Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013 18:18

Προβληματική ακόμη και η διατροφή των ασθενών στο Νοσοκομείο

Προβληματική ακόμη και η διατροφή των ασθενών στο Νοσοκομείο

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Θ. ΠΕΤΡΑΚΟΥ
Για σειρά σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο της Καλαμάτας, ενημερώθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος, από τους εκπροσώπους των Σωματείων ειδικευμένων ιατρών και εργαζομένων, κατά την περιοδεία που πραγματοποίησε το πρωί στο Νοσοκομείο…

Ο βουλευτής, συνοδευόμενος από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε με τον πρόεδρο, τη γραμματέα και τον ταμία του Συλλόγου Ειδικευμένων Γιατρών του ΕΣΥ Μεσσηνίας, καθώς και με τη γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, «ιδιαίτερα τόνισαν την έλλειψη ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, τις ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά ακόμη και την υποβάθμιση της διατροφής των ασθενών λόγω της σοβαρής μείωσης των δαπανών για την Υγεία. Συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι των συλλόγων ανέφεραν: Tην υποστελέχωση σε νοσηλευτικό προσωπικό. Πάνω από 35% ελλείψεις στις οργανικές θέσεις του ιατρικού προσωπικού. Ελλείψεις σε διοικητικό προσωπικό. Σοβαρές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά και δυσκαμψία στην προμήθεια υλικών μικρού κόστους που όμως είναι απαραίτητα για την λειτουργία μηχανημάτων. Η γραφειοκρατία έχει πολλαπλασιαστεί. Οι ώρες εργασίας των γιατρών πολλές φορές ξεπερνούν τις 100 ώρες/εβδομάδα όταν ο νόμος προβλέπει ως ανώτερο όριο τις 48 ώρες/εβδομάδα. Μεγάλη αύξηση των περιστατικών επιδείνωσης της υγείας ασθενών λόγω μη λήψης των φαρμάκων που προβλέπονται επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα να τα προμηθευτούν. Σοβαρά προβλήματα στην φύλαξη του νοσοκομείου καθώς είναι «ξέφραγο αμπέλι» και παρατηρούνται φθορές κλοπές ακόμη και βιαιοπραγίες εναντίον του προσωπικού.
Πρόβλημα υπάρχει και στη διακομιδή των ασθενών καθώς οι δύο σύγχρονες μονάδες που υπήρχαν βρίσκονται στο συνεργείο με βλάβη από τον περασμένο Ιούνιο! Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) δεν τηρείται κανένας κανονισμός ασφάλειας της ισχύουσας νομοθεσίας. Επικίνδυνη χαρακτηρίζεται η κατάσταση από πλευράς στελέχωση και στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τόνισαν την κρισιμότητα της κατάστασης σε ελλείψεις όσον αφορά τους αναισθησιολόγους, την έλλειψη γαστρεντερολόγου και τις ελλείψεις σε παιδίατρους αλλά και την οριακή λειτουργία της ΜΕΘ. Ιδιαίτερα οι αναισθησιολόγοι από τον Ιούλιο δεν μπορούν, για λόγους ασφαλείας, να παρέχουν υπηρεσίες με αποτέλεσμα τα τακτικά χειρουργεία να αναβάλλονται. Η έλλειψη γαστρεντερολόγου αναγκάζει τους ασθενής να καλούν ιδιώτες γιατρούς και να επιβαρύνονται σημαντικά ποσά. Οι θέσεις του γαστρεντερολόγου και του παιδίατρου, παρόλο που προκηρύσσονται για πρόσληψη επικουρικού γιατρού κάθε χρόνο, δεν καλύπτονται επειδή ο μισθός του επικουρικού γιατρού είναι πολύ χαμηλός. Δυστυχώς για όλους τους νέους γιατρούς πρώτη προτεραιότητα είναι η φυγή στο εξωτερικό.
Όλα τα παραπάνω έχουν ως συνέπεια την δυσκολία κατάρτισης προγράμματος λειτουργίας του νοσοκομείου, την οφειλή μεγάλου αριθμού ρεπό στους εργαζόμενους, μη χορήγηση κανονικών αδειών και φυσικά την εξουθένωση του προσωπικού».
Ο βουλευτής, από την πλευρά του, δήλωσε ότι «οι μνημονιακές πολιτικές έχουν αυτά τα τραγικά αποτελέσματα και ότι αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική η κατάσταση θα είναι ακόμη χειρότερη. Τόνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι να απαξιώνει τις δημόσιες δομές Υγείας, όπως π.χ. το νοσοκομείο Κυπαρισσίας, και στη συνέχεια να τα κλείσει ή να τα υποβαθμίσει σε Κέντρα Υγείας.  Επίσης ανέφερε ότι οποιαδήποτε χρηματοδότηση υπάρχει εκτός ΕΣΠΑ έχει περικοπεί δραστικά. Επιπρόσθετα υπογράμμισε την ανάγκη αύξηση των κονδυλίων για την υγεία και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων και να σταματήσει η επικοινωνιακή πολιτική για το δήθεν ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη κάλυψη των κενών θέσεων με επικουρικούς - συμβασιούχους γιατρούς. Δεσμεύτηκε ότι θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για να δοθεί λύση στα μείζονα  προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Καλαμάτας. Τέλος εξέφρασε την συμπαράστασή του στους απεργιακούς αγώνες που ξεκινάνε οι νοσοκομειακοί γιατροί και όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας και τόνισε ότι η λύση βρίσκεται στους συντονισμένους μαζικούς ενωτικούς αγώνες για την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και της μνημονιακής πολιτικής της».