Τρίτη, 13 Αυγούστου 2013 16:28

Και τα ανταποδοτικά έσοδα αλλά και η κρατική επιχορήγηση στη μαύρη τρύπα των σκουπιδιών

ΒΑΡΕΛΙ ΔΙΧΩΣ ΠΑΤΟ
Με αμφίβολης νομιμότητας διαδικασίες, οι οποίες μάλιστα υπονομεύουν την οικονομική λειτουργία του Δήμου Καλαμάτας, επιχειρείται να καλυφθεί το κόστος απομάκρυνσης των σκουπιδιών. Ποσό 400.000 ευρώ, που προορίζεται για άλλες ανάγκες, προκαταβάλλεται στο Δήμο με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών…

Νωρίτερα αναρτήθηκε στο «Διαύγεια» η απόφαση του υπουργού, Γιάννη Μιχελάκη, για τη «χορήγηση προκαταβολής ποσού 400.000 ευρώ στο Δήμο Καλαμάτας του Νομού Μεσσηνίας, έναντι των εσόδων που δικαιούται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους».
Στην απόφαση σημειώνεται ότι τα χρήματα αυτά αποτελούν έσοδο της κατηγορίας του προϋπολογισμού του Δήμου «Τακτικά Έσοδα από επιχορηγήσεις για λειτουργικές δαπάνες». Ωστόσο, το κόστος της διαχείρισης και απομάκρυνσης των σκουπιδιών δεν μπορεί να καλυφθεί από άλλους κωδικούς του προϋπολογισμού πέραν των ανταποδοτικών. Δεν επιτρέπει ο νόμος με έσοδα για λειτουργικές δαπάνες να καλύπτεται το κόστος ανταποδοτικών υπηρεσιών.
Πέραν αυτού, πώς θα καλύψει μελλοντικά ο Δήμος τις λειτουργικές του δαπάνες, όταν τα λεφτά για αυτές τις υποχρεώσεις τα ξοδέψει τώρα για την απομάκρυνση των σκουπιδιών;
Επίσης σήμερα, κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας υποστήριξε ότι πάσχει από νομιμότητα η απόφαση του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, που ανέθεσε εκ νέου στον εργολάβο που απομακρύνει τα σκουπίδια να συνεχίσει αυτό το έργο.
Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Δημήτρης Φαββατάς, υποστήριξε ότι ενώ ο Δήμος είχε στο Ταμείο του για την απομάκρυνση των σκουπιδιών μόλις 4.500 ευρώ περίπου, η σύμβαση που υπέγραψε ο δήμαρχος έχει ύψος 100.000 ευρώ!
Οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, απάντησαν ότι πρόκειται περισσότερο για τυπικό θέμα, δεδομένου ότι είχαν δοθεί οι διαβεβαιώσεις του υπουργείου Εσωτερικών ότι θα έρθουν και άλλα χρήματα.
Επίσης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Θόδωρος Μπρεδήμας, υποστήριξε ότι η σύμβαση δεν είναι νόμιμη, γιατί δεν αναφέρει που πάνε τα σκουπίδια και ως εκ τούτου υπάρχει παράβαση του κώδικα φορολογικών στοιχείων. Πρόσθεσε όμως ότι υπάρχει και ηθικό θέμα, δεδομένου ότι ο εργολάβος φέρεται να έχει λειτουργήσει με «γκανγκστερικές μεθόδους», όπως είπε χαρακτηριστικά, σε ορισμένες περιπτώσεις. Υπογράμμισε τέλος ότι «δεν δεχόμαστε να πάμε συγκατηγορούμενοί σας, γιατί μια μέρα θα πάτε εσείς γι’ αυτό το θέμα».
Ο αρμόδιος για την καθαριότητα αντιδήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος, επανέλαβε πάντως ότι ο εργολάβος μεταφέρει τα σκουπίδια σε νόμιμους χώρους και πως υπάρχουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ενώ αναφερόμενος στις παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης τόνισε ότι η δημοτική αρχή αναγκάζεται να χειρίζεται αυτό το ζήτημα με μεγάλη πίεση, δεδομένου ότι υπάρχει και ο κίνδυνος να μείνουν τα σκουπίδια αμάζευτα καλοκαιριάτικα.
Σε ό,τι αφορά και πάλι την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών για την προκαταβολή των 400.000 ευρώ, σε αυτή σημειώνονται τα εξής: «Χορηγούμε στο Δήμο Καλαμάτας του Νομού Μεσσηνίας, ποσό 400.000,00 ευρώ ως προκαταβολή, έναντι των εσόδων που δικαιούται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, με χρέωση του λογαριασμού του Υπουργείου που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπό τον τίτλο «Κάλυψη πάσης φύσεως αναγκών Ο.Τ.Α.», για την αντιμετώπιση επιτακτικών αναγκών.
Το ανωτέρω ποσό αποτελεί έσοδο του Κ.Α. 0611 του προϋπολογισμού εσόδων οικονομικού έτους 2013 του Δήμου και της κατηγορίας εσόδων «Τακτικά Έσοδα από επιχορηγήσεις για λειτουργικές δαπάνες» και θα συμψηφισθεί στο σύνολο του ποσού που δικαιούται ο Δήμος αυτός από τον ανωτέρω λογαριασμό».
Στ.Μ.