσσηνία!

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΓΕΛΗΣ
Στη λογική του λεγόμενου «Αρκαδικού λόμπι», που μονίμως στερεί από τη Μεσσηνία όσα δικαιούται προς όφελος της Αρκαδίας, μπήκε πάλι σήμερα ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, που υπαινίχθηκε ωστόσο ότι αυτή η φορά ο μεσσήνιος πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δεν θα επιτρέψει στους Αρκάδες να κερδίσουν τις φυλακές που δικαιούνται οι Μεσσήνιοι…

Ο Κώστας Μαργέλης, που έχει ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας χωρίς κομματικές στηρίξεις, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι φυλακές θα γίνουν στη Μεσσηνία, παρ’ ότι η γνωμοδοτική επιτροπή προτείνει ως καταλληλότερα, για την ίδρυση σοφρωνιστικού καταστήματος, οικόπεδα που βρίσκονται στο Νομό Αρκαδίας.
Ο υπερκομματικός Κώστας Μαργέλης υποστήριξε ότι έχει εμπιστοσύνη κυρίως στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος δεν θα αφήσει να αδικηθεί η Μεσσηνία, ενώ αναφέρθηκε και στις τοποθετήσεις που έχουν κάνει τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Δημοκρατική Αριστερά, υπέρ της δημιουργίας των φυλακών στη Μεσσηνία.
Σε ερώτηση του «Kalamata Journal», για το αν η δυναμικότητα του λεγόμενου «Αρκαδικού λόμπι» οφείλεται στην αδυναμία των πολιτικών της Μεσσηνίας, ο Κώστας Μαργέλης απάντησε ότι «οι Μεσσήνιοι πολιτικοί κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους».
Ειδικότερα, ο Κώστας Μαργέλης, είπε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι: «Η ΘΕΜΙΣ κατασκευαστική είχε ζητήσει από την Περιφέρεια Πελοποννήσου δύο εκπροσώπους της για τη συγκρότηση της επιτροπής καταλληλότητας για την εξεύρεση κατάλληλης θέσης για το Γενικό Κατάστημα Κράτησης Πελοποννήσου. Ως εκπρόσωποι της Περιφέρειας Πελοποννήσου στη επιτροπή αυτή ορίσθηκαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Φλώρος Σπύρος και η κ. Λαπαθιώτη Παναγιώτα.
Αντικείμενο της επιτροπής ήταν να επισκεφθεί όλα τα προταθέντα γήπεδα και να επιλέξει το καταλληλότερο.
Η εξέλιξη αυτή ήταν συνέχεια σχετικής απόφασης του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, η οποία είχε ληφθεί το Ιούνιο του έτους 2011, με την οποία είχε οριστεί η πρώτη επιτροπή εξεύρεσης γηπέδων για το Γενικό Κατάστημα Κράτησης Πελοποννήσου, στην οποία επιτροπή σημειωτέον η πλειοψηφία αποτελείτο από εκπροσώπους της Αρκαδίας.
Μίλησα και θα μιλάω συνέχεια για αρκαδικό λόμπυ, αρκαδικό λόμπυ που εμποδίζει να γίνουν πράγματα στη Μεσσηνία. Αυτό είναι μια γενικότερη πεποίθησή μου, ότι δηλαδή η Μεσσηνία, παρά τα προφανή πλεονεκτήματά της ήταν διαχρονικά ένας αδικημένος Νομός σε σχέση με την Αρκαδία. Θυμίζω ότι για πολλά χρόνια η Ελλάδα σταματούσε στην Τρίπολη.
Αλλά και στο θέμα του σωφρονιστικού καταστήματος το αρκαδικό λόμπυ ξαναχτύπησε, όπως τούτο προέκυπτε από τη σύνθεση της πρώτης επιτροπής που όρισε τότε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου. 8 μέλη ήταν από την Αρκαδία και 5 από τη Μεσσηνία. Θυμίζω ότι η Μεσσηνία ζητούσε τότε ισοτιμία και ισομέρεια και είχα ασκήσει και κριτική για τη σύνθεση της επιτροπής αυτής.
Έτσι λοιπόν, κλιμάκιο της Θέμιδος κατασκευαστικής, ήρθε στις 19.09.2012 στο Νομό μας και επισκέφθηκε τα προταθέντα γήπεδα στο Νομό Μεσσηνίας, ήτοι: στην περιοχή του Γαρδικίου, στην περιοχή του τοπικού διαμερίσματος Άρεως και δύο γήπεδα μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων Πλατέως – Αρφαρών – Αριοχωρίου, στη θέση «Ράχη» και ένα γήπεδο στην περιοχή Αριστομένη Μεσσηνίας. Απέμεινε σε εκκρεμότητα να ελεγχθεί ένα γήπεδο στην περιοχή του Δωρίου (Δήμος Οιχαλίας), το οποίο λογικά πρέπει να ελέγχθηκε αργότερα.
Προηγουμένως, η επιτροπή αυτή είχε ελέγξει αντίστοιχα γήπεδα στην περιοχή της Τρίπολης και εντός των επομένων ημερών θα επισκεπτόταν και γήπεδα της περιοχής της Μεγαλόπολης.
