Τρίτη, 30 Ιουλίου 2013 10:31

Έγκλημα στο φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά της Βέργας

ΔΗΜΑΡ ΓΙΑ ΜΠΑΖΩΜΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ
Και στη Βουλή πήγε, από τη Δημοκρατική Αριστερά, το μεγάλο θέμα της καταστροφής πολύ παλιών μονοπατιών και πετραλώνων στη Βέργα της Καλαμάτας. Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ μιλούν για παρελκυστική τακτική από την πλευρά του Δήμου Καλαμάτας και υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού…

Ειδικότερα, οι ερωτώντες βουλευτές Γρηγόρης Ψαριανός και Νίκη Φούντα μιλούν για έγκλημα σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο έχει ξεκινήσει εδώ και δέκα χρόνια. Η ερώτησή τους απευθύνεται στους υπουργούς Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Εσωτερικών και έχει ως εξής:
«Στην Καλαμάτα, Δημοτικό Διαμέρισμα Βέργας, εδώ και 10 χρόνια συντελείται σταδιακά και συστηματικά ένα έγκλημα σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με την καταστροφή πολλών παραδοσιακών πετραλώνων (ηλικίας άνω των 100 και πιθανόν άνω των 200 ετών) και αντίστοιχης ηλικίας ιστορικών καλντεριμιών, με αυθαίρετο μπάζωμα δημόσιων μονοπατιών και παραδοσιακών πετραλώνων αλλά και καταπάτηση τμημάτων δημοτικού δρόμου - μονοπατιού,  χωματουργικές και οικοδομικές εργασίες χωρίς τις προβλεπόμενες άδειες.
Αυτές οι αυθαιρεσίες, καταπατήσεις και καταστροφές άρχισαν περί το 2002 κατά το πέρασμα σωληνώσεων ύδρευσης παράλληλα προς το παλαιό κοινοτικό μονοπάτι - καλντερίμι, συνεχίστηκαν στα χρόνια 2006 - 2008 κατά την κατασκευή ιδιωτικών κατοικιών από εργολάβο και εντάθηκαν πρόσφατα κατά τον Νοέμβριο 2012, όταν μπαζώθηκε αυθαίρετα μεγάλο μήκος του παλαιού κοινοτικού μονοπατιού και μερικά από τα απομένοντα αρχαία αλώνια με 3.850 τόνους μπάζα, καθιστώντας επί 8 μήνες τώρα αδιάβατο τον κοινοτικό δρόμο και αποκλείοντας την κανονική κυκλοφορία ανθρώπων και ζώων.
Ήδη από τις οικοδομικές εργασίες των εμπλεκομένων στα ανωτέρω, το 2006 - 2008 έγινε αυθαίρετο μπάζωμα τμήματος του παλαιού μονοπατιού που χωρίζει δύο αγροτεμάχια. Σε πρόσφατη (2012) οικοδομική άδεια τους εμφανίζεται το μπαζωμένο τμήμα του μονοπατιού καθώς και το μισό πλάτος του δημοτικού δρόμου της Κάτω Βέργας (οδός Ευαγγελιστρίας) ως να ανήκουν στις ιδιοκτησίας τους, που κατ' αυτό τον τρόπο “καθίστανται” άρτιο & οικοδομήσιμο οικόπεδο.\
Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες δημοτών, δημοσιεύματα του τύπου, αλλά και επιστολές των Υπ. Πολιτισμού και Περιβάλλοντος για τη συντελούμενη επί δεκαετία συστηματική καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και των εκεί αρχαιοτήτων, ο Δήμος Καλαμάτας αλλά και Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, λειτουργούν παρελκυστικά και δεν αντιμετωπίζουν αυτό το χρόνιο πρόβλημα.
Επισημαίνεται ότι αν κατ' αυτό τον τρόπο “νομιμοποιηθούν” οι καταστροφές και καταπατήσεις  σε παραδοσιακά Αλώνια και Καλντερίμια και σε δημόσιους/κοινόχρηστους χώρους, αυτό θα αποτελέσει σήμα και κίνητρο επανάληψης από καιροφυλακτούντες επίδοξους καταπατητές σε όλη την περιοχή Κάτω και Άνω Βέργας.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  • Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε να αποτρέψουν οι αρμόδιες υπηρεσίες τους την καταπάτηση και αλλοίωση μνημείων στην περιοχή (πετράλωνα – καλντερίμια) αλλά και δημοτικών – δημόσιων χώρων (κοινόχρηστα μονοπάτια – δρόμοι);
  • Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβούν ώστε να αποκατασταθεί το τοπίο αλλά και τα μνημεία της περιοχής από την περιβαλλοντική επιβάρυνση μετά την αλόγιστη και αυθαίρετη εναπόθεση μπάζων;».