Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013 18:23

Είχαν μετατρέψει ένα εξαιρετικό και πανάκριβο πιάνο σε μπάρα, τραπεζαρία, μπαγκαζιέρα…

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Το εξαιρετικό πιάνο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας δεν άντεξε. Άλλοι το χρησιμοποιούσαν ως μπάρα για να αφήνουν τους καφέδες τους, άλλοι ως τραπέζι για το φαγητό τους, άλλοι το έσερναν από εδώ και άλλοι από εκεί, βαρώντας το σε διάφορα σημεία…

Το πιάνο, της γνωστής μάρκας Steinway & Sons, αξίας ίσως και άνω των 100.000 ευρώ, δεν άντεξε αυτή τη συμπεριφορά. Χρειάστηκε επισκευή, την οποία έκανε στο εργαστήριό του στην Αθήνα ένας εξειδικευμένος τεχνίτης, ο Αντώνης Κ. Μαλάμης.
Είναι χαρακτηριστική η έκθεση που είχε συντάξει ο χορδιστής προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις: «Το Steinway & Sons του Πνευματικού Κέντρου (αρ. 492429) έχει κακοποιηθεί με τους εξής τρόπους: (1) Στον χώρο φύλαξής του χρησιμοποιείται σαν μια μεγάλη επιφάνεια, όπου οι εκάστοτε θίασοι ακουμπάνε κάθε λογής αντικείμενο (καφέδες, νερά, φαγητά, κομμάτια σκηνικών, μικροαντικείμενα, κλπ) χωρίς το πιάνο να είναι προστατευμένο έστω με κάποιο κάλυμμα. Επίσης, επειδή αποτελεί εμπόδιο στο πέρασμά τους ή στο πέρασμα σκηνικών (μέσα στη βιασύνη του χρόνου διαλειμμάτων των παραστάσεων) το κτυπάνε. (2) Μεταφέρεται πολύ συχνά από τον χώρο φύλαξης στη σκηνή και πάλι πίσω στον χώρο φύλαξης. Η διαδρομή αυτή είναι μεγάλη για τις ρόδες του, οι οποίες προορίζονται για μικρές μετακινήσεις σε απόλυτα λείο έδαφος. Το πάτωμα από τον χώρο φύλαξης μέχρι τη σκηνή είναι σκούρου χρώματος και ο χώρος δεν φωτίζεται επαρκώς. Τα μικροαντικείμενα (τσιμπιδάκια, καρφιά, χώματα) τα οποία υπάρχουν στο πάτωμα δεν φαίνονται. Τα 450 κιλά βάρους του πιάνου εμποδίζουν τις ρόδες να υπερπηδήσουν αυτά τα αντικείμενα ή και άλλα φυσικά εμπόδια. Όταν μια ρόδα δυσκολεύεται να κυλήσει, όλη η δύναμη του σπρωξίματος μεταφέρεται στους σιδερένιους συνδέσμους που συγκρατούν το πόδι. Επίσης το πιάνο στρίβει και κοπανιέται. Η μετακίνηση του πιάνου είναι κάτω από αυτές τις συνθήκες πολύ επικίνδυνη. Το πιάνο πρέπει να μεταφερθεί στο εργαστήριο, όπου θα γίνουν εργασίες αλλαγής των συνδέσμων και των ροδών με ρόδες μεγαλύτερες και πιο ανθεκτικές, σαφώς πιο κατάλληλες για μεγαλύτερες διαδρομές μετακίνησης. Τα πόδια του πιάνου θα κοπούν ώστε να παραμείνει ίδιο το ύψος του».
Σημειώνεται ότι για τις ζημιές στο πιάνο ενοχοποιούνται, σύμφωνα με τον χορδιστή, οι θίασοι που παρουσιάζουν τις παραστάσεις τους στο Πνευματικό Κέντρο.
Ο Δήμος Καλαμάτας σε σημερινό του δελτίο Τύπου αναφέρεται στην υπόθεση αυτή, τονίζοντας ότι ο διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου, Διονύσης Μαλλούχος, ενημέρωσε το δήμαρχο, Παναγιώτη Νίκα, πως το πιάνο στο Πνευματικό Κέντρο πρέπει να τεθεί υπό εποπτεία. Από την πλευρά του ο δήμαρχος έδωσε εντολή να χρησιμοποιείται το πιάνο μόνο κατόπιν έγγραφης άδειας του διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου και να προσδιορισθεί ενοίκιο για τη χρήση του.
Στ.Μ.