Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2013 03:38

Στην πρώτη συνεδρίαση και στο άψε-σβήσε εγκρίθηκε η μελέτη ανάπλασης του προλιμένα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Από το ένα άκρο στο άλλο… Εκεί που το κρατικό Λιμενικό Ταμείο «ψείριζε» επί μήνες τη μελέτη για τον προλιμένα και ουσιαστικά εμπόδιζε την προώθησή της, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας, που ενεργοποιήθηκε την Παρασκευή και χθες πραγματοποίησε την πρώτη του συνεδρίαση, την ενέκρινε μέσα σε λίγα λεπτά…

Η μελέτη αφορά την περιοχή από τον Ναυτικό Όμιλο μέχρι του Κοιλάκου και η έγκρισή της ήταν επείγον θέμα, δεδομένου ότι η δημοτική αρχή Καλαμάτας φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει κυβερνητική δέσμευση για τη χρηματοδοτήση του έργου. Όμως προκαλεί εντύπωση το ότι τα μέλη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, που στο σύνολό τους σχεδόν δεν έχουν καταπιαστεί στο παρελθόν με ζητήματα διαχείρισης του λιμανιού και δεν έχουν γνώση αυτών των θεμάτων, έκλεισαν αυτό το θέμα από την πρώτη τους συνεδρίαση.
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, που κάλεσε τα μέλη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου να έχουν ως πρώτο μέλημα την εφαρμογή της νομιμότητας. Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι οι επαγγελματίες που εκμεταλλεύονται κοινόχρηστους χώρους στη ζώνη ευθύνης του Λιμενικού Ταμείου επιβάλλεται να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, γιατί, όπως σημείωσε, «ελάχιστοι επαγγελματίες στην παραθαλάσσια ζώνη πληρώνουν τα τέλη για το χρησιμοποιούμενο χώρο».
Επίσης σημείωσε ότι μέσα στο Σεπτέμβριο θα ληφθούν αποφάσεις για τη δημιουργία υδατοδρομίου στην Καλαμάτα, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον από εταιρίες, ενώ θα γίνουν ενέργειες για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, σύμφωνα με όσα περιγράφονται στο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό.
Κατά τα άλλα ο κ. Νίκας δήλωσε ικανοποιημένος αλλά και συγκινημένος για το γεγονός ότι μια προσπάθεια δεκαετιών έκλεισε θετικά για το Δήμο, έγινε δηλαδή το Λιμενικό Ταμείο Δημοτικό. Όπως τόνισε, μεγάλη ήταν η συμβολή για αυτή την εξέλιξη του πρώην υπουργού Ναυτιλίας και νυν Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, όπως και του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου, Κώστα Μουτζούρη αλλά και του γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μανώλη Αγγελάκα. Επιπροσθέτως ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, που τον είχε συνοδεύσει στις συναντήσεις του με τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη για το θέμα του λιμανιού.