Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013 03:49

"Η μάχη απέναντι στο φασισμό τώρα πρέπει να ξεκινήσει"

"Η μάχη απέναντι στο φασισμό τώρα πρέπει να ξεκινήσει"

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Με συμμετοχή που άφησε ιδιαίτερα ικανοποιημένους τους φορείς που το διοργάνωσαν, ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ το 2o Αντιρατσιστικό - Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας. Η δεύτερη βραδιά ήταν και πιο «ζωντανή», όσον αφορά τη συζήτηση που έγινε και η οποία αφορούσε τη Χρυσή Αυγή, τον καπιταλισμό, το μνημόνιο, την αριστερά, το Μελιγαλά…

Κύριοι ομιλητές ήταν, μεταξύ άλλων, ο γνωστός δημοσιογράφος και δημιουργός των ντοκιμαντέρ Debtocrasy και Catastroika Άρης Χατζηστεφάνου και ο Νάσος Μπάρτζος από την Ertopen και το γενικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, ενώ τοποθετήθηκε και κόσμος από το ακροατήριο.
Η κοινή θέση ήταν ότι οι συλλήψεις της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής είναι πράγματι ένα γεγονός που καταγράφεται σαν νίκη του αντιφασιστικού κινήματος, ωστόσο το κίνημα πρέπει να οργανωθεί καλύτερα, να μαζικοποιηθεί, γιατί ο φασισμός και ο ναζισμός είναι εδώ και δεν πρόκειται να σταματήσουν να χτυπούν το εργατικό κίνημα. Είπε χαρακτηριστικά ο Άρης Χατζηστεφάνου ότι η Χρυσή Αυτή μπορεί να έπεσε, δημοσκοπικά, από το 15% στο μισό, ωστόσο η δύναμη που καταγράφει στις μετρήσεις είναι υψηλότερη από το ποσοστό που πέτυχε στις εκλογές, όταν μάλιστα ο κόσμος γνωρίζει πια ότι πρόκειται για νεοναζί και εγκληματίες.
Άρα λοιπόν ο Άρης Χατζηστεφάνου τόνισε ότι η μάχη κατά του φασισμού τώρα πρέπει να ξεκινήσει και σημείωσε ότι η μάχη αυτή πρέπει να δοθεί σε τρία επίπεδα: Ιδεολογική μάχη, μάχη στους χώρους δουλειάς, μάχη στους δρόμους ώστε να μη βρίσκουν οι φασίστες χώρο για να αναπτυχθούν.
Ο Νάσος Μπάρτζος αναφέρθηκε από την πλευρά του στον μεθοδικό τρόπο με τον οποίο οι καναλάρχες και οι μεγαλοδημοσιογράφοι συνέβαλαν στην έμμεση και άμεση προβολή της Χρυσής Αυγής και την ανάπτυξή της, ενώ χειροκροτούμενος μίλησε για την ελεύθερη, ανοιχτή και αυτοδιοικούμενη ΕΡΤ.
Στη συζήτηση που έγινε εκφράστηκαν διάφορες απόψεις, για το αν δηλαδή ο αντιφασιστικός αγώνας είναι υπόθεση μόνο της αριστεράς ή και των αναρχικών ή αντεξουσιαστών και αν αντιφασιστική δράση και συμμετοχή στο κίνημα μπορούν να έχουν και οι δεξιοί ή συντηρητικοί.
Μπήκε επίσης το θέμα της άμεσης ή όχι σύνδεσης του φασισμού με το μνημόνιο και τον νεοφιλελευθερισμό, αλλά και η θέση ότι ο φασισμός είναι έκφανση του καπιταλισμού, άρα ο αγώνας κατά του φασισμού ξεκινάει από τον αγώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού, οπότε συμπεριλαμβάνει και τον αγώνα για την αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κατά τις διάφορες τοποθετήσεις έγιναν φανερές και οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε δυνάμεις της αριστεράς, ενώ κατηγορήθηκε αριστερό κόμμα, σε τοπικό επίπεδο, ότι αρνήθηκε να συμμετέχει σε αντιφασιστικές εκδηλώσεις γιατί δεν αντιλήφθηκε το φασισμό και τη Χρυσή Αυγή ως σοβαρό πρόβλημα.
Επίσης έγιναν αναφορές για το Μελιγαλά. Άλλοι τόνισαν ότι εκεί ο ΕΛΑΣ έδωσε μια μεγάλη και νικηφόρα μάχη κατά των ταγματασφαλιτών, ότι υπήρχαν θύματα και από τις δύο πλευρές και ότι η αριστερά δεν δικαιολογείται να έχει ενοχική θέση επειδή νίκησε τους συνεργάτες των Γερμανών. Άλλοι όμως σημείωσαν ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα φορτισμένο ζήτημα, το οποίο η αριστερά δεν πρέπει να σκαλίζει και να βάζει απέναντί της κόσμο, σε μια περίοδο μάλιστα που είναι ανάγκη να μαζικοποιηθεί το κίνημα. Ωστόσο παρενέβη η 95χρονη Βούλα Πιεράκου, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας, και τόνισε ότι ο ΕΛΑΣ δεν έκανε καμία σφαγή στο Μελιγαλά, αντίθετα έπεσαν πολλοί μαχητές του στη μάχη που δόθηκε, ενώ πολίτες από την ελεύθερη Καλαμάτα πήγαν και πήραν εκδίκηση για όσα υπέστησαν άδικα οι δικοί τους άνθρωποι την περίοδο της κατοχής από τους συνεργάτες των Γερμανών.
Μετά τη συζήτηση ακολούθησε πρόγραμμα με μουσικές συναυλίες στη μια πλευρά του πάρκου και προβολή ντοκιμαντέρ στην άλλη. Ειδικότερα, τα μουσικά σχήματα που έπαιξαν ήταν οι: Mc Yinka, Juke box, Πάνος Χαραλαμπόπουλος (Λυμένοι Ζυγοί) και TheKARAMAOVproject.
Στ.Μ.