Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013 16:28

Προς διάλυση όλο το σύστημα κυκλοφορίας στο κέντρο της Καλαμάτας!

Προς διάλυση όλο το σύστημα κυκλοφορίας στο κέντρο της Καλαμάτας!

ΑΜΦΙΔΡΟΜΗ ΚΙΝΗΣΗ ΒΑΣ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Και εκεί που η Αριστομένους προοριζόταν να λειτουργήσει ως δρόμος ήπιας κυκλοφορίας, γι’ αυτό άλλωστε το πλάτος της έχει μειωθεί στο μισό, έρχεται η δημοτική αρχή Καλαμάτας να της δώσει πρόσθετο κυκλοφοριακό φόρτο και επιπλέον να διαλύσει ολόκληρο το σύστημα κατανομής της κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης. Όλα αυτά με το άνοιγμα της Βασιλέως Γεωργίου για την αμφίδρομη κίνηση…

Ενώ στα γραφεία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Καλαμάτας υπάρχει, εδώ και τρία χρόνια, μια καινούργια κυκλοφοριακή μελέτη, η οποία ουδέποτε έχει παρουσιαστεί, η δημοτική αρχή συνεχίζει τις αποσπασματικές παρεμβάσεις που τελικά δεν λύνουν κανένα πρόβλημα, αν δεν δημιουργούν περισσότερα.
Έτσι λοιπόν ανακοινώθηκε προχθές από το Δήμο Καλαμάτας ότι «θετική είναι η κατεύθυνση σχετικά με την αμφίδρομη κίνηση στην οδό Βασιλέως Γεωργίου, από την οδό Αριστομένους μέχρι την οδό Φαρών. Για την εκπόνηση σχετικής μελέτης γίνονται μετρήσεις και ο μελετητής πρόκειται να παραδώσει τις προτάσεις του στο προσεχές διάστημα».
Είναι βέβαιο ότι το άνοιγμα της Βασιλέως Γεωργίου θα καταστρέψει το σύστημα κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης, αφού θα φορτωθεί με επιπλέον κίνηση η Αριστομένους. Η αμφίδρομη κίνηση της Βασιλέως Γεωργίου θα ακυρώσει τη χρησιμότητα του δακτυλίου Αρτέμιδος, Κωστή Παλαμά, Ύδρας, Ξενοφώντος, Βασιλίσσης Όλγας και πλέον οι οδηγοί για τη νοτιοανατολική κίνησή τους θα χρησιμοποιούν την Αριστομένους.
Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του αείμνηστου πολεοδόμου, Γρηγόρη Διαμαντόπουλου, σε βιβλίο που εκδόθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, για την πολεοδομία και την ανάπτυξη της πόλης: «Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της κεντρικής περιοχής βοήθησαν σημαντικά στην ορθολογικότερη κατανομή της κυκλοφορίας πάνω στο αρτηριακό δίκτυο και τη δυναμική διορθωτική παρέμβαση στη σχεδόν μονοσήμαντη χρησιμοποίηση της οδού Αριστομένους για τις μετακινήσεις με κατεύθυνση νοτιοδυτική/βορειοδυτική και Βορρά/Νότου. Το κυριότερο στοιχείο αυτής της νέας κυκλοφοριακής ρύθμισης ήταν η δημιουργία ενός ζεύγους από μονοδρομημένους ομόκεντρους δακτύλιους γύρω από την περιοχή του κέντρου, που διευκολύνουν την εξυπηρέτηση των διαμετρικών και διαμπερών μετακινήσεων, χωρίς φόρτιση του κρίσιμου κεντρικού πυρήνα της πόλης».
Όλα αυτά λοιπόν ακυρώνονται και η Αριστομένους, ο δρόμος λοιπόν που τα τελευταία χρόνια έχει δει το πλάτος του να μειώνεται στο μισό, θα κληθεί σύντομα, εφόσον εφαρμοστεί ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής, να εξυπηρετεί πολύ μεγαλύτερη κίνηση. Και εύλογα αναρωτιέται κανείς για το πόσο σοβαρός και υπεύθυνος είναι ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής, όταν αρχικά ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, μιλούσε για διάνοιξη της Αριστομένους στο Πάρκο μέχρι το λιμάνι, στη συνέχεια ο σχεδιασμός αυτός μπήκε στο ράφι και πεζοδρομήθηκε τμήμα της Αριστομένους, ενώ το υπόλοιπο κομμάτι της έχασε το μισό της πλάτος με το μεγάλωμα των πεζοδρομίων, ενώ τώρα προέκυψε το ζήτημα της αμφίδρομης κίνησης της Βασιλέως Γεωργίου.
Πάντως στη δημοτική αρχή το θέμα αυτό φαίνεται να έχει κλειδώσει, αφού στην προχθεσινή ανακοίνωση του Δήμου υπάρχουν και λεπτομέρειες για τις εργασίες που θα χρειαστεί να γίνουν και συγκεκριμένα γράφονται τα εξής: «Για την υλοποίηση της αμφίδρομης κίνησης στην οδό Βασιλέως Γεωργίου, από την Αριστομένους μέχρι τη Φαρών, πρέπει να αφαιρεθούν κράσπεδα που προεξέχουν σε ορισμένα σημεία και να διαστρωθούν ταπητίδια. Η αμφίδρομη κίνηση στην οδό Βασιλέως Γεωργίου θα δώσει και τη δυνατότητα ριζικής ανακατασκευής της οδού Βασιλίσσης Όλγας, έργου που πρόκειται να εκτελεσθεί στις αρχές του φθινοπώρου».
Στ.Μ.