Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013 16:32

Αναφορές για επιχείρηση διάλυσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων

Παναγιώτης Στέφανος και Σωτήρης Τσώνης Παναγιώτης Στέφανος και Σωτήρης Τσώνης

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Απλήρωτοι από το Μάη είναι οι τρεις εργαζόμενοι του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας. Σωτήρης Τσώνης και Παναγιώτης Στέφανος μίλησαν για τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις…

Ο μεν πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Σωτήρης Τσώνης, που πρόσκειται στη Ν.Δ., απέφυγε να μιλήσει για σχεδιασμένη προσπάθεια που αποσκοπεί στην περαιτέρω απαξίωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων και του συνδικαλιστικού κινήματος. Αντίθετα, ο γενικός γραμματέας, Παναγιώτης Στέφανος, που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για «παιχνιδάκια των κυβερνώντων για να τελειώσουν το συνδικαλιστικό κίνημα» και για «πολιτικές στη βάση των μνημονίων που οδηγούν στην ασφυξία».
Πάντως ο κ. Τσώνης εξέφρασε την προσδοκία ότι το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί σύντομα. Ο δε κ. Στέφανος τόνισε ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας να δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, τα έξοδα των οποίων καλύπτονται από τις εισφορές των εργαζομένων.
Το πρόβλημα δημιουργήθηκε με την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, που κάλυπτε τις δαπάνες λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Το Μάη ψηφίστηκε ο νέος νόμος για την κάλυψη αυτών των δαπανών, όμως δημιουργήθηκε ένα κενό από το Δεκέμβριο του 2012 μέχρι το Μάη του 2013. Πολλές οργανώσεις που δεν έχουν χρήματα, έχουν αφήσει απλήρωτο το προσωπικό τους από το Δεκέμβρη του 2012, κάποιες έχουν προβεί ακόμη και σε απολύσεις, ενώ το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας πλήρωσε με δικούς του πόρους το προσωπικό μέχρι το Μάη και περιμένει από το κράτος να καλύψει τη συγκεκριμένη δαπάνη διαφορετικά θα δημιουργηθεί σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Με το νέο νόμο αναμένεται να έρθουν τα χρήματα για τη μισθοδοσία του προσωπικού για το διάστημα από το Μάη μέχρι και τον Αύγουστο, συν το επίδομα άδειας.
Στ.Μ.