Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2013 12:00

Τα σύνορα και η μετανάστευση στο κέντρο της συζήτησης την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ

Τα σύνορα και η μετανάστευση στο κέντρο της συζήτησης την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
Με συζήτηση, προβληματισμό, εκθέσεις, προβολές ντοκιμαντέρ, συναυλίες αλλά και με… σουβλάκια για την όρεξη, συνεχίζεται το απόγευμα το 2ο Αντιρατσιστικό και Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας, που ξεκίνησε χθες με επιτυχία…

Στη συζήτηση που έγινε χθες, με κύριους ομιλητές τον Θανάση Καμπαγιάννη από την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή και τον Δημήτρη Χριστόπουλο πανεπιστημιακό, το θέμα στο οποίο στάθηκε περισσότερο το ενδιαφέρον ήταν αυτό των συνόρων και της μετανάστευσης.
Η αποψινή συζήτηση θα γίνει με κύριους ομιλητές τον δημοσιογράφο Άρη Χατζηστεφάνου, τον Νάσο Μπάρτζο από το γενικό συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ και την ertopen, τον πανεπιστημιακό Σταύρο Κωνσταντακόπουλο και τον Νίκο Γιαννόπουλο από το Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα.
Χθες και οι δύο ομιλητές τόνισαν ότι η μετανάστευση είναι ταξικό ζήτημα, δεδομένου ότι οι μετανάστες φεύγουν από την πατρίδα τους για να βρουν φαγητό και δουλειά. Σημείωσαν όμως ότι στην Ελλάδα η μεταναστευτική πολιτική είναι βίαιη κατά των μεταναστών, περιλαμβάνει πογκρόμ και στρατόπεδα συγκέντρωσης και απέναντι σε αυτή την πολιτική η εργατική τάξη της χώρας μας πρέπει να αντιτάξει την αλληλεγγύη της προς τους μετανάστες.
Ο Δημήτρης Χριστόπουλος υποστήριξε την άποψη ότι τα σύνορα της χώρας δεν μπορούν να είναι ανοιχτά γιατί η ήδη καθημαγμένη ελληνική εργατική τάξη δοκιμάζεται ακόμη περισσότερο όσο αυξάνει ο αριθμός των μεταναστών. Η άποψη αυτή συνάντησε αντιρρήσεις, καθώς κάποιοι τάχθηκαν υπέρ της ελεύθερης διακίνησης των εργατών. Υπογραμμίστηκε μάλιστα ότι τα σύνορα τελικά πρέπει να κλείσουν μόνο για το κεφάλαιο, που όποτε του αρέσει και το βολεύει παίρνει τα εργοστάσιά του και τα πηγαίνει από χώρα σε χώρα, ενώ την ίδια ώρα απαγορεύεται η μετακίνηση των εργαζομένων. Μια απαγόρευση που αρχίζει πλέον να επιβάλλεται και στους Έλληνες εργαζόμενους.
Συζήτηση έγινε και για τη Χρυσή Αυγή, όπου η άποψη που επικράτησε είναι ότι η κυβέρνηση και οι κρατικές αρχές δεν θα φτάσουν το μαχαίρι μέχρι το κόκκαλο αυτής της υπόθεσης, για τον απλό λόγο ότι η συγκεκριμένη ιστορία χτυπάει την πόρτα ακόμη και του Μεγάρου Μαξίμου. Χαρακτηριστικά ο Θανάσης Καμπαγιάννης σημείωσε ότι μια από τις πρώτες αποκαλύψεις ήταν ότι ο διευθυντής αντικατασκοπίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ήταν πληροφοριοδότης της Χρυσής Αυγής και, όπως τόνισε, ο συγκεκριμένος άνθρωπος αποτελούσε επιλογή του διοικητή της ΕΥΠ, ο οποίος είναι στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, όπως επίσης ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει τους δύο υποδιοικητές αυτής της Υπηρεσίας.
Επίσης έγιναν πολύ θετικές αναφορές στο αντιφασιστικό κίνημα της Καλαμάτας και στην πολύ μεγάλη του επιτυχία σχετικά με την αποτροπή του φεστιβάλ που διοργάνωνε η Χρυσή Αυγή το καλοκαίρι.
Απόψε το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες με τους Mc Yinka, Juke box, Πάνο Χαραλαμπόπουλο (Λυμένοι Ζυγοί) και TheKARAMAOVproject. Χθες το βράδυ έγιναν συναυλίες με τους Σπύρο Γραμμένο, Aprovaristas, Saltimpagoi The Band, Rita Moss, Υπεραστικοί.
Στ.Μ.