Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2013 18:37

Άνοιξε ξανά το θέμα για εκλογή δημάρχων από χωριστό ψηφοδέλτιο

ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΣ Ο Π. ΝΙΚΑΣ
Παρά τις αντιρρήσεις του ΠΑΣΟΚ και των δημάρχων, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος στην αυτοδιοίκηση και την εκλογή δημάρχων και δημοτικών συμβούλων από δύο χωριστά ψηφοδέλτια. Ο δήμαρχος Καλαμάτας και….

…πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, απέφυγε σήμερα να κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά. Δεν είχε άλλωστε ενημερωθεί για τις σημερινές εξελίξεις νωρίς το μεσημέρι που τον ρωτήσαμε. Πάντως ο κ. Νίκας έδειξε να επιμένει ότι τίποτα ακόμη δεν είναι οριστικό και αντίθετα σημείωσε ότι η πολιτική ρευστότητα είναι μεγάλη και κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για τις εξελίξεις. Επισημαίνεται ότι πριν λίγους μήνες, που το ίδιο θέμα είχε ανοίξει και πάλι, ο δήμαρχος Καλαμάτας είχε κρατήσει ιδιαίτερα επιφυλακτική στάση.
Ωστόσο, σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, επιβεβαίωσε ότι θα αλλάξει το εκλογικό σύστημα, σημειώνοντας: «Είναι σκέψεις του πρωθυπουργού, τις οποίες επεξεργαζόμαστε προκειμένου στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές οι πολίτες να μπορούν να επιλέξουν δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους που επιθυμούν εκτός κομματικών πλαισίων, με απλή αναλογική». Ειδικά για τους δημοτικούς συμβούλους ανέφερε ότι «οι δημότες θα μπορούν να ψηφίσουν υποψηφίους που τους θεωρούν άξιους και ικανούς από διαφορετικούς συνδυασμούς. Δηλαδή για πρώτη φορά δεν θα είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν πρόσωπα από μία μόνο παράταξη».
Σύμφωνα με όσα έχουν καταγραφεί σε δημοσιεύματα εφημερίδων του κέντρου, οι δήμαρχοι θα είναι υποψήφιοι σε χωριστό ψηφοδέλτιο και θα εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει το υψηλότερο ποσοστό, εφόσον αυτό ξεπερνάει το 42%, διαφορετικά θα ακολουθεί δεύτερος γύρος με τους δύο πρώτους. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα εκλέγονται δημοτικοί σύμβουλοι εφόσον έχουν συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 5%. Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή, με αναλογικό σύστημα.
Στ.Μ.