Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2013 00:28

Οι εργαζόμενοι να βγάλουν συμπεράσματα από τις εξελίξεις στα Sprider

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ*
Εργαζόμενοι - Εργαζόμενες, η επιχείρηση SPRINDER ανακοίνωσε το κλείσιμο των καταστημάτων της σε όλη τη χώρα, ενώ ήδη έχει καταφύγει στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Το κλείσιμο των καταστημάτων της έρχεται μετά από μια περίοδο μεγάλης κερδοφορίας και...

...συνεχούς επέκτασης των δραστηριοτήτων της.
Κερδοφορία και ανάπτυξη που στηρίχτηκε στην άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων από τις χώρες που έκανε τις εισαγωγές και στην εξίσου άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων εδώ στην Ελλάδα (4ωρα, μισθοί 350 ευρώ, απλήρωτη δουλειά, εντατικοποίηση της δουλειάς κ.λπ.).
Η SPRINDER και η τύχη των καταστημάτων της δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας διοικητικής αστοχίας ή της πολιτικής των τραπεζών.
Στον κλάδο του Εμπορίου είναι δεκάδες οι επιχειρήσεις που έκλεισαν αφήνοντας άνεργους τους εργαζόμενους, πολλούς από αυτούς χωρίς να τους καταβάλουν τα δεδουλευμένα, τις αποζημιώσεις κ.λπ.
Είναι δεκάδες οι επιχειρήσεις που χρεοκόπησαν ως επιχειρήσεις όπως οι ΝΕΟΣΕΤ, ΦΩΚΑΣ, BENETTON, όπου οι εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι από 2 έως 5 μήνες. Κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις έκλεισαν χωρίς να υπάρχει η παραμικρή δέσμευση για την πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων.
Η προσωπική περιουσία των ιδιοκτητών τους αυξάνονταν την ίδια περίοδο με γεωμετρική πρόοδο. Την ίδια ώρα που έκλειναν, οι ιδιοκτήτες τους επένδυαν κεφάλαια σε άλλους τομείς που τα κεφάλαια τους είχαν μεγαλύτερες πιο σίγουρες αποδόσεις.
Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι, από τις εξελίξεις στα SPRINDER οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και συνολικά πρέπει να διδαχτούν, να βγάλουν συμπεράσματα. Η ανάπτυξη που μας καλούν εργοδότες και αστικά κόμματα είναι η ανάπτυξη τύπου SPRINDER, με τεράστια κερδοφορία στηριγμένη στην άγρια εκμετάλλευση.
Και μετά κρίση, απλήρωτη δουλειά, απολύσεις, κλείσιμο μαγαζιών-επιχειρήσεων αλλά με τους καπιταλιστές ιδιοκτήτες το ίδιο και ακόμα περισσότερο πλούσιους.
Αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη και ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός, τα αποτελέσματα της ανταγωνιστικότητας και της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Πολλοί εργαζόμενοι μαζί και οι εργαζόμενοι των SPRINDER θυσίασαν οικειοθελώς τα δικαιώματά τους, μισθούς, επιδόματα, απλήρωτη δουλειά κ.λπ., με την αυταπάτη, την ψευδαίσθηση ότι έτσι θα βοηθούσαν την επιχείρηση και οι ίδιοι ίσως να μην έχαναν τη δουλειά τους.
Πουθενά όπου έγινε αυτό δε σώθηκαν οι επιχειρήσεις. Παντού έκλεισαν.
Μόνο οι επιχειρηματίες έχασαν λιγότερα από τα κέρδη τους. Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις έχασαν περισσότερα ακόμα και από τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που από την αρχή είπαν όχι και απαίτησαν τα δικαιώματά τους.
ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ είναι στο πλάι των εργαζομένων στα SPRINDER προκειμένου να διεκδικήσουν και να πάρουν όλα τα δεδουλευμένα τους, τις αποζημιώσεις τους, να πάρουν όλοι επίδομα ανεργίας, να εξασφαλίσουν ασφαλιστική κάλυψη.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΚΡΙΣΗ
ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ

*Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Νομού Μεσσηνίας (τηλ. 6993796241)