Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013 03:14

Με αυτή την πολιτική θα περάσουν δεκαετίες για να φτάσει η Ελλάδα εκεί που ήταν το 2008

Ο Σάββας Ρομπόλης χθες το βράδυ στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας Ο Σάββας Ρομπόλης χθες το βράδυ στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας

Σ. ΡΟΜΠΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Εάν συνεχιστεί η εφαρμοζόμενη πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης τότε θα χρειαστούν περισσότερα από 20 χρόνια για να απορροφηθούν 1.000.000 άνεργοι από τους 1.400.000 που είναι σήμερα! Ο Σάββας Ρομπόλης, που στις...

...εκτιμήσεις του για τη διαμόρφωση των οικονομικών δεικτών καθώς και των δεικτών ανεργίας δεν έχει αστοχήσει ακόμη, παρουσίασε χθες στην Καλαμάτα την πρόταση της ΓΣΕΕ για την πιο γρήγορη έξοδο από την κρίση.
Ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, σε ενημερωτική ομιλία που έδωσε στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας παρουσίασε, ειδικότερα, την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των επίσημων στατιστικών και άλλων αρχών, η τρόικα έχει αποτύχει σε όλες τις προβλέψεις της. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν έχει συρρικνωθεί σε εντυπωσιακό ποσοστό, το δημόσιο χρέος αυξάνει παρά το PSI, η ανεργία έχει φτάσει σε τρομακτικά ποσοστά. Όπως υπογράμμισε ο Σάββας Ρομπόλης, η παραγωγική βάση της χώρας έχει υποστεί καταστροφή και με την εφαρμοζόμενη πολιτική θα χρειαστεί πάρα πολλά χρόνια για να αναταχθεί.
Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η σύγκλιση που πέτυχε η Ελλάδα προς τις πιο προηγμένες οικονομίες του κόσμου κατά την περίοδο 1995-2007, ακυρώθηκε πλήρως στα έξι χρόνια της ύφεσης, από το 2008 μέχρι το 2013. Στα τελευταία αυτά χρόνια μειώθηκε το ΑΕΠ της χώρας κατά 25%!
Ο κ. Ρομπόλης σημείωσε ότι, σύμφωνα με τις μελέτες που έχει κάνει στο Ινστιτούτο, από το 2015 η χώρα θα μπει πράγματι σε ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι ωστόσο θα είναι εντελώς αναιμικοί, θα κυμαίνονται από 0,5 έως 1,5%, ενώ οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργούνται θα είναι πάρα πολύ λίγες. Μίλησε χαρακτηριστικά για «άνεργη ανάπτυξη» και επεσήμανε ότι το Ινστιτούτο έχει υπολογίσει πως φέτος η ανεργία θα ανέλθει, κατά μέσο όρο, στο 29% ενώ του χρόνου θα ανέβει και άλλο, στο 31%.
Η λύση κατά το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ είναι η αποκατάσταση του βασικού μισθού στα 751 ευρώ. Όπως τόνισε ο κ. Ρομπόλης, αυτό θα αυξήσει την κατανάλωση, θα βελτιώσει την παραγωγικότητα, θα οδηγήσει σε ουσιαστική αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, ενώ τα ποσοστά της ανεργίας θα μειωθούν. Πρόσθεσε όμως ότι το μέτρο αυτό πρέπει να συνδυαστεί με μια δραστική απομείωση του δημόσιου χρέους, ενώ και πάλι τόνισε ότι θα χρειαστούν χρόνια μέχρι να αλλάξουν τα πράγματα στη χώρα και να γίνουν όπως ήταν το 2008.
Ο κ. Ρομπόλης είπε ότι η συγκεκριμένη πρόταση είναι τεκμηριωμένη, αν και δεν δίστασε να σημειώσει ότι η τρόικα αποφεύγει τη συζήτηση με τη ΓΣΕΕ, η οποία μέχρι τώρα έχει πέσει μέσα σε όλες τις προβλέψεις της ενώ αντίθετα η τρόικα έχει αποτύχει παταγωδώς.
Στ.Μ.