Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013 21:51

Οι ειδικοί του Δήμου Καλαμάτας λένε όχι στην αμφιδρόμηση της Βασιλέως Γεωργίου

ΕΙΛΗΜΜΕΝΗ ΟΜΩΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ
Εκείνοι που, θεωρητικά τουλάχιστον, γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τη λειτουργία και τα προβλήματα του κυκλοφοριακού συστήματος της Καλαμάτας, οι υπάλληλοι της αρμόδιας Υπηρεσίας του Δήμου, διαφωνούν με την απόφαση της δημοτικής αρχής για την αμφιδρόμηση της οδού Βασιλέως Γεωργίου…

Το Τμήμα Κυκλοφορίας, κατά τη «διαβούλευση» που έγινε την Πέμπτη το απόγευμα στο Δημαρχείο για την αμφιδρόμηση της οδού, τόνισε, σε γραπτό του σημείωμα, ότι προκειμένου να εφαρμοστεί μια τέτοια ρύθμιση θα πρέπει να εκπονηθεί μια ευρύτερη κυκλοφοριακή μελέτη που θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες που μπορεί να προκληθούν σε άλλες περιοχές της πόλης.
Ο προϊστάμενος του Τμήματος, Νίκος Πατσαρίνος, μιλώντας ως εκπρόσωπος της Νομαρχιακής Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου, σημείωσε ότι πρόκειται για μια αποσπασματική ρύθμιση που όμως έρχεται να ανατρέψει ολόκληρο το σύστημα κυκλοφορίας της πόλης, όπως αυτό περιγράφεται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.
Ειδικότερα είπε ότι η αμφιδρόμηση θα εξασθενίσει την αποτελεσματικότητα των δακτυλίων του κέντρου της Καλαμάτας, που διοχετεύουν την κίνηση προς ανατολάς από τη Βασιλίσσης Όλγας και προς δυσμάς από τη Βασιλέως Γεωργίου. Επιπλέον, θα ανατρέψουν το χαρακτήρα των κάθετων οδών της Φαρών και της Ακρίτα, καθώς, σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό, η πρώτη έχει σκοπό να διοχετεύει την κίνηση προς το νότο και η δεύτερη προς το βορρά, ενώ με την αμφιδρόμηση η Ακρίτα (που θα αμφιδρομηθεί επίσης στο τμήμα Βασιλέως Γεωργίου - Βασιλίσσης Όλγας) θα δεχτεί μεγαλύτερο φόρτο στην κάθοδό της. Όλες αυτές οι ανατροπές, τόνισε ο κ. Πατσαρίνος, θα φορτώσουν επίσης με ακόμη μεγαλύτερη κυκλοφορία την Αριστομένους.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Χρίστος Ριζάς, απάντησε ότι το κυκλοφοριακό σύστημα της Καλαμάτας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές απαιτήσεις και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο προτείνεται τώρα η αμφιδρόμηση της Βασιλέως Γεωργίου και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ανατροπή των προτεραιοτήτων στην Αριστομένους, ώστε ο άξονας αυτός να πάρει την προτεραιότητα στις συμβολές της τόσο με τη Βασιλίσσης Όλγας όσο και με τη Βασιλέως Κωνσταντίνου.
Ένθερμος υποστηρικτής της αμφιδρόμησης της Βασιλέως Γεωργίου ήταν ο εκπρόσωπος των ιδιοκτητών ταξί Καλαμάτας, Γιώργος Παπαδέας.
Σημειώνεται ότι η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την αμφιδρόμηση της οδού, η οποία όμως θα επαναληφθεί αύριο, Παρασκευή, στις 7.00 το βράδυ. Και αυτό επειδή από τα 51 μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης παραβρέθηκαν λιγότερα από δέκα!
Στ.Μ.