Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2013 03:45

Συνέπεια στην πληρωμή των λογαριασμών ζητάει η ΔΕΥΑΚ ώστε να υπάρχουν λεφτά για τα έργα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Α. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ
Μια παρουσίαση των μεγάλων έργων που ξεκινούν μέσα στο Σεπτέμβρη από τη ΔΕΥΑΚ έκανε ο πρόεδρός της, Ανδρέας Καραγιάννης. Έργα που, όπως τόνισε, δεν χρηματοδοτούνται στο σύνολό τους από τα ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά βάζει και η επιχείρηση δικά της χρήματα. Τόνισε όμως ότι για να έχει η ΔΕΥΑΚ χρήματα και να προχωρούν τα έργα πρέπει και οι καταναλωτές να πληρώνουν τακτικά τους λογαριασμούς τους…

Ο κ. Καραγιάννης σημείωσε ότι μέσα στο Σεπτέμβρη αναμένεται να ξεκινήσει το έργο της αντικατάστασης αμιαντοσωλήνων από το δίκτυο ύδρευσης της Καλαμάτας. Το συνολικό μήκος των σωλήνων που θα αντικατασταθεί φτάνει τα 57 χιλιόμετρα (ένα τμήμα είναι και παλιοί σωλήνες PVC). Ο προϋπολογισμός είναι 5.780.000 ευρώ, εκ των οποίων η ΔΕΥΑΚ θα βάλει τα 764.000 ευρώ. Υπάρχει προσωρινός ανάδοχος του έργου, που είναι η κοινοπραξία «Άνοδος ΑΤΕ, Αντώνιος Γεωργίου Ασκούνης», η οποία έχει προσφέρει έκπτωση ύψους 38,6%.
Επίσης μέσα στο Σεπτέμβρη αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την αναβάθμιση και επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού, προϋπολογισμού 5.245.000 ευρώ, εκ των οποίων η ΔΕΥΑΚ θα βάλει τα 413.000 ευρώ. Το έργο γίνεται με το σύστημα μελέτη-κατασκευή και ανάδοχος είναι η «Μεσόγειος Α.Ε.», που έχει ήδη παραδώσει το σύνολο σχεδόν των μελετών εφαρμογής.
Με την ευκαιρία ο κ. Καραγιάννης ανακοίνωσε ότι ετοιμάστηκε η μελέτη για την επέκταση του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων μέχρι τη Θουρία και τα Λαίικα. Θα υποβληθεί αίτημα χρηματοδότησης ύψους 2.750.000 ευρώ στο υπουργείο Περιβάλλοντος και το τομεακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.
Ακόμη επεσήμανε ότι η ΔΕΥΑΚ βρίσκεται στην αναμονή προκειμένου να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ του υπουργείου Περιβάλλοντος και το έργο της επεξεργασίας της λυματολάσπης, προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ και δήμαρχος του πρώην Δήμου Αρφαρών αναφέρθηκε σε σειρά ακόμη έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί και αφορούν κυρίως έργα ύδρευσης και αποχέτευσης στις Δημοτικές Ενότητες. Επίσης σημείωσε ότι ολοκληρώθηκε το έργο στο μεγάλο αντλιοστάσιο της αποχέτευσης στην εκβολή του Νέδοντα, το οποίο διαβεβαίωσε ότι λειτουργεί αποτελεσματικά.
Όπως τόνισε ο κ. Καραγιάννης, μόνο για το 2013 η ΔΕΥΑΚ πρέπει να διαθέσει από ίδιους πόρους για τα έργα που εκτελούνται ποσό 1.400.000 ευρώ. Υπογράμμισε λοιπόν ότι για να έχει η ΔΕΥΑΚ να δώσει τα χρήματα αυτά είναι απαραίτητο να δείχνουν συνέπεια οι καταναλωτές στην πληρωμή των λογαριασμών. Διαφορετικά, σημείωσε, μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στην πορεία των έργων.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ανέφερε ότι δεν υπάρχει σοβαρή διαφοροποίηση του ποσοστού των καταναλωτών που αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς. Διαβεβαίωσε ότι η ΔΕΥΑΚ δείχνει κατανόηση όπου διαπιστώνεται αδυναμία των καταναλωτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, πρόσθεσε όμως ότι υπάρχουν ορισμένοι που δεν πληρώνουν εκ συστήματος και για το λόγο αυτό η Επιχείρηση προβαίνει σε διακοπές υδροδότησης και αφαίρεση υδρομέτρων. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, όταν υπάρχουν λογαριασμοί απλήρωτοι άνω των 130 ευρώ τότε το νερό πρέπει να κόβεται.
Στ.Μ.