Οφείλω να σας ενημερώσω, ότι το κυριότερο κριτήριο χωροθέτησης του νέου καταστήματος κράτησης, πρέπει να είναι η δημιουργία ενός καταστήματος κράτησης στην ευρύτερη περιοχή της έδρας κάθε Εφετείου, σε προσπελάσιμη κατά το δυνατόν θέση, με στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση τόσο του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού της περιφέρειας, όσο και του καταστήματος κράτησης από τις υφιστάμενες τεχνικές και κοινωνικές υποδομές της περιοχής. Επίσης, κριτήριο αποτελεί, η, κατά το δυνατόν, αποδοχή της τοπικής κοινωνίας, όπως εκφράζεται από τους θεσμοθετημένους φορείς της.
Θα πρέπει να γίνουν απολύτως κατανοητά τα εξής:
Η Πελοπόννησος ως γνωστόν έχει σήμερα τέσσερα καταστήματα κράτησης, ένα στην περιοχή της Πάτρας (που υπάγεται στο Εφετείο Πατρών), ένα στην περιοχή της Τρίπολης και δύο στην περιοχή του Ναυπλίου (που και τα τρία αυτά υπάγονται στο Εφετείο Ναυπλίου).
Ως γνωστόν, στην πόλη της Καλαμάτας λειτουργεί μόνιμο Εφετείο από την 1-11-2004.
Η δημιουργία σύγχρονου καταστήματος κράτησης στην έδρα του Εφετείου Καλαμάτας ενδυναμώνει τη λειτουργία του ίδιου του Εφετείου, αλλά και η ύπαρξη και μόνο του Εφετείου Καλαμάτας οδηγεί στην επιτακτική ανάγκη για ίδρυση ενός σύγχρονου καταστήματος κράτησης στην περιφέρεια του.
Είναι λοιπόν αλληλένδετη και αλληλοσυμπληρωματική η ύπαρξη του Εφετείου Καλαμάτας και συγχρόνως ενός καταστήματος κράτησης στην έδρα του Εφετείου Καλαμάτας.
Είναι γνωστό ότι σύσσωμη η τοπική κοινωνία, το σύνολο των Δήμων της περιοχής, οι τοπικοί φορείς, οι επιστημονικοί σύλλογοι και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας όχι μόνο έχουν τοποθετηθεί θετικά στην προοπτική ανέγερσης ενός συγχρόνου καταστήματος κράτησης στα όρια της Περιφερειακής ενότητας Μεσσηνίας, αλλά θεωρείται από όλους και αναγκαία η λειτουργία του, σε συνάρτηση πάντα με τη λειτουργία του Εφετείου Καλαμάτας.
Είναι πέραν πάσης λογικής, να δημιουργηθεί νέο κατάστημα κράτησης στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, που υπάγεται στο Εφετείο Ναυπλίου, στα όρια του οποίου είναι εγκατεστημένα ήδη τρία σωφρονιστικά καταστήματα.
Δεν μπορεί να συνεχιστεί το καθεστώς να αδικείται κατά κανόνα η Μεσσηνία και όλα να γίνονται στην Αρκαδία.
Είναι παμμεσσηνιακό αίτημα να μην αδικηθεί, για άλλη μια φορά η Μεσσηνία, αλλά και το Εφετείο Καλαμάτας και να ωφεληθεί ξανά η Αρκαδία.
Ήδη η Νομαρχιακή Επιτροπή  του ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας με σχετική επιστολή της, που απέστειλε τον Αύγουστο 2011 στον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παπαϊωάννου, έχει ταχθεί υπέρ της ίδρυσης φυλακών στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
Η Δημοκρατική Αριστερά, προ έτους περίπου, με τον κ. Φώτη Κουβέλη και τον κ. Νίκο Τσούκαλη, έχουν καταθέσει ερώτηση στη Βουλή με την οποία υποστηρίζει την ίδρυση φυλακών στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
Είναι αυτονόητο ότι και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, διαχρονικά και αποφασιστικά, στηρίζει σε όλες τις ευκαιρίες και σε όλους τους τόνους το παμμεσηνιακό αίτημα, ότι το σωφρονιστικό κατάστημα πρέπει να γίνει στον τόπο που επιτάσσει η λογική, δηλαδή εντός των ορίων του Εφετείου Καλαμάτας.
Είναι γεγονός ότι σύμφωνα με πληροφορίες μου η επιτροπή καταλληλότητας φαίνεται να έχει καταλήξει και στις τρεις πρώτες  θέσεις είναι θέσεις που βρίσκονται στην Αρκαδία και ακολουθούν οι υπόλοιπες έξι θέσεις που έχουν προταθεί από τη Μεσσηνία.
Αυτό καταρχήν δε σημαίνει απολύτως τίποτα.
Η απόφαση για την επιλογή της θέσεως σε κάθε περίπτωση θα είναι πολιτική.
Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη τόσο στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και κυρίως στον πρωθυπουργό της χώρας μας, τον Μεσσήνιο Πρωθυπουργό, τον Αντώνη Σαμαρά.
Μία εκ των πολλών μαχών φαίνεται να έχει προς το παρόν χαθεί, πλην όμως σας διαβεβαιώ ότι τον πόλεμο τελικά θα τον κερδίσει η Μεσσηνία, θα τον κερδίσει το Εφετείο Καλαμάτας.
Θα γίνει αυτό που επιτάσσει η λογική. Το νέο σωφρονιστικό κατάστημα ανήκει εντός των διοικητικών ορίων του Εφετείου Καλαμάτας».