Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2013 17:40

Πρωταπριλιά το Πρωτοδικείο για τις νέες αναγκαστικές απαλλοτριώσεις

Πρωταπριλιά το Πρωτοδικείο για τις νέες αναγκαστικές απαλλοτριώσεις

ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Για την πρωταπριλιά του 2014 αναβλήθηκε η υπόθεση νέων αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ακινήτων, οι οποίες συνδέονται με την περιμετρική οδό Καλαμάτας. Υπόθεση που λίμναζε για λόγους αδιευκρίνιστους από τις αρχές του 2009…!

Σήμερα το πρωί επρόκειτο να συζητηθεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου κατά 177 ιδιοκτησιών, που πρόκειται να απαλλοτριωθούν για να κατασκευαστούν έργα που σύμφωνα με το Ελληνικό Δημόσιο συνδέονται με την περιμετρική οδό.
Όμως η αποχή των δικηγόρων, που σήμερα ξεκίνησαν 48ωρη κινητοποίηση κατά νέων μέτρων που τους θίγουν, είχε ως αποτέλεσμα να αναβληθεί η υπόθεση για την 1η Απριλίου 2014.
Οι συγκεκριμένες νέες αναγκαστικές απαλλοτριώσεις αποφασίστηκε να γίνουν μετά τις αλλαγές στην περιμετρική οδό. Οι πιο σημαντικές αλλαγές είναι η μετακίνηση του κόμβου του Νέδοντα περίπου 400 μέτρα δυτικότερα, στο ρέμα Ανδριαννού, αν και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ορίζει ότι ο κόμβος θα βρίσκεται στην όχθη του Νέδοντα, καθώς και η κατασκευή συνδετήριων κλάδων του κόμβου που πάει στο ρέμα Ανδριαννού με την Αρτέμιδος.
Η συγκεκριμένη υπόθεση φανερώνει το πόσο απελπιστικά αργό είναι σε ορισμένες περιπτώσεις το Ελληνικό Δημόσιο αλλά και πόσο πρόχειρο, δαπανηρό και όχι μόνο…
Η απόφαση για τις συγκεκριμένες αλλαγές στην περιμετρική οδό Καλαμάτας λήφθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2009, από τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργο Σουφλιά. Έχουν περάσει δηλαδή 4,5 χρόνια και οι απαλλοτριώσεις ακόμη δεν έχουν γίνει. Και γι’ αυτό δεν μπορεί να ευθύνονται οι δικηγόροι που έκαναν σήμερα αποχή… Είναι δε εντυπωσιακό το γεγονός ότι από την απόφαση του Γ. Σουφλιά για τις αλλαγές αυτές πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια μέχρι να δημοσιοποιηθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων (11/1/2011). Και μάλιστα την υπουργική αυτή απόφαση υπογράφει, ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, η Κατερίνα Μπατζελή, η οποία όμως είχε παραιτηθεί σχεδόν τέσσερις μήνες πριν (7 Σεπτεμβρίου 2010) και στη θέση της είχε πάει ο Κώστας Σκανδαλίδης! Το λάθος αυτό διορθώθηκε 2,5 χρόνια μετά, ύστερα από τη σχετική αποκάλυψη του «Kalamata Journal», με μια «ορθή επανάληψη»… Οι καθυστερήσεις όμως από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου δεν σταματούν εδώ. Ενώ η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων δημοσιοποιήθηκε στις 11/1/2011, η απόφαση για τις νέες αναγκαστικές απαλλοτριώσεις δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 8 Νοεμβρίου 2012, σχεδόν δύο χρόνια μετά!
Όλες αυτές οι καθυστερήσεις, για τις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει δώσει κάποια εξήγηση, μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ δαπανηρές συνέπειες, σε βάρος του κράτους. Το οποίο κράτος έχει ήδη απαλλοτριώσει τις αναγκαίες εκτάσεις προκειμένου να γίνει το έργο όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά, δηλαδή με τον κόμβο στο Νέδοντα και τους συνδετήριους κλάδους κοντά στη γέφυρα. Έργο που τώρα θα ήταν έτοιμο…
Στ.Μ